Vaccinare

Vaccinarea împotriva COVID-19 în Moldova: Care sunt cele mai frecvente reacții adverse

109
(reînnoit 14:05 08.06.2021)
Procesul de vaccinare în Republica Moldova continuă. Specialiștii din Sănătate susțin că nu a fost detectat niciun caz de reacție adversă severă după vaccinarea împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Specialiștii din sănătate susțin că scade în continuare numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu virusul COVID-19. Pe parcursul săptămânii trecute au fost confirmate 308 persoane infectate după ce au fost efectuate peste 30 de mii de teste. De la începutul campaniei de vaccinare, au fost administrate 480 131 de doze de vaccinuri anti-coronavirus, dintre care 366 216 persoane s-au vaccinat cu prima doză. Astfel, 10,7% din populația țării a fost imunizată și 82 la sută din lucrătorii medicali.

"După vaccinare au fost identificate 336 de persoane care s-au infectat cu COVID-19, semnele au apărut după 12 zile de la vaccinarea cu prima doză, asta înseamnă că persoana a fost deja în perioada de incubație, fie s-a infectat după vaccinare, dar nu a fost de determinată de vaccin, ci de contact cu o persoană infectată. Atenționăm populația să respecte măsurile de protecție după administrarea primei doze, căci doar după 10 zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin sunt deja suficienți anticorpi pentru protecția organismului", a spus Angela Paraschiv, șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Cele mai multe persoane, după vaccinare, au reacții adverse ușoare. 

"95% sunt forme ușoare, 5% forme moderate și nu avem forme severe de boală. Cele mai multe vaccinuri administrate sunt AstraZeneca, Sputnik și Pfizer. Eficacitatea vaccinurilor a fost dovedită, inclusiv a vaccinului Sinovac și Sinopharm. De aceea îndemnăm cetățenii să nu mizeze pe un anumit tip de vaccin, dar pe cele care sunt disponibile în centrele de vaccinare", a precizat Angela Paraschiv. 

În prezent, sunt deschise peste 500 de puncte de vaccinare împotriva COVID-19 în toată țara.

"Cantitatea de doze recepționată de Ministerul Sănătății până acum este 931 900 de vaccinuri, inclusiv include aici și cantitatea distribuită pe teritoriul de est a țării. De mâine, vor fi repartizate Sinopharm și Sinovac, după principiul teritorial și numărul populației, în toate raioanele și în stânga Nistrului. Toate punctele de vaccinare au cantități suficiente de vaccinuri", a declarat Denis Cernea, secretarul de stat de la Ministerul Sănătății. 

Persoanele care intenționează să se imunizeze pot merge la punctele mobile sau pot apela medicul de familie pentru a face o programare. Mai mult, oamenii se pot înregistra și online la imunizare, pe platforma vaccinare.gov.md. Tot pe această pagină, se pot informa despre condiții și alte aspecte ce țin de procesul de imunizare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
vaccinare, COVID-19
Tematic
Care este rata de vaccinare a populației Moldovei împotriva COVID-19
Poți avea probleme în călătorii: Cine riscă să nu primească certificat de vaccinare valid
SARS-CoV-2 văzut la microscop

Tulpina indiană, foarte contagioasă, amenință Moldova: „Riscăm avem un număr alarmant”

42
Medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică Alexei Ceban a explicat în studioul Sputnik Moldova care este riscul declanșării în Republica Moldova a unui val de infectări cu tulpina indiană a virusului SARS-CoV-2.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Medicul epidemiolog Alexei Ceban a fost întrebat de către moderatoarea emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova dacă există riscul ca în 2-3 săptămâni să ne confruntăm cu un val de infectări cu noua tulpină indiană a SARS-CoV-2.

„Cu estimare putem spune că da, riscul este și este unul foarte mare de import al acestor cazuri, deoarece în regiunile apropiate deja sunt confirmate astfel de cazuri. Cred eu că posibil, adică, dacă nu ne vaccinăm, riscăm să avem un număr alarmant de cazuri. Vaccinul este singura soluție ca măsură specifică”, a precizat medicul epidemiolog de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Invitatul emisiunii susține că cetățenii nu ar trebui să se relaxeze în contextul în care în ultima vreme a scăzut numărul de cazuri de infectare, pentru că lucrurile s-ar putea schimba în scurt timp.

Ieri au fost confirmate 57 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Astfel, bilanțul cazurilor de coronavirus în țara noastră a ajuns la 255 994.

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internați 160 de pacienți, dintre care 46 se află în stare extrem de gravă, iar 11 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată.

De asemenea, 80 de persoane au fost vindecate. În total, 248 984 de cetățeni au fost tratați de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
coronavirus, Moldova, tulpină
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii


Загрузка...
imagine din arhivă

Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova

56
(reînnoit 10:48 18.06.2021)
Președintele PSRM Igor Dodon a precizat în cadrul emisiunii sale săptămânale câte doze de vaccin rusesc „Sputnik V” vor ajunge astăzi în țara noastră.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Liderul socialiștilor, care se află în aceste zile într-o vizită în Federația Rusă, a precizat că astăzi în Republica Moldova vor ajunge din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”.

„40 de mii pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii pentru malul stâng. În afară de aceasta, avem înțelegerea de a semna un acord pentru un milion de doze „Sputnik V”, ale căror prime partide ar putea să vină în viitorul apropiat în Republica Moldova”, a precizat președintele PSRM în cadrul emisiunii sale săptămânale „Igor Dodon răspunde”.

Aeronava care va aduce serul din Federația Rusă va ateriza la Chișinău vineri după ora 23:00. 

Precizăm că pe pe 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului a fost livrat țării noastre. Potrivit Ministerului de Externe Al Federației Ruse, "partea rusă a luat o decizie de principiu de a furniza Moldovei 182 de mii de doze de "Sputnik V", inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria".

Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56


Загрузка...