Canotorul Serghei Tarnovschi

Ce substanţă a fost depistată în analiza canotorului Serghei Tarnovschi

81
(reînnoit 15:13 21.08.2016)
CNOS consideră că decizia Federația Internațională de Canoe privind suspendarea temporară a canotorului moldovean Serghei Tarnovschi a fost luată cu abateri procedurale, ceea ce provoacă mai multe suspiciuni.

CHIŞINĂU, 20 aug — Sputnik. Federația Internațională de Canoe (FIC) a anunţat ce substanţă a fost găsită în analiza sportivului Serghei Tarnovschi. Potrivit actului oficial, datat cu 19 august, analiza de urină preluată pe data 8 iulie 2016 indică prezenţa substanței GHRP-2, Growth Hormone Relising Peptide — 2. În baza acestui document, Tarnovschi nu a fost admis la startul competiției în proba de canoe dublu, 1000m.

Preparatul respectiv face parte din lista substanțelor de tehnologie înaltă, care necesită un regim specific de păstrare și se utilizează în formă lichidă prin administrare nazală sau sublinguală.

Canotorul moldovean Serghei Tarnovschi.
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Nici Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv (CNOS), nici FN nu au primit până la această oră rezultatul oficial cu indicarea concentrației substanței date în urina sportivului, astfel că o apreciere obiectivă și imparțială a acestui rezultat nu este posibilă. În asemenea situație nu este exclusă o eventuală greșeală de laborator, se arată într-un comunicat CNOS.

Totodată, Comitetul Olimpic atenţionează că în decizia de suspendare provizorie a sportivului există un șir de neconformități și abateri procedurale, care ridică suspiciuni și o serie de întrebări.

Prima ar fi, cum de i s-a permis sportivului intrarea în competiție la proba C-1 1000m, unde a câștigat medalia de bronz, dacă din actele prezentate rezultă că Federația Internațională de profil deținea rezultatele testului încă din data de 04 august 2016..

De altfel, „este suspicios faptul că CNOS și FN au primit notificarea oficială, de altfel incompletă, cu privire la suspendarea sportivului de la competiția ulterioară cu doar opt ore înainte de start, adică la ora 1.00 noaptea în urma unui șir de solicitări insistente din partea CNOS, dar și a CIO de a clarifica situația", mai notează sursa.

CNOS a iniţiat o anchetă de serviciu, în urma căreia au fost intervievate toate persoanele cu atribuție la acest caz, inclusiv sportivii, antrenorul și medicul echipei. Preparatul în cauză nu le este cunoscut și niciodată nu a fost utilizat de către sportivi.

81
Tagurile:
anchetă de serviciu, suspiciuni, substanţă interzisă, analiză, FIC, CNOS, Serghei Tarnovschi, Moldova
Tematic
Ascensiune și cădere la Olimpiada-2016 de la Rio de Janeiro
Plata în sport: cine va primi cel mai mare premiu pentru medalia de la Olimpiadă


Загрузка...