Cristina Tarna

Țărnă: Făcând aceste trei lucruri, Moldova poate deveni un exemplu pentru Europa

144
(reînnoit 11:08 10.06.2021)
Fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție a explicat de ce strategie are nevoie Moldova pentru a învinge corupția.

CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. Pentru a combate corupția, statul are nevoie de trei lucruri principale: în primul rând, de legi care stabilesc mecanisme sau creează anumite instrumente; în al doilea rând, de instituții care le folosesc și, în al treilea rând, de persoane competente care lucrează în aceste instituții.

Dacă va lipsi unul dintre aceste trei elemente, nimic nu va funcționa în Moldova. Opinia a fost exprimată în studioul Radio Sputnik Moldova de către fostul vicedirector al Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă. 

„Imaginați-vă că Moldova are legi și instituții minunate cu oameni cărora le este frică să lupte împotriva corupției. Dar ce înseamnă să lupți împotriva corupției? Totul depinde de nivel. La nivel de bază, desigur, nimeni nu se teme. Când vine vorba de corupție la un nivel înalt, să zicem, în politică, oamenii încep să se teamă", a notat expertul.

Întrebarea aici nu se referă atât la abilități, cât la curaj, crede Țărnă. Dacă Moldovei îi lipsește a treia componentă, și anume factorul uman, atunci nimic nu va funcționa. Vor fi instituții bune și oameni buni, dar legați mână de mână de legile greșite - din nou, nimic nu ne va reuși. Nici nu este nevoie să vorbim despre lipsa instituțiilor.

"Există instrumente bune în Moldova. Există, de asemenea, anumite probleme cu utilizarea lor. Cred că, cu alegerea corectă a personalului și cu o conducere puternică a instituțiilor anticorupție - și acestea sunt Centrul Național Anticorupție, Agenția Națională de Integritate, Procuratura Anticorupție - Moldova nu are probleme, „expertul este convins.

Țărnă consideră că ordinea în țară poate fi restabilită "în maximum cinci ani, dacă vor fi puși oameni potriviți și li se va da libertate de acțiune în cadrul legii".

În toate acestea influența politică este inevitabilă, a concluzionat fostul vicedirector al CNA. De aceea avem nevoie de garanții că o persoană nu va fi eliminată la prima încercare de a face cel puțin ceva. Stabilitatea și personalul potrivit în cinci ani pot face din Moldova cel mai bun exemplu de combatere a corupției din regiune.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

144
Tagurile:
Europa, exemplu, Moldova
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (203)
Tematic
Gîrbu: Autoritățile ar trebui să pornească de la problema zero a societății – corupția!
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

De ce a scăzut numărul de cazuri noi de COVID-19: Cum explică specialiștii acest lucru

125
(reînnoit 19:07 15.06.2021)
Numărul de cazuri noi de COVID-19 a scăzut considerabil în ultima vreme, iar epidemiologii explică acest lucru prin faptul că și în alte state numărul de cazuri s-a redus, iar situația epidemică din țară este influențată și de cazurile de import care se înregistrează.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Epidemiologul Angela Paraschiv susține că scăderea numărului de cazuri în țara noastră se datorează ameliorării situației epidemice și în alte state, deoarece virusul nu mai vine din exterior. Un alt factorul care a influențat acest lucru este și vremea de afară și faptul că timpul cald nu este unul favorabil pentru virus. Totodată, specialistul susține că toamna putem să ne așteptăm la o creștere a îmbolnăvirilor cu COVID-19. 

