Căpșuni

Rămânem fără căpșuni - Iată ce a făcut grindina

112
(reînnoit 08:03 10.06.2021)
Ploile din ultimele zile au adus prejudicii enorme mai multor agricultori. A fost distrus și unul din cele mai mari clustere de căpșuni din țară.

CHIȘINĂU, 10 iun - Sputnik. La începutul acestei săptămâni, mai multe terenuri agricole din mai multe regiuni din nordul țării au fost lovite de grindină. Pagube semnificative au fost înregistrate în localitatea Cunicea din raionul Florești.

Din cauza grindinei, aproximativ 80% din toate câmpurile pe care erau plantate căpșuni au fost grav afectate. Tot în această localitate este și cel mai mare cluster de căpșuni din Republica Moldova, relatează east-fruit.

Pe acest domeniu sunt plantate căpșuni, destinate în special pentru export, pe o suprafață de aproximativ 120 de hectare. În anii în care timpul era favorabil, fermierii locali, prin intermediul a trei cumpărători care au frigidere cu o capacitate de depozitare de peste două mii tone de fructe, au trimis pe piața rusă până la o mie de tone de căpșuni pe sezon, ceea ce a reprezentat aproape o treime din totalul exporturilor moldovenești de căpșuni. 

Operatorii pieței locale presupun că pierderea pe care a suferit-o acest producător va afecta situația generală a acestui segment agricol din Republica Moldova. Anul acesta, cultivatorii de căpșuni din acest sat au planificat să înceapă să-și livreze căpșunile în România, ceea ce este puțin probabil să se întâmple în contextul pandemiei.

Potrivit EastFruit, prețul ridicat la căpșuni, propus de producătorii din Cunicea pentru piața locală este unul justificat și s-ar putea menține mare și pe viitor. Potrivit specialiștilor organizației, producătorii vor întâmpina probleme și în cazul în care vor dori să vândă producția prin intermediul lanțurilor de supermarketuri din țară. 

Grindina a redus semnificativ producția de căpșuni în țară. Și creșterea temperaturii aerului odată cu precipitații continue este un factor deloc favorabil pentru producția de căpșuni. Aceasta ar putea duce la  apariția diferitor boli, care vor afecta fructele. Amintim, de la începutul acestei săptămâni meterologii au emis alerte de ploi în fiecare zi. Vremea instabilă se va menține cel puțin până la data de 15 iunie. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
căpșuni, Sistem antigrindină, ploaie cu grindină, Grindină
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

130
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

130
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

108
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...