Dorin Goțonoagă

O nouă performanță pentru Goțonoagă, judocanul care are mari șanse de calificare la JO

158
(reînnoit 00:45 12.06.2018)
Sportivul moldovean Dorin Goțonoagă a devenit campion la European Judo Cup Belgrade.

CHIȘINĂU, 9 iun — Sputnik, Doina Chiorescu. O nouă medalie de aur cucerită de judocanul Dorin Goțonoagă. Sportivul de 22 de ani s-a impus în limitele categoriei de greutate de până la 81 de kilograme la European Judo Cup, competiție desfășurat în orașul Belgrad, Serbia.

Goțonoagă a câștigat șase lupte. El s-a impus în fața sportivilor din Cehia, Serbia, România, Ucraina și Israel. În finală, judocanul moldovean l-a învins pe sportivul din Federația Rusă, Botîr Nuraliev.

"M-am simțit foarte bine din punct de vedere fizic și moral în ziua competiției. Acest lucru este foarte important pentru un sportiv. Mă bucur că am reușit să mai bifez o performanță sportivă în cariera mea de nivel internațional. Este păcat că pentru această medalie nu se dau puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice, dar rămân încrezător că acest succes voi putea să-l repet și la următoarele competiții internaționale ", a declarat Dorin Goțonoagă pentru Sputnik Moldova.

În limitele categoriei de greutate de până la 81 de kilograme au concurat 39 de judocani din întreaga lume. Judocanii moldoveni se află acum în Croația la un cantonament de șapte zile.

Dorin Goțonoagă face parte din clubul sportiv "Petrocub". Antrenorii acestuia sunt frații Mihai și Ilie Buiuc, Valeriu Duminică și Veaceslav Bacal. La fel, sportivul face parte din Lotul Național de Judo al Republicii Moldova.

Anterior, Dorin Goțonoagă a devenit campion la Cupa Europeană Open din Praga. Totodată, judocanul a urcat pe treapta a treia a podiumului la Grand Prix-ul din Antalya, Turcia. El a avut o prestație impecabilă la aceste competiții, învingându-și majoritatea adversarilor prin procedeul "ippon" (Punct obținut la judo prin imobilizarea adversarului la sol timp de cel puțin 20 de secunde sau prin abandon în urma unei strangulări sau a poziției cheie la braț).

158
Tagurile:
Dorin Goțonoagă, calificare, judocan, Jocurile Olimpice, performanță, Serbia
Tematic
Moldoveanul Eugen Matveiciuc a cucerit bronzul la Campionatul European de Judo
Imnul Republicii Moldova a răsunat la Praga
Sport

Secretarul de stat Gheorghiu s-a întâlnit cu sportivii calificați la Jocurile Olimpice

40
(reînnoit 22:05 14.05.2021)
În ajunul Zilei Sportivului și a Mișcării Olimpice, secretarul de stat în domeniul tineretului și sportului, Ivan Gheorghiu, a efectuat o vizită la Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Ivan Gheorghiu s-a întâlnit cu sportivii de performanță calificați la Jocurile Olimpice și antrenorii lor. Oficialul a discutat despre problemele și necesitățile cu care se confruntă sportivii, reușitele lor și evoluția antrenamentelor pentru participarea la Jocurile Olimpice din această vară de la Tokyo.

Secretarul de stat a vizitat sălile sportive a edificiului unde se desfășoară procesul de instruire și antrenament ale sportivilor, dar și căminul din cadrul Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, care se află în proces de reconstrucție. Lucrările sunt executate în proporție de 75 la sută.

Ivan Gheorghiu a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va continua să depună toate eforturile pentru a-i susține pe sportivii moldoveni, pe care i-a îndemnat să muncească în continuare pentru a fi și mai buni și pentru a obține rezultate maxime la competițiile sportive naționale și internaționale.

"În contextul Zilei Sportivului și a Mișcării Olimpice, marcată anual în a treia zi de sâmbătă a lunii mai, oficialul i-a felicitat pe sportiviși antrenori și le-a mulțumit pentru rezultatele remarcabile obținute până acum", este menționat  în comunicatul de presă al Ministerului.

În acest an, au fost selectați 135 de sportivi, membri ai Loturilor Naționale la 16 discipline sportive: atletism, box, caiac-canoe, natație, haltere, luptă liberă, luptă greco-romană, judo, scrimă, taekwondo, tir, tir cu arcul, biatlon, powerlifting (dizabilități), tenis de câmp (dizabilități), paralympic judo.În prezent, sportivii au obținut 9 cote de calificare către Jocurile Olimpice Tokyo 2021 dintre care: 2 cote atletism, 1 cota natație, 1 cotă luptă greco-romană, 1 cota paralympic (parajudo), 1 cotă judo, 1 cotă tir cu arcul, 2 cote caiac-canoe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
sport, olimpiadă
Tematic
Aur pentru Moldova la Sofia: Victor Ciobanu a cucerit cota olimpică


Загрузка...
Nicolae Juravschi

Nicolae Juravschi: Contăm pe medalii la Tokio

36
(reînnoit 20:24 11.05.2021)
În opinia președintelui CNO al Moldovei, foarte mult va depinde de faptul cât de eficientă va fi ultima etapă de pregătire a olimpicilor moldoveni în pentru Jocurile de la Tokyo.

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. Șeful Comitetului Național Olimpic al țării, Nicolae Juravschi, consideră că la olimpiada din Japonia ar putea să se califice 15-20 de sportivi moldoveni .

