Pacienți internați cu diagnostic COVID-19

Un nou lot de echipamente medicale pentru lupta cu COVID: De unde vine ajutorul - VIDEO

60
(reînnoit 17:05 08.06.2021)
Un lot de echipamente medicale a fost donat astăzi țării noastre de către statul Qatar. La ceremonia de înmânare au fost prezenți mai mulți oficiali de rang înalt.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Republica Moldova a primit astăzi un lot de echipamente medicale donat de către statul Qatar. 

Lotul este oferit pentru a ajuta cadrele medicale și cetățenii țării noastre în lupta cu pandemia de COVID-19.

Din echipament fac parte 20 de ventilatoare pentru respirație artificială, 50 pompe de infuzie, trei laringoscoape, trei monitoare pentru pacient, patru concentratoare de oxigen, un ultrasonograf, două defibrilatoare și cinci unități de radiologie dintre care patru mobile.

La eveniment au participat Hamad Rashid Al-Athba, însărcinat cu afaceri ad interim al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova, Victor Țvircun, ambasadorul Republicii Moldova în Statul Qatar, secretarul de stat Dumitru Socolan și reprezentanți ai domeniul Sănătății.

"Statul Qatar donează acest ajutor, volumul este de trei tone jumătate pentru prietenii noștri din Moldova. Acest sprijin medical simbolizează ajutorul și prietenia dintre cele două state. Dorința noastră este să se termene această pandemie și să ne vedem în situații mai bune", a declarat Hamad Rashid Al-Athba.

SecretaruI de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Igor Curov și-a exprimat recunoștința pentru suportul considerabil oferit sistemului de sănătate din țara noastră.

”În numele sistemului medical, aduc mulțumiri Guvernului Statului Qatar pentru acest gest de solidaritate și susținere, orientat spre consolidarea capacităților sistemului medical din Republica Moldova. Aceste echipamente medicale vor fi utilizate pentru pacienții aflați în stare critică cu COVID-19, dar și cu alte patologii”.

Ambasadorul Moldovei în statul Qatar a adus mulțumiri și a menționat că, cu ajutorul acestui lot, vor fi ajutați mii de oameni din țara noastră.

"Acest lot de asistență umanitar din partea statului Qatar este rezultatul al unor adresări din partea conducerii Republicii Moldova. Pe parcursul ultimelor ani, într-adevăr relațiile statului nostru și statului Qatar se dezoltă nu doar pe cale ascendentă, dar noi observăm asistența și sprijinul permanent din partea conducerii acestei țări. Cum se spune la noi: prietenia se cunoaște la nevoie", a menționat Victor Ţvircun.

Amintim că acesta nu este primul ajutor oferit țării noastre din partea statului Qatar. În luna mai, anul trecut, a oferit un lot de ajutor umanitar sub formă de echipamente de protecție personală (măști, mănuși, combinezoane de protecție, ochelari de protecție și viziere) pentru lucrătorii medicali din Republica Moldova, aflați în primă linie în lupta cu COVID-19.

În total, de la începutul pandemiei în țara noastră și-au pierdut viața 6 137 de oameni, iar bilanțul cazurilor a ajuns la 255 501. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

60
Tagurile:
Qatar, echipament, Donație
Tematic
Donație de la Moscova: Autospeciale pentru Chișinău – Foto
Donație de la OMS pentru diabeticii din Republica Moldova
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

41
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

89
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...