Artur Ioniță

Artur Ioniță, interviu exclusiv: ”Obiectivul meu era rămân în Italia”

164
(reînnoit 14:04 22.08.2020)
Artur Ioniță a semnat un contract pe trei ani cu Benevento, unde îl va avea antrenor pe campionul mondial din 2006, Filippo Inzaghi. Mijlocașul moldovean de 30 de ani joacă din 2014 în Serie A, unul dintre cele mai tari campionate din lume.

- Artur, mai aveai un an contract cu Cagliari. De ce ai decis să mergi la Benevento?

- Cagliari mi-a propus încă un an contract, până pe 30 iunie 2022, dar pe fir apăruse și Benevento. M-au convins ambițiile clubului, care vor să transfere jucători de calitate și să evite emoțiile retrogradării. Nu a fost ușor să plec de la Cagliari.

Le mulțumesc celor din Sardinia pentru 4 ani minunați petrecuți acolo. Îi mulțumesc președintelui Tommaso Giulini pentru tot. Puteam să rămân la Cagliari, pentru că mă simțeam ca acasă, dar aveam nevoie de o nouă provocare. La noua echipă trebuie să câștig un loc de titular și asta mă motivează foarte mult.
- Care este prima impresie despre Benevento?

- Imediat după ziua mea de naștere (17 august n.r.) am plecat în cantonament în Austria alături de Benevento. Am găsit un colectiv unit. Îmi plac metodele de antrenament ale lui Filippo Inzaghi.

- Ai 174 de meciuri în Serie A și 12 goluri. Este campionatul în care te simți cu adevărat bine?

- Sigur că da. Am avut oferte și din alte țări, dar obiectivul meu era să rămân în Italia.

Artur Ionita
© AP Photo / Gregorio Borgia
Artur Ioniță

- În Liga Națiunilor pentru naționala Moldovei vei debuta chiar la Parma, în Italia. Meciul cu Kosovo îl vom disputa pe teren neutru...

- Păcat că nu vom putea evolua la Chișinău și regret că nu se poate juca cu spectatori în tribune. Chiar și la Parma ar fi venit mulți moldoveni stabiliți în Italia să ne susțină. În general toată această perioadă este una stranie. Unii jucători au meciuri în picioare, iar alții nu au jucat deloc până acum. Kosovo a arătat că este o echipă bună în preliminariile trecute, dar noi vom încerca să debutăm cu dreptul în noua ediție a Ligii Națiunilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
Artur Ioniță, interviu
Tematic
Sevilla este neînvinsă de jumătate de an, dar nu este favorită în finala Ligii Europa
Nicolae Juravschi

Nicolae Juravschi: Contăm pe medalii la Tokio

34
(reînnoit 20:24 11.05.2021)
În opinia președintelui CNO al Moldovei, foarte mult va depinde de faptul cât de eficientă va fi ultima etapă de pregătire a olimpicilor moldoveni în pentru Jocurile de la Tokyo.

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. Șeful Comitetului Național Olimpic al țării, Nicolae Juravschi, consideră că la olimpiada din Japonia ar putea să se califice 15-20 de sportivi moldoveni .

"Evident, numărul de sportivi care alcătuiesc echipa olimpică contează, dar calitatea lor nu este mai puțin importantă",  - a spus Juravschi  într-un interviu pentru Sputnik Moldova. - Cred că echipa noastră în Japonia va fi constituită din 15-16 persoane, maximum – până la 20”.

Puteți să mergi cu cinci sportivi și să aduci medalii, ajungând în clasament maisus decât o echipă formată, să zicem, din cincizeci de sportivi. Permiteți-mi să vă amintesc că, la Jocurile Olimpice de la Rio, mica Moldovă a câștigat la fel de multe medalii ca Austria sau Portugalia ...”

În prezent, Juravsvhi îi însoțește la cantonamente pe canotorii moldoveni. El este convins că naționala Moldovei va putea concura pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokio.

"Ca orice conducător, eu contez evident pe o evoluţie de succes a sportivilor noștri. Jocurile Olimpice pot aduc uneori surprize neașteptate, acest lucru ar trebui de asemenea luat în considerare.

© Sputnik / Alexey Filippov
Andrian Mardare, proba de aruncare a suliței, masculin, Jocurile Europene de la Baku

Avem, ca să spunem așa, sportivi „strategici” care și-au dovedit înaltul nivel internațional. Anastasia Nichita - la lupte libere, Andrian Mardare - la aruncarea cu javelină, Serghei și Oleg Tarnovschi - la canotaj, Marin Robu - la haltere. Acești oameni fac parte din elita sportivă mondială și, fără îndoială, sunt capabili să ajungă pe podiumul Jocurilor de la Tokyo ", spune Juravschi.

Сергей Тарновский (Молдавия).
© Sputnik / Михаил Воскресенский
Serghei Tarnovschi (Moldova)

De altfel, în opinia preşedintelui CNO, multe vor depinde de cât de eficient vor pitea să organizeze autorităţile sportive ale ţării ultima etapă de pregătire a olimpicilor moldoveni.

"Astăzi există o mulțime de dificultăți legate de pandemie, vaccinare. Însă cea mai importantă va fi ultimul segment al pregătirilor - cu trei-patru săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Sportivii moldoveni se vor pregăti în centre speciale, în condiții bune. Sarcina noastră este să-i aducem către Jocurile Olimpice în cea mai bună formă fizică și psihologică. Numai în acest caz vom fi în drept să așteptăm de la sportivii noștri rezultate înalte", a declarat Juravschi.

