Nadejda Cepraga

Cepraga, despre trei decenii de Independență a Moldovei: Sărăcie

224
(reînnoit 13:52 09.06.2021)
Tradițiile și obiceiurile moldovenești sunt promovate intens în Federația Rusă. Iar un rol important îl are interpreta Nadejda Ceptaga, stabilită de mai mulți ani la Moscova.

CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik. Deși plecată de ani buni în Federația Rusă, interpreta de muzică ușoară Nadejda Cepraga nu poate sta departe de Republica Moldova, de cei rămași acasă, de grijile și nevoile lor. Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, interpreta spune că pentru ea țara în care s-a născut e locul unde va reveni mereu cu drag și mult dor.

„Republica Moldova este pământul pe care m-am născut. Este copacul din care mă hrănesc până în ziua de astăzi. Moldova sunt eu, cu rădăcinile acasă. Dacă voi tăia rădăcinile, ce va mai rămâne din mine? Nimic”, a menționat artista emoționată.

Nadejda Cepraga a mai spus că se simte responsabilă pentru promovarea în continuare a tradițiilor și obiceiurilor autohtone pe meleagurile Federației Ruse.

Nadejda Cepraga
© Photo : из личного архива Н. Чепраги

„Eu trebuie să înfloresc, să dau rod. Trebuie să cunosc oameni, iar ei să mă știe de moldoveancă. Toate obiceiurile din Moldova le aduc aici, în Moscova. De Mărțișor, neapărat confecționez peste o sută de mărțișoare și le dăruiesc. I-am învățat pe mulți cum să împletească și ei mărțișoare”, a mai spus interpreta.

La fel, cunoscuții Nadejdei Cepraga știu că de Duminica Mare trebuie să meargă la interpretă cu o crenguță de tei. Artista spune că este inadmisibil pentru ea să rămână departe de viața din Republica Moldova și este conectată la tot ce se întâmplă acasă, fie prin intermediul rețelelor online, fie prin cunoscuți, prieteni, rude.

„Sângele se face apă vreodată? Eu sunt informată despre tot ce este actual acasă. La 30 de ani de independență cred că ar trebui să punem accent pe prietenie. Moldova e ca o familie în care toți membri ei sunt săraci lipiți pământului, dar trăind în armonie devin bogați și gospodari. Ar fi bine să ne facem curat în gânduri și să fim, nu doar să ne numim prieteni unul altuia. Să ne ajutăm, nu să ne punem piedici. Cei care au mai multă putere să ajute pe cel mai slab. Doresc Moldovei și moldovenilor sănătate și putere. Să aibă cu ce hrăni oamenii copiii”, a mai spus artista.

Deși departe de casă, Cepraga spune că simte până în măduva oaselor sărăcia celor rămași acasă. A dat exemplu rudelor sale rămase în localitatea de baștină care muncesc din zori în noapte, dar munca nu le este răsplătită.

„Viața în Moldova s-a scumpit foarte mult. Pensia e două copeici, dar pentru serviciile comunale, de exemplu, rudele mele achită foarte mult. De unde să ia ei acești bani?”, și-a exprimat indignarea Nadejda Cepraga.

Chiar și așa, cu toate greutățile și sărăcia, artista spune că se mândrește că e moldoveancă și nu ar renunța niciodată la acest statut.

„Eu și în cosmos tot moldoveancă aș fi”, spune interpreta.

Întrebată de relațiile culturale între cele două state, Republica Moldova - țara natală și Federația Rusă - țara în care își câștigă pâinea, Nadejda Cepraga a menționat că acestea au suferit mari schimbări.

„Acele legături de creație, existente altădată, nu mai există. De la 16 ani am concertat peste tot în Rusia. Și toți știau că sunt moldoveancă. La fiecare concert, prima parte conținea cântece autohtone moldovenești", spune interpreta.

Despre artiștii de acasă, Cepraga spune că Moldova are nume cu care se poate mândri, nume notorii care trebuie incluse în Cartea de Aur a Republicii Moldova.

Interpreta de estradă a debutat încă pe când avea 14 ani. Atunci, fiind în clasa a șasea, s-a filmat într-o peliculă de scurt metraj la studioul „Telefilm-Chișinău” – „La cules la vie”, în rolul solistei ansamblului.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

224

Naționala Rusiei a pierdut în fața Danemarcei la EURO 2020

67
Echipa națională a Danemarcei într-un duel încrâncenat a învins echipa Rusiei în meciul din runda a treia din grupele EURO 2020.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Naționala Rusiei a pierdut în fața echipei daneze în meciul din turul al treilea din grupele Campionatul European și nu a putut intra în play-off.

Întâlnirea a avut loc pe stadionul Parken din Copenhaga.

Meciul s-a încheiat cu un scor de 4:1 în favoarea danezilor. Golurile au fost marcate de Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen și Joakim Mehle.

La echipa rusă a marcat Artem Dzyuba, care a valorificat un penalty.

Potrivit rezultatelor rundei a treia, rușii s-au situat pe ultimul loc în clasamentul grupei B. Danezii au urcat pe poziția a a doua datorită faptului că naționala finlandeză a pierdut în fața Belgiei într-un meci care s-a desfășurat paralel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67


Загрузка...
Electricitate

Consumatorii din sectorul Botanica din Capitală, fără curent electric

109
Mai multe cartiere din sectorul Botanica al capitalei au rămas fără curent electric din cauza unei pene la rețea. Informația ne-a fost confirmată de consumatorii din acest sector, dar și de operatorii companiei de distribuție care operează în Chișinău Premier Energy.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Operatorii Premier Energy au comunicat pentru Sputnik Moldova că în sector a avut loc o pană de proporție la rețelele de distribuție care a făcut imposibilă alimentarea cu curent a mai multor cartiere, inclusiv pe artera principală a sectorului - bulevardul Dacia.

Ei ne-au mai spus că mai multe echipe au intervenit pentru a repara rețelele. Reprezentații distribuitorului de curent electric au spus că au speranța ca problema să fie rezolvată chiar în această seară, dar eu refuzat să ne dea alte detalii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
rețea, pană de curent, Botanica, curent electric


Загрузка...
курс валют

Curs valutar pentru 22 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul

0
(reînnoit 20:54 21.06.2021)
Leul moldovenesc se depreciază față de dolarul american, iar față de celelalte valute își păstrează cotația.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul oficial de schimb pentru marți, 22 iunie. Astfel, un euro va costa 31 de lei și 32 de bani, iar dolarul american 17 lei și 92 de bani. Leul românesc va costa patru lei și 32 de bani, hrivna ucrainească 65 de bani, rubla rusească 24 de bani.

Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22 Iunie 2021
Ratele de schimb (curs valutar) BNM pentru 22 Iunie 2021

Conform cursului valutar BNM, dolarul american costă cu trei bani mai mult decât ieri. Iar euro, leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească își păstrează cotațiile anterioare. 

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
dolar, Euro, Curs valutar, BNM
Tematic
Curs valutar BNM: Cât costă euro și dolarul la sfârșit de săptămână
Ce curs valutar avem în acest weekend: Cu cât poate fi cumpărat euro și dolarul
Curs valutar BNM pentru 19 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul


Загрузка...