"Evident, numărul de sportivi care alcătuiesc echipa olimpică contează, dar calitatea lor nu este mai puțin importantă",  - a spus Juravschi  într-un interviu pentru Sputnik Moldova. - Cred că echipa noastră în Japonia va fi constituită din 15-16 persoane, maximum – până la 20”.

Puteți să mergi cu cinci sportivi și să aduci medalii, ajungând în clasament maisus decât o echipă formată, să zicem, din cincizeci de sportivi. Permiteți-mi să vă amintesc că, la Jocurile Olimpice de la Rio, mica Moldovă a câștigat la fel de multe medalii ca Austria sau Portugalia ...”

În prezent, Juravsvhi îi însoțește la cantonamente pe canotorii moldoveni. El este convins că naționala Moldovei va putea concura pentru medalii la Jocurile Olimpice de la Tokio.

"Ca orice conducător, eu contez evident pe o evoluţie de succes a sportivilor noștri. Jocurile Olimpice pot aduc uneori surprize neașteptate, acest lucru ar trebui de asemenea luat în considerare.

© Sputnik / Alexey Filippov
Andrian Mardare, proba de aruncare a suliței, masculin, Jocurile Europene de la Baku

Avem, ca să spunem așa, sportivi „strategici” care și-au dovedit înaltul nivel internațional. Anastasia Nichita - la lupte libere, Andrian Mardare - la aruncarea cu javelină, Serghei și Oleg Tarnovschi - la canotaj, Marin Robu - la haltere. Acești oameni fac parte din elita sportivă mondială și, fără îndoială, sunt capabili să ajungă pe podiumul Jocurilor de la Tokyo ", spune Juravschi.

Сергей Тарновский (Молдавия).
© Sputnik / Михаил Воскресенский
Serghei Tarnovschi (Moldova)

De altfel, în opinia preşedintelui CNO, multe vor depinde de cât de eficient vor pitea să organizeze autorităţile sportive ale ţării ultima etapă de pregătire a olimpicilor moldoveni.

"Astăzi există o mulțime de dificultăți legate de pandemie, vaccinare. Însă cea mai importantă va fi ultimul segment al pregătirilor - cu trei-patru săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice. Sportivii moldoveni se vor pregăti în centre speciale, în condiții bune. Sarcina noastră este să-i aducem către Jocurile Olimpice în cea mai bună formă fizică și psihologică. Numai în acest caz vom fi în drept să așteptăm de la sportivii noștri rezultate înalte", a declarat Juravschi.

Amintim că zilele trecute luptătorul Victor Ciobanu și atleta Andrian Mardare s-au calificați pentru viitoarea olimpiadă de la Tokio, în urma turneul de calificare de la Sofia și, respectiv, Cupei Europei din Split, Croația.

Anterior, au fost selectați pentru Jocuri arcașul Alexandra Mârca, Zalina Petrivskaia, Serghei Marghiev, Dimitriana Surdu, Lilia Fisikovici, înotătoarea Tatiana Salcuțan, luptătoarea Anastasia Nichita.

Până în prezent, 11 sportivi s-au învrednicit de onoarea de a apăra culorile Moldovei la Jocurile Olimpice.

Olimpiada de la Tokio se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august curent.

Inițial, Jocurile trebuiau să aibă loc în 2020, dar au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Nicolae Juravschi, sportivi moldoveni, Tokio, Jocuri Olimpice
Tematic
Aur pentru Moldova la Sofia: Victor Ciobanu a cucerit cota olimpică


Загрузка...
LGBT

"România arată Moldovei calea europeană" - susține LGBT de la Chișinău

0
În timp ce în România peste 20 de ambasade străine promovează LGBT, România face același lucru în Republica Moldova prin ambasada sa de la Chișinău.

BUCUREȘTI, 17 mai – Sputnik, Marius Holdean. Ambasada României la Chișinău și-a exprimat pentru prima oară susținerea pentru politicile LGBT din Republica Moldova, imitând gesturile inacceptabile ale ambasadelor străine de la București care fac o propagandă deșănțată pro-homosexuali, în dispreț față de valorile poporului român.

Acum, Bucureștiul face același lucru în Republica Moldova, Ambasada României semnând o declarație comună a 30 de diplomați acreditați în susținerea comunității LGBT din Republica Moldova, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei.

Declarația comună a fost anunțată în Moldova pe pagina de facebook a Ambasadei Olandei, un stat care militează de mult timp în favoarea politicilor anti-familie.

Astfel de declarații pro-LGBT au existat în anii precedenți în Republica Moldova, însă e pentru prima dată când apare și semnătura misiunii diplomatice românești de la Chișinău.

În declarația respectivă, care seamănă cu declarația dată cu aceeași ocazie și de mai mult de 20 de ambasade de la București pentru România, semnatarii își exprimă ”solidaritatea și sprijinul pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex (LGBTI) din Republica Moldova, dintre care mulți sunt discriminați pe baza orientării lor sexuale, identității sau expresiei de gen și caracteristicilor sexuale”.

În același mesaj, ambasadele anunță că în perioada 15-20 iunie, va avea loc cel de-al 20-lea Festival LGBTI „Moldova Pride”, preponderent online, din cauza condițiilor actuale de pandemie COVID-19.

Cu referire la acest pas șocant făcut de România în Republica Moldova, teologul și politologul Bogdan Duca a oferit pe pagina sa de telegram o replică care nu mai lasă loc de comentarii: ”Bun, bun. România arată Moldovei calea europeană :))”!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
homosexuali, România, CHIȘINĂU, LGBT


Загрузка...