Grindină

Grindina a făcut prăpăd la Ungheni și Soroca: Iată ce pagube a lăsat în urmă

94
Ploile cu grindină din ultimele zile au lăsat în urmă un adevărat dezastru. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță ce pagube au provocat intemperiile.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situații Urgență colectate din subdiviziunile teritoriale, în urma ploilor torențiale înregistrate în data de 8 iunie mai multe localități din raioanele Ungheni și Soroca au fost afectate.

În satul Pârlița din raionul Ungheni precipitațiile au distrus 92 de hectare de floarea soarelui și 299 de hectare de porumb, iar în localitatea Todirești din același raion ploaia a afectat 21 de hectare de livezi. Condițiile meteo nefavorabile au creat prejudicii și în satul Dubna, raionul Soroca, unde ploaia și grindina au distrus 97 de hectare de livezi.

În toate localitățile în care ploile au provocat pagube lucrează comisiile pentru situații excepționale care urmează să evalueze prejudiciile materiale suportate de agricultori.

În ultimele zile, ploile au făcut prăpăd și în raioanele Căușeni și Florești.

Anterior deputații socialiști au cerut Guvernului să întreprindă de urgență măsuri de susținere a agricultorilor care au avut suferit pagube în urma ploilor cu grindină. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
pagube, ploaie cu grindină, grindină, ploi
Tematic
Ploi torențiale, grindină și vijelie: Unde va lovi dezastrul în următoarele ore
Dublu Cod Galben în Moldova: de ploi torențiale cu grindină și de inundații locale
Exercițiul „Fulger 2021”, desfășurat la Cahul

Au fost scoase blindatele cu mitraliere la Cahul: Ce s-a întâmplat

61
(reînnoit 20:14 18.06.2021)
La Cahul au avut loc trageri de luptă. Exercițiul „Fulger 2021” s-a desfășurat în prezența ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. 

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Ministerul Apărării anunță că la Centrul de instruire al Brigăzii de Infanterie Motorizată „Dacia” a avut loc exercițiul tactic cu trageri de luptă „Fulger 2021”.

150 de militari în termen și pe contract au participat la exercițiu și au executat trageri din armament și din blindate cu mitraliere. Totodată, au fost folosite sistemele antiaeriene și aruncătoarele de grenade.

Ministerul în exercițiu a apreciat modul în care au fost executate misiunile militarilor.

„Prin acțiunile voastre ați demonstrat că antrenamentele intensive și spiritul de echipă dau roade. Sunt convins că succesele pe care le-ați înregistrat în cadrul exercițiului se datorează nu doar ambiției și dedicației voastre, dar și eforturilor comandanților voștri, care dispun de experiență în domeniu și care au știut cum să vă îndrume pentru ca astăzi să vă faceți datoria la cel mai înalt nivel”, a spus Victor Gaiciuc.

În cadrul evenimentului, un grup de militari au primit distincții și diplome pentru prestația pe care au avut-o. 

Exercițiul tactic „Fulger 2021” face parte din planul pregătirii de luptă al unității pentru anul curent și are ca scop dezvoltarea abilităților de luptă a militarilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
arme, Fulger, exercitiu militar, Ministerul Apărării al RM


Загрузка...
Luminița Suveică

Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

41
(reînnoit 20:11 18.06.2021)
Deși e deja luna iunie, se constată o creștere bruscă a numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli. Medicii atenționează că în această perioadă este foarte important să consumăm cât mai multe fructe, legume, ceaiuri din ierburi și cât mai multă apă.
Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele săptămâni au fost înregistrate de patru ori mai multe solicitări medicale cu privire la numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli, decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Mai mulți specialiști asociază acest lucru cu o schimbare a vremii, nespecifică acestei perioade, care se menține ploioasă și răcoroasă.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că virozele sunt boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini de virus. Cele mai răspândite sunt virozele respiratorii.

"Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. Este de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să i-ai o viroză", a explicat interlocutoarea.

Potrivit ei, îndată, la apariția primelor simptome ale răcelii  trebuie neapărat să vă adresați medicului de familie, care vă va prescrie tratamentul necesar.

"Dacă de la început totul se tratează la timp, atunci puteți evita complicațiile. Situația este și mai gravă în cazul contractării gripei, care se manifestă prin temperatura 39-40, frisoane și dureri musculare. Dacă nici gripa nu este tratată, atunci apare pneumonia post gripală, care decurge destul de complicat și de multe ori provoacă chiar decesul persoanelor tinere și chiar a copiilor", a explicat doctorul în medicină.

Luminița Suveică susține că în această perioadă este important să consumăm alimente bogate în vitamine, în special cele bogate în vitamina C și zinc pentru a întări imunitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
vară, viroză


Загрузка...