Pescuit

Liber la pescuit, dar și pericol de amendă și închisoare - Detalii

190
(reînnoit 08:08 10.06.2021)
Pe 15 iunie se anunță deschis sezonul de pescuit. Ce, cum și unde se pescuiește în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Începând cu data de 15 iunie, pescuitul este permis în Republica Moldova. Chiar și așa, pescarii trebuie să cunoască că nu pot prinde pește oriunde, și nu orice specie de pește. Mai mult, este recomandat pescuitul autorizat. Deși pescuitul sportiv-amator și de agrement este o pasiune pentru mulți, acesta trebuie autorizat prin permise de pescuit. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de șefa Serviciului informații de mediu, educație și conștientizare ecologică din cadrul Agenției de Mediu, Galina Norocea.

Ea spune că moldovenii sunt din ce în ce mai conștienți și procură permise pentru pescuit. De la începutul anului până în prezent, aproape nouă mii de astfel de permise au fost eliberate de către autorități. Valoarea totală a acestora ajunge la aproximativ trei milioane de lei. Costul unui permis pentru anul curent este de 300 de lei, iar pentru o zi iubitorii de pescuit achită 30 de lei. Mai mult, pensionarii care primesc o pensie mai mică de 1200 de lei achită doar 30 de lei pentru permisul pentru un an. Dacă pensia este un pic mai mare, vor achita 150 de lei pentru un an. Pentru o zi, unii pensionari achită doar 2 lei.

Potrivit acesteia, pescuitul în obiectivele acvatice naturale este strict interzis fără autorizare. Mai exact este vorba de pescuitul în râuri, lacuri și afluenții râurilor Prut și Nistru. La fel, nu se permite pescuitul fără a deține permis, în lacurile de acumulare Costești-Stânca și Dubăsari.

Așadar, după 15 iunie și până la data de 1 aprilie a următorului an, avem voie să pescuim doar specii care nu sunt incluse în cartea roșie. Toată informația despre speciile de pești care pot și care nu pot fi pescuite poate fi găsită pe site-ul oficial al Agenției de Mediu.

Norocea mai spune că un pescar amator nu trebuie să aibă mai mult de cinci cârlige la unealta utilizată și nu poate pescui mai mult de cinci kilograme într-o zi. Excepție se face doar în cazul în care pescarul a prins un pește care cântărește mai mult de cantitatea permisă.

Nerespectarea legislației privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura atrage răspundere în conformitate cu prevederile art. 114 din Codul Contravențional. La fel, persoana care nu respectă legea poate fi atrasă la răspundere penală, conform articolului 234 din Codul Penal.

Potrivit acestui articol, îndeletnicirea ilegală cu pescuitul, vânatul sau cu alte exploatări ale apelor, cu utilizarea substanțelor explozive și otrăvitoare sau a altor mijloace de nimicire în masă a faunei, dacă aceasta a cauzat daune ce depășesc 200 de unități convenționale, se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 1050 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 1 an.

Același articol prevede o pedeapsă pentru persoana juridică cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

La fel, uneltele de pescuit, mijloacele de transport terestru și acvatic, alte obiecte utilizate la comiterea încălcării, precum și peștele și alte organisme acvatice pescuite în mod ilicit, se ridică.

Uneltele de pescuit, mijloacele de transport terestru și acvatic, alte obiecte ridicate se păstrează la depozitul Inspectoratului pentru Protecția Mediului și, în funcție de hotărârea judecătorească, se confiscă ori se restituie deținătorului. Uneltele de pescuit interzise se vând unităților piscicole ori se distrug.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
pescuit interzis, plasă de pescuit, vas de pescuit, La pescuit, pescuit
Elena Kovaliova

De ce profesorii închid ochii la agresiunea și violența din școli: Opinia psihologului

6
(reînnoit 09:28 25.06.2021)
Unii pedagogi consideră că nu poartă răspundere pentru educația copilului și că acest rol îl are de fapt familia. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către psihologul Elena Kovaliova. 

CHIȘINĂU, 25 iun  - Sputnik. Unii profesori sunt de părere că rolul lor este doar de a preda, iar de educația copiilor trebuie să se ocupe familia.

Psihologul Elena Kovaliova a declarat în studioul Sputnik Moldova că o astfel de viziune este pur și simplu o încercare de a scăpa de responsabilitatea pentru dezvoltarea personalității la elevi. Specialistul este de părere că atmosfera din școală este importantă, iar profesorii ar trebui să acorde atenție relației dintre colegii de clasă. 

„Am fost la o ședință în care profesorul a explicat teroarea psihologică pe care copiii au aplicat-o în raport cu un nou coleg de clasă. Se ghidează de filosofia postmodernismului: se presupune că fiecare are propriul său punct de vedere și dreptul de a-l apăra agresiv”, a spus psihologul.

Kovaliova a subliniat că înșiși profesorii nu sunt pregătiți pentru o astfel de evaluare a amploarei acestui fenomen.

„În același timp, o persoană, arătând agresivitate față de altul și distrugându-i demnitatea prin abuz fizic sau verbal, folosește bullying-ul (din engleză bullying înseamnă hărțuire, urmărire agresivă) și mobbing (din engleză - mulțime agresivă, bandă) - insulte”, susține psihologul.

Acest lucru, a conchis Kovaliova, indică faptul că o astfel de persoană, indiferent de vârsta sa, are probleme cu sistemul de valori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
școală, elevi, psiholog


Загрузка...
Girofar

VIDEO - Amenințări cu răfuială la Otaci după bătaia în masă: „Mergem la Procuratură”

101
(reînnoit 09:27 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci și apoi a început teroarea în masă a declarat pentru Sputnik Moldova că merge în aceste clipe la Procuratură pentru a depune o plângere pe motiv că familia sa este amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de la Nistru din 21 iunie, când mai mulți tineri s-au bătut cu cruzime și apoi au început reglările de conturi în oraș, a declarat în această dimineață pentru Sputnik Moldova că merge la Procuratură pentru a depune o plângere. Femeia a precizat că după scandalul de joi din Otaci familia sa este permanent amenințată cu răfuială.

„În acest moment, eu merg la Procuratură ca să depun o plângere pe acei oameni care amenință familia mea cu răfuială fizică după bătaia de ieri de la Otaci”, a menționat Natalia Druță. 

Precizăm că joi, 24 iunie, a avut loc o bătaie în masă, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

Anterior, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ocnița Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că pe 21 iunie doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

„La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romilor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie”, a precizat ofițerul de presă.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Joi, pe 24 iunie, la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detașamentului „Fulger”, pentru a calma spiritele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
amenințări, Otaci, răfuială fizică


Загрузка...