Amintim că zilele trecute luptătorul Victor Ciobanu și atleta Andrian Mardare s-au calificați pentru viitoarea olimpiadă de la Tokio, în urma turneul de calificare de la Sofia și, respectiv, Cupei Europei din Split, Croația.

Anterior, au fost selectați pentru Jocuri arcașul Alexandra Mârca, Zalina Petrivskaia, Serghei Marghiev, Dimitriana Surdu, Lilia Fisikovici, înotătoarea Tatiana Salcuțan, luptătoarea Anastasia Nichita.

Până în prezent, 11 sportivi s-au învrednicit de onoarea de a apăra culorile Moldovei la Jocurile Olimpice.

Olimpiada de la Tokio se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august curent.

Inițial, Jocurile trebuiau să aibă loc în 2020, dar au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
Nicolae Juravschi, sportivi moldoveni, Tokio, Jocuri Olimpice
Tematic
Aur pentru Moldova la Sofia: Victor Ciobanu a cucerit cota olimpică


Загрузка...
Luptătorul moldovean Victor Ciobanu

Aur pentru Moldova la Sofia: Victor Ciobanu a cucerit cota olimpică

55
Succesul la Turneul Mondial de Calificare i-a permis luptătorului moldovean să cucerească cota olimpică pentru Tokio.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Luptătorul moldovean de stil greco-roman în categoria de până la 60 de kilograme Victor Ciobanu a cucerit aurul la Turneul Mondial care a avut loc la Sofia în perioada 6-9 mau și s-a calificat pentru olimpiada de la Tokio.

În confruntarea decisivă, sportivul moldovean l-a învins pe luptătorul armean Armen Melikyan.

Calificarea în finală i-a permis lui Ciobanu să cucerească cota olimpică. Despre aceasta a anunțat Federația Națională de Lupte.

”Calificare istorică pentru Victor Ciobanu. Felicitările noastre merg către Victor și antrenorul Mihail Cucul”, este menționat în comunicat.

Anterior, locul trei la aceste competiții a fost ocupat de Iulia Leorda (greutate de până la 53 de kilograme). După ce a pierdut în prima confruntare, sportiva noastră  a câștigat două meciuri de consolare  și a obținut dreptul de a lupta pentru locul trei. Astfel, în lupta pentru medalie, Leorda și-a învins rivala din Venezuela cu un scor de 10: 5.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tematic
Luptătorii moldoveni au cucerit trei medalii la turneul din Franța


Загрузка...
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at the Prime Minister's office in Jerusalem, Sunday, April 15, 2018

Anunțul care a supărat RĂU Israelul și care ar fi motivele

0
(reînnoit 19:50 13.05.2021)
O situație cel puțin ciudată: un înalt oficial ONU a transmis un mesaj care a deranjat guvernul israelian, care a răspuns imediat dur.

BUCUREȘTI, 13 mai – Sputnik. Un incident mai puțin obișnuit a avut loc după anunțul unui oficial ONU - un mesaj care a provocat o reacție foarte dură a Ministerului Afacerilor Externe al Israelului.

Tor Wennesland, coordonatorul special al Naţiunilor Unite pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu a transmis marți seara mesajul următor:

”Liderii tuturor părţilor trebuie să îşi asume responsabilitatea dezescaladării. Costul războiului în Gaza este devastator şi este plătit de oamenii obişnuiţi. ONU lucrează cu toate părţile pentru a restabili calmul. Opriţi violenţa acum”, a transmis Tor Wennesland.

Deci, un mesaj echidistant, cel puțin aparent. Ei bine, reacția Ministerului de Externe israelian a venit în câteva ore – o replică dură pentru oficialul ONU:

”Vorbiți despre „costul războiului în Gaza” în timp ce ignorați 1.000 de rachete lansate de grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic asupra orașelor israeliene în ultimele 36 de ore”, scrie MAE israelian.

​Sincer, este greu de înțeles supărarea Israelului – dar e interesant de văzut un mesaj anterior al oficialului ONU.

Cu o zi înainte, pe 10 mai, Wennesland a retransmis mesajul secretarului general ONU Antonio Guterres care ”își exprimă profunda îngrijorare cu privire la violența continuă în Ierusalimul de Est ocupat”.

”El îndeamnă Israelul să înceteze demolările și evacuările, în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional umanitar și al drepturilor omului”, a transmis Guterres.

De asemenea, norvegianul a transmis și Declarația comună a trimișilor în Cvartetului pentru Orientul Mijlociu despre situația din estul Ierusalimului, în care se manifestă ”profunda îngrijorare față de ciocnirile și violențele zilnice” și opoziția față de acțiunile unilaterale.

De asemenea, în Declarație comună se face o referire clară: ””Solicitați tuturor părților să susțină și să respecte statu quo-ul locurilor sfinte”. Tot în Declarația celor 4 (ONU, SUA, Rusia și UE) se solicită autorităților israeliene să ”evite măsurile care să escaladeze situația în timpul sărbătorilor musulmane”.

Norvegianul Tor Wennesland (69 de ani) este un diplomat experimentat în problemele din zona nord africană, fiind reprezentant al Norvegiei pe lângă Autoritatea Palestiniană (2007 – 2011) și ambasador în Egipt și Libia din 2012 până în 2015.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
ONU, gaza, Tel Aviv, Israel


Загрузка...