Daniel Cataraga

Performanță remarcabilă: Luptătorii de stil greco-roman au adus acasă medalii valoroase

56
(reînnoit 11:46 14.11.2018)
Alexandru Biciu și Daniel Cataraga au cucerit două medalii de aur și argint.

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Luptătorii moldoveni de stil greco–roman au reușit o performanță remarcabilă la Campionatele Mondiale de Tineret, care s-au desfășurat la București, România.

Alexandru Biciu și Daniel Cataraga au cucerit două medalii la această competiție. Cataraga a devenit campion mondial în categoria de greutate de până la 77 de kilograme. În finală el a avut nevoie de doar două minute și 45 de secunde pentru a-l învinge pe Rajbek Bisultanov din Danemarca.

Daniel și-a repetat perfomanța de anul trecut, când a triumfat la competiția desfășurată în orașul polonez Bydgoszcz. Alexandru Biciu a câștigat medalia de argint în categoria de până la 63 de kilograme. Acesta a pierdut finala în fața japonezului Kațuaki Endo.

La Mondialele de la București, Republica Moldova este reprezentată de 10 luptători.

56
Tagurile:
acasă, luptător, performanță
Tematic
Fără bani și pregătire dar cu medalie la campionatul European
Sport

Secretarul de stat Gheorghiu s-a întâlnit cu sportivii calificați la Jocurile Olimpice

40
(reînnoit 22:05 14.05.2021)
În ajunul Zilei Sportivului și a Mișcării Olimpice, secretarul de stat în domeniul tineretului și sportului, Ivan Gheorghiu, a efectuat o vizită la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Ivan Gheorghiu s-a întâlnit cu sportivii de performanță calificați la Jocurile Olimpice și antrenorii lor. Oficialul a discutat despre problemele și necesitățile cu care se confruntă sportivii, reușitele lor și evoluția antrenamentelor pentru participarea la Jocurile Olimpice din această vară de la Tokyo.

Secretarul de stat a vizitat sălile sportive a edificiului unde se desfășoară procesul de instruire și antrenament ale sportivilor, dar și căminul din cadrul Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, care se află în proces de reconstrucție. Lucrările sunt executate în proporție de 75 la sută.

Ivan Gheorghiu a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va continua să depună toate eforturile pentru a-i susține pe sportivii moldoveni, pe care i-a îndemnat să muncească în continuare pentru a fi și mai buni și pentru a obține rezultate maxime la competițiile sportive naționale și internaționale.

"În contextul Zilei Sportivului și a Mișcării Olimpice, marcată anual în a treia zi de sâmbătă a lunii mai, oficialul i-a felicitat pe sportiviși antrenori și le-a mulțumit pentru rezultatele remarcabile obținute până acum", este menționat  în comunicatul de presă al Ministerului.

În acest an, au fost selectați 135 de sportivi, membri ai Loturilor Naționale la 16 discipline sportive: atletism, box, caiac-canoe, natație, haltere, luptă liberă, luptă greco-romană, judo, scrimă, taekwondo, tir, tir cu arcul, biatlon, powerlifting (dizabilități), tenis de câmp (dizabilități), paralympic judo.În prezent, sportivii au obținut 9 cote de calificare către Jocurile Olimpice Tokyo 2021 dintre care: 2 cote atletism, 1 cota natație, 1 cotă luptă greco-romană, 1 cota paralympic (parajudo), 1 cotă judo, 1 cotă tir cu arcul, 2 cote caiac-canoe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
sport, olimpiadă
Tematic
Aur pentru Moldova la Sofia: Victor Ciobanu a cucerit cota olimpică


Загрузка...
Nicolae Juravschi

Nicolae Juravschi: Contăm pe medalii la Tokio

36
(reînnoit 20:24 11.05.2021)
În opinia președintelui CNO al Moldovei, foarte mult va depinde de faptul cât de eficientă va fi ultima etapă de pregătire a olimpicilor moldoveni în pentru Jocurile de la Tokyo.

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. Șeful Comitetului Național Olimpic al țării, Nicolae Juravschi, consideră că la olimpiada din Japonia ar putea să se califice 15-20 de sportivi moldoveni .

"Evident, numărul de sportivi care alcătuiesc echipa olimpică contează, dar calitatea lor nu este mai puțin importantă",  - a spus Juravschi  într-un interviu pentru Sputnik Moldova. - Cred că echipa noastră în Japonia va fi constituită din 15-16 persoane, maximum – până la 20”.

Puteți să mergi cu cinci sportivi și să aduci medalii, ajungând în clasament maisus decât o echipă formată, să zicem, din cincizeci de sportivi. Permiteți-mi să vă amintesc că, la Jocurile Olimpice de la Rio, mica Moldovă a câștigat la fel de multe medalii ca Austria sau Portugalia ...”

