Perju cere bani de la Guvern pentru a compensa prejudiciile agricultorilor

43
Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Reionale și Mediului cere alocarea banilor din fondul de rezervă pentru agricultorii afectați de intemperiile din ultimele zile.

CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, solicită Guvernului să aloce 47 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru acoperirea prejudiciilor din agricultură cauzate de ploile torențiale și grindina din ultimele zile. Potrivit lui Perju, doar de la începutul lunii mai până în prezent au fost înregistrate peste 20 de situații excepționale cu caracter natural - vijelii, ploi torențiale cu grindină, furtuni de praf, care au dus la prejudicii destul de mari.

Situațiile au fost înregistrate pe teritoriul a 29 de localități din 14 raioane, cele mai afectate fiind Edineț, Criuleni, Drochia, Florești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Râșcani, Soroca, Sângerei, Telenești, Șoldănești și Ungheni. Perju mai spune că au fost distruse drumuri, poduri, dar și suprafețe impunătoare de semănături și culturi agricole. Este vorba de o suprafață de aproximativ de trei mii de hectare. 

„Ministerul solicită Guvernului Republicii Moldova alocarea a 47 de milioane de lei din fondul de rezervă, pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale. În cea mai mare parte, pentru acoperirea parțială a prejudiciilor care au fost cauzate producătorilor agricoli, care nu și-au revenit încă din cauza secetei care a fost în vara anului 2020”, a declarat Ion Perju.

Potrivit ministrului interimar, paguba materială înregistrată într-o lună și jumătate constituite aproximativ 35 de milioane de lei, dintre care peste 30 de milioane de lei sunt pagube pentru culturile agricole.

Acesta mai spune că de la începutul lunii mai până în prezent au fost lansate 3 056 de rachete sau de două ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Ceea ce înseamnă că va fi necesară procurarea suplimentară de rachete.

În zonele unde sunt instalate sisteme antigrindină nu au fost înregistrate prejudicii ale culturilor agricole. Perju susține că la finele anului trecut a solicitat să fie alocate 7 milioane de lei prin bugetul de stat pentru a instala încă 18 puncte de rachete. 

Vorbim în special de raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești și Șoldănești, care ar fi acoperit în total încă 250 de mii de hectare și am fi ajuns la o suprafață de aproape două milioane de hectare protejate prin sisteme antigrindină.

Pentru a acoperi această suprafață avem nevoie de 7 milioane de lei, iar pentru procurarea a încă unui lot de rachete - aproximativ 12 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
agricultori, prejudiciu, bani
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta

1057
(reînnoit 17:19 20.06.2021)
Șeful Centrului ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg , a făcut câteva recomandări persoanelor care au decis să se vaccineze pe parcursul sezonului cald.

CHIȘINĂU, 20 iunie - Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie numit după Gamaleya Alexander Ginzburg i-a sfătuit pe cei care sunt vaccinați împotriva coronavirusului să evite supraîncălzirea pe vreme caldă.

„Pe timp de caniculă, supraîncălzirea, disconfortul și transpirația excesivă nu contribuie nu numai la vaccinare, ci și la starea generală a unei persoane”, a spus Ginzburg.

El a subliniat că toate persoanele care suferă de hipertensiune sau diabet trebuie să fie deosebit de precaute, scrie RT.

În același timp, el a menționat că nu există contraindicații pentru înotul în bazine după vaccinare, cu toate acestea, înotul îndelungat ar trebui evitat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1057
Tagurile:
avertizare, COVID-19, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

199
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

199
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...