Ambulanță

Tragedie la BAC: Unui tânăr i s-a făcut rău la examen și a decedat la spital

22743
(reînnoit 17:49 11.06.2021)
Un tânăr de 20 de ani a decedat noaptea trecută după două zile de comă. Acestuia i s-a făcut rău în timpul examenului de bacalaureat.

CHIȘINĂU, 11 iun - Sputnik. Un absolvent de clasa a 12-a a decedat după ce i s-a făcut rău în timpul examenului de bacalaureat. Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de ofițerul de presă al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, Dorina Blîndescu. Potrivit acesteia, tânărul de 20 de ani a fost dus la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Capitală în stare gravă. Acesta a fost internat în secția de Terapie Intensivă și imediat după internare a intrat în comă. Iar în noaptea de joi spre vineri, adolescentul a decedat.

Diagnoza stabilită de medici este sinus tromboză cerebrală complicată cu infarct venos cerebral. Contactat de Sputnik Moldova, șeful unității primiri urgențe a INN, Alexandru Grumeza a declarat că tromboza sinusurilor venoase ale creierului poate avea două cauze, fie infecțioasă, fie neinfecțioasă. Cea neinfecțioasă, explică medicul, este atunci când se produc dereglări ale sistemului de coagulare. În cazul tânărului de 20 de ani nu s-a reușit deocamdată să fie depistată cauza care a dus la tragedie. 

„Deși rar, dar se mai întâmplă ca tinerii să dezvolte tromboză a sinusurilor venoase ale creierului. Aceasta poate ține de administrarea anumitor medicamente. În cazul fetelor tinere, contraceptivele sau alte preparate hormonale ar putea duce la această diagnoză. În cazul tânărului, fiind dezvoltată această tromboză s-a complicat și cu un infarct venos”, a pecizat Alexandru Grumeza. 

Potrivit acestuia, tromboza sinusurilor cerebrale este o boală acută sau chiar subacută instalată, la apariția căreia ar putea duce și factorul de stres. 

„Se cunoaște că și stresul influențează la coagulabilitate. Din informațiile pe care le avem în momentul de față, tânărul era sănătos”, a mai spus șeful secției primiri urgențe. 

Alexandru Grumeza ne-a mai spus că tânărul a fost supus unei intervenții chirurgicale, ca măsură de salvare a vieții. Acesta însă nu a putut fi salvat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22743
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

41
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

89
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...