În prezent, Juravsvhi îi însoțește la cantonamente pe canotorii moldoveni. El este convins că naționala Moldovei va putea concura pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokio.

"Ca orice conducător, eu contez evident pe o evoluţie de succes a sportivilor noștri. Jocurile Olimpice pot aduc uneori surprize neașteptate, acest lucru ar trebui de asemenea luat în considerare.

© Sputnik / Alexey Filippov
Andrian Mardare, proba de aruncare a suliței, masculin, Jocurile Europene de la Baku

Avem, ca să spunem așa, sportivi „strategici” care și-au dovedit înaltul nivel internațional. Anastasia Nichita - la lupte libere, Andrian Mardare - la aruncarea cu javelină, Serghei și Oleg Tarnovschi - la canotaj, Marin Robu - la haltere. Acești oameni fac parte din elita sportivă mondială și, fără îndoială, sunt capabili să ajungă pe podiumul Jocurilor de la Tokyo ", spune Juravschi.

Сергей Тарновский (Молдавия).
© Sputnik / Михаил Воскресенский
Serghei Tarnovschi (Moldova)

De altfel, în opinia preşedintelui CNO, multe vor depinde de cât de eficient vor pitea să organizeze autorităţile sportive ale ţării ultima etapă de pregătire a olimpicilor moldoveni.

"Astăzi există o mulțime de dificultăți legate de pandemie, vaccinare. Însă cea mai importantă va fi ultimul segment al pregătirilor - cu trei-patru săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Sportivii moldoveni se vor pregăti în centre speciale, în condiții bune. Sarcina noastră este să-i aducem către Jocurile Olimpice în cea mai bună formă fizică și psihologică. Numai în acest caz vom fi în drept să așteptăm de la sportivii noștri rezultate înalte", a declarat Juravschi.

Amintim că zilele trecute luptătorul Victor Ciobanu și atleta Andrian Mardare s-au calificați pentru viitoarea olimpiadă de la Tokio, în urma turneul de calificare de la Sofia și, respectiv, Cupei Europei din Split, Croația.

Anterior, au fost selectați pentru Jocuri arcașul Alexandra Mârca, Zalina Petrivskaia, Serghei Marghiev, Dimitriana Surdu, Lilia Fisikovici, înotătoarea Tatiana Salcuțan, luptătoarea Anastasia Nichita.

Până în prezent, 11 sportivi s-au învrednicit de onoarea de a apăra culorile Moldovei la Jocurile Olimpice.

Olimpiada de la Tokio se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august curent.

Inițial, Jocurile trebuiau să aibă loc în 2020, dar au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Nicolae Juravschi, sportivi moldoveni, Tokio, Jocuri Olimpice
Tematic
Aur pentru Moldova la Sofia: Victor Ciobanu a cucerit cota olimpică


Загрузка...
LGBT

"România arată Moldovei calea europeană" - susține LGBT de la Chișinău

17
În timp ce în România peste 20 de ambasade străine promovează LGBT, România face același lucru în Republica Moldova prin ambasada sa de la Chișinău.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik, Marius Holdean. Ambasada României la Chișinău și-a exprimat pentru prima oară susținerea pentru politicile LGBT din Republica Moldova, imitând gesturile inacceptabile ale ambasadelor străine de la București care fac o propagandă deșănțată pro-homosexuali, în dispreț față de valorile poporului român.

Acum, Bucureștiul face același lucru în Republica Moldova, Ambasada României semnând o declarație comună a 30 de diplomați acreditați în susținerea comunității LGBT din Republica Moldova, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei.

Declarația comună a fost anunțată în Moldova pe pagina de facebook a Ambasadei Olandei, un stat care militează de mult timp în favoarea politicilor anti-familie.

Astfel de declarații pro-LGBT au existat în anii precedenți în Republica Moldova, însă e pentru prima dată când apare și semnătura misiunii diplomatice românești de la Chișinău.

În declarația respectivă, care seamănă cu declarația dată cu aceeași ocazie și de mai mult de 20 de ambasade de la București pentru România, semnatarii își exprimă ”solidaritatea și sprijinul pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex (LGBTI) din Republica Moldova, dintre care mulți sunt discriminați pe baza orientării lor sexuale, identității sau expresiei de gen și caracteristicilor sexuale”.

În același mesaj, ambasadele anunță că în perioada 15-20 iunie, va avea loc cel de-al 20-lea Festival LGBTI „Moldova Pride”, preponderent online, din cauza condițiilor actuale de pandemie COVID-19.

Cu referire la acest pas șocant făcut de România în Republica Moldova, teologul și politologul Bogdan Duca a oferit pe pagina sa de telegram o replică care nu mai lasă loc de comentarii: ”Bun, bun. România arată Moldovei calea europeană :))”!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
homosexuali, România, CHIȘINĂU, LGBT


Загрузка...