„Republica Moldova întotdeauna a fost influențată de situația epidemiologică din exteriorul țării și noi am văzut că în majoritatea statelor a scăzut numărul de cazuri. Același lucru s-a înregistrat și în Republica Moldova, a scăzut numărul de infectări. Totodată, intensificarea măsurilor de protecție în luna martie, acea stare de urgență care a fost instaurată a avut la fel un impact pozitiv asupra situației epidemice”, a precizat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Paraschiv a precizat în cadrul conferinței săptămânale de la ANSP că deocamdată doar în cazul medicilor vaccinul și-a arătat eficiența și asta pentru că 90 la sută dintre lucrătorii medicali din țară sunt imunizați și cu cea de-a doua doză. În acest context, epidemiologul a îndemnat oamenii să se vaccineze masiv pentru a forma imunitatea colectivă cât mai curând posibil.

În cadrul conferinței s-a menționat că deocamdată analizele de laborator nu au confirmat prezența tulpinei indiene în țara noastră, dar specialiștii sunt siguri că în curând acesta și-ar putea face apariția, iar respectarea măsurilor de protecție rămâne strict necesară, deoarece tulpina delta este mult mai contagioasă.

„În momentul în care în lume se răspândește tulpina delta, exista foarte mare probabilitate ca și în Republica Moldova să avem cazuri care să se răspândească. Numărul de cazuri în țara noastră începea să crească după ce această creștere se înregistra peste hotarele țării. De aceea, noi trebuie să fim și în continuare foarte vigilenți, foarte responsabili și să respectăm aceste măsuri, inclusiv să continuăm vaccinarea”, a menționat Angela Paraschiv.

Conform datelor oficiale, în Moldova, rata de vaccinare împotriva COVID-19 a ajuns la 11,2%. Astfel, peste 538 de persoane s-au imunizat până acum, iar 167 de mii de persoane au primit și cea de-a doua doză.

Ministerul Sănătății a mai anunțat în cadrul conferinței că pe data de 20 iunie, la Palatul Republicii, va avea loc maratonul vaccinării, unde populația se va putea imuniza cu a doua doză pentru vaccinurile Pfizer, Sinopharm și Sinovac, dar și cu prima doză pentru AstraZeneca, Sinopharm și Sinovac. Doritorii de a se vaccina sunt așteptați în intervalul orelor 07:00-22:00.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
cazuri, doze de vaccin, vaccinare, COVID-19


Загрузка...
Nicolae Ciobanu

Preot ortodox, despre adevăratele valori ale familiei creștine

33
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", părintele Nicolae Ciobanu a declarat că familia creștină este nucleul societății noastre. El a punctat cu înțelepciune câteva lucruri de care ar trebui să țină cont fiecare creștin pentru a avea o viață de familie fericită.
Preot ortodox, despre adevăratele valori a familiei creștine

Familia este un dar de la Dumnezeu pe care trebuie să-l prețuim, spune părintele Nicolae Ciobanu. Valorile unei familii fericite au la bază dragoste, reciprocitate, respect și înțelegere.

"Dragostea adevărată este atunci când dăruiești, dar nu doar aștepți să primești. Soții trebuie să spună cuvinte frumoase, să se implice în educația copiilor, în treburile casnice. Ambii răspund de atmosfera din familie și trebuie să-și ofere respect și dragoste reciprocă", a precizat Nicolae Ciobanu.

Întrebat de ce multe familii ajung în pragul divorțului și cum pot fi depășite aceste situații, părintele a împărtășit câteva sfaturi prețioase ce trebuie luate în considerație pentru a păstra o relație sănătoasă de cuplu.

"Oamenii divorțează pentru că nu-l au pe Dumnezeu în suflet. Pentru cei care doresc să întemeieze o familie – începutul lor trebuie legat de credință și biserică. Totul trebuie făcut împreună și atunci nu se vor ajunge la aceste neînțelegeri", a remarcat părintele Nicolae Ciobanu.

Amintim că 2019 a fost declarat Anul Familiei. În acest sens, la Chișinău s-au desfășurat mai multe evenimente și activități consacrate fortificării instituției familiei în Republica Moldova.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

33
Tagurile:
divorț, părinte, familie
Tematic
Statistici îngrijorătoare: Violența în familie, pe timp de pandemie


Загрузка...