Ofițer SPIA

Video: Detalii noi despre „afacerea cu sânge” de la Centrul de Transfuzie

164
Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a venit cu noi detalii despre perchezițiile făcute acum două zile la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, în urma cărora au fost reținute trei persoane din cadrul instituției și de la Agenția pentru Achiziții Publice.

CHIȘINĂU, 9 iun - Sputnik. Oamenii legii anunță că începând cu luna februarie 2021, au fost documentate acțiunile ilegale comise de către persoane publice și persoane cu funcții de demnitate publică, din cadrul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Ministerului Sănătății, Muncii, persoane publice din sistemul medical, persoane juridice cu diverse formă de organizare, dar și persoane fizice. Potrivit informațiilor, aceștia, folosindu-și atribuțiile și competențele, au creat condiții pentru înlăturarea obstacolelor legale și logistice pentru organizarea și trucarea unor licitații cu facilitarea agentului economic prestabilit.

Se presupune că anume șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, a favorizat companii pentru desemnarea companiilor în calitate de câștigători la licitațiile publice pentru consumabile și produse parafarmaceutice.

În cadrul dosarului, la prima etapă de triere pentru tehnologia de examinare de laborator a sângelui - componentelor sanguine donate, sunt utilizate teste rapide pentru determinarea Hepatitelor, Sifilis și HIV. Aceste teste rapide, conform procedurii, trebuie procurate prin licitație. Necesitatea testelor este semnificativă, întrucât, grosso modo, lunar este necesară o cantitate de peste 25 de mii de teste. De menționat este faptul că, în Republica Moldova, există puțini distribuitori de astfel de teste.

De asemenea, un agent economic, a livrat testele necesare primei etape de triere, însă reprezentanții Centrului Național de Transfuzie a Sângelui s-au eschivat de la semnarea actelor contabile, actului de predare primire, facturilor fiscale și altor acte ce ar confirma livrarea testelor în valoare de peste un milion de lei. În consecință, agentul economic a acționat în judecată Centrului Național de Transfuzie a Sângelui pentru eschivarea de la respectarea clauzelor contractuale.

În cadrul ședinței de judecată, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicală și nu testele agentului economic câștigător. 

"Astfel, în pofida necesității ireproșabile, persoana bănuită, favoriza doar un agent economic și tergiversa procedura de licitație, astfel cauzând o eventuală circumstanță de stocare a sângelui și componentelor sanguine netestate cu potențial de expirare sau contaminare. De menționat este faptul că, în cadrul perchezițiilor și anume în registrele de validare a produselor sanguine donate, au fost identificate o listă considerabilă de sânge și componente sanguine expirate", susțin forțele de ordine.

Totodată, în cadrul interceptărilor telefonice autorizate, a fost identificată discuția dintre directorul CNTS și un subaltern. Astfel, din cauza lipsei testelor, componentele sanguine ale unui donator contaminat cu Treponema Pallidum (agentul patogen al bolii Sifilis) nu au fost testate. Astfel, cetățeanul a donat componente sanguine de două ori, fiind contaminat cu sifilis.

În cadrul măsurilor speciale de investigație autorizate, a fost depistată complicitatea bănuitei la prezentarea unei oferte trucate și ulterior câștigul licitației anunțate de către un partener extern al Republicii Moldova. În speță, compania favorizată de directorul CNTS, fiind desemnată câștigătoarea unei licitații organizate de către donatorul extern, urma în decursul a 100 zile, să livreze către Spitalul Clinic Bălți un aparat de plasmafereză estimat la valoarea de 18 mii de dolari. Pentru a însuși mijloacele financiare de la organizatorii licitației, administratorul companiei a primit cu acordul directorului CNTS un aparat de plasmafereză pentru a fi prezentat donatorului și beneficiarilor în cadrul ceremoniei de donație. 

De precizat că în data de 7 iunie, trei persoane, printre care și șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, au fost reținute, în cadrul urmăririi penale pe faptul abuzului de serviciu, comis de persoane publice din cadrul Centrului Republican de Transfuzie a Sângelui și a factorilor de decizie ai Agenției Achiziții Publice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
descinderi SPIA, SPIA, sânge
Tematic
Șefa Centrului de transfuzie a Sângelui, reținută
Centrele Regionale de Transfuzie a Sângelui vor fi lichidate
Девушка за ноутбуком

Primarul le-a tăiat plăcerea: Ce priveau pe Internet angajații unei primării

30
(reînnoit 21:21 14.06.2021)
Tristețe mare în rândul angajaților de la Primăria Slobozia care nu vor mai putea privi filme și seriale la locul de muncă, în timpul programului. Edilul-șef a decis să restricționeze accesul lucrătorilor pe site-uri care nu au legătură cu munca.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație neobișnuită în România, în care primarul localității Slobozia a luat decizia drastică de a restricționa accesul angajaților la site-urile care nu aveau legătură cu activitatea lor.

Edilul a hotărât să ”taie în carne vie” după ce un control informatic realizat de curând în instituție a scos la iveală faptul că mai mulți angajați din Primărie urmăreau filme și seriale pe Netflix sau stăteau pe rețelele de socializare, în timpul programului.

La momentul de față, funcționarii din primăria Slobozia mai au acces la internet doar în interes de serviciu, precizează independentonline.ro.

„Am făcut în așa fel încât să renunțăm la tot ce înseamnă acti­vități care implică hobby-uri în timpul programului de lucru. S-a limitat accesul la acele platforme și site-uri care nu aveau legătură cu munca. Poate unora nu le convine, dar trebuie să în­țeleagă faptul că lu­crăm pentru cetățeni și trebuie să-i ajutăm atunci când au nevoie de noi!”, spune primarul Dragoș Soare.

Acesta a explicat că nici o solicitare nu poate fi amânată numai pentru că o persoană nu are chef să îi facă treaba, pentru că urmărește postările colegilor pe rețelele de socializare ori pentru că se uită la filme.

De asemenea, potrivit edilului, angajaților li s-a atras atenția și s-au pus file la dosar.

Soare promite că se va face o analiză mai complexă a acestor cazuri și că, în funcție de rezultate, acolo unde se va dovedi că nu există o activitate intensă, posturile ar putea fi restructurate.

De asemenea, edilul a subliniat că funcționarii din primărie care vor avea abateri repetate vor fi sancționați sau concediați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Internet, angajați, Primărie, România
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...
Arest

Un moldovean a fost extrădat din Federația Rusă: Iată ce a comis

32
(reînnoit 21:11 14.06.2021)
Un moldovean a fost reținut în Federația Rusă după ce timp de cinci ani s-a aflat în căutare internațională. El ar fi omorât un bărbat, după care a dat bir cu fugiții în Rusia.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Un bărbat de 32 de ani, originar din Slobozia, s-a aflat timp de cinci ani în căutare internațională, iar acum a fost reținut în Federația Rusă.

Potrivit Poliției, în 2016 învinuitul ar fi omorât un bărbat din raionul Căușeni, după care a fugit în Federația Rusă. Moldoveanul a fost anunțat în căutare internațională de către oamenii legii de la Inspectoratul de Poliție Bender.

După reținerea acestuia de către organele de drept ale Federației Ruse, bărbatul a fost extrădat în Republica Moldova. Ulterior, direct de la aeroport, învinuitul a fost dus la Penitenciarul nr.13 din Chișinău. El riscă până la zece ani de pușcărie. 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
omor, Federația Rusă, moldovean, reținere
Tematic
Omor la beție: Un bărbat și-a strangulat vecinul cu un șiret


Загрузка...