Lunânări

S-a stins din viață un fost deputat în Parlamentul Moldovei

238
(reînnoit 19:26 08.06.2021)
A murit un fost deputat din partea Partidului Liberal Democrat, anunțul a fost făcut de fostul său coleg, dar și fin de cununie, Iurie Chirinciuc.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik. Ex-deputatul PLR Vadim Cojocaru a trecut luni la cele veșnice. El a fost un cunoscut economist, politician, profesor universitar, prorector pentru activitatea științifică și relațiile externe a Academiei de Studii Economice.

”În calitate de deputat în Parlamentul de la Chișinău, a militat activ pentru apărarea valorilor naționale, pentru Reîntregirea țării”, a scris Iurie Chirinciuc pe Facebook, menționând că Cojocaru a fost una dintre persoanele care i-a marcat destinul, fiindu-i și naș de cununie.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, scrie pe pagina sa de Facebook că Vadim Cojocaru i-a fost coleg de facultate, iar vestea despre decesul lui l-a îndurerat profund. 

„Este dureros și foarte trist când pleacă dintre noi oameni pe care i-am cunoscut de-o viață... La vârsta de doar 60 de ani recent împliniți, a plecat în Lumea Celor Drepți Vadim Cojocaru, cu care am făcut împreună facultatea, ne-am început în același timp activitatea științifică și didactică, Vadim urmând să devină profesor universitar, prodecan și decan al facultății „Management”, prorector pentru activitate științifică și relații internaționale al ASEM, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A plecat foarte devreme și ne va lipsi nouă tuturor, celor care l-am cunoscut. Sincere condoleanțe soției, Angela, și fiicei, Mihaela. Dumnezeu să-l ia în Împărăția Sa și să-l odihnească în liniște și pace, iar noi să-l pomenim numai de bine”, scrie rectorul ASEM.

Vadim Cojocaru și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea „Economia comerţului şi merceologie”. În perioada 1989-1990, la Universitatea de Stat din Kiev. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

238
Tagurile:
fost deputat, murit
Tematic
A murit un fost deputat și președinte al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

54
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

72
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

72
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...