Хирурги на операции, архивное фото

Transplant ilegal de organe în Bulgaria: moldovenii - donatori

221
Scandal mare într-un spital din Bulgaria: între donatorii vii de la care s-au prevalat organe pentru transplantare sunt tineri din Republica Moldova și Bulgaria.

CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. În spitalul Lozenets din Bulgaria s-au efectuat în mor ilegal transplante de organe vii de la donatori care erau tineri din Moldova și Ucraina. Cazul este anunțat de Ministerul Sănătății din Bulgaria, publicat pe site-ul instituției.  

"La Ministerul Sănătății au ajuns documente care conțin informația că din perioada 2019 până pe 27 aprilie 2021, în spitalul Lozenets au avut loc 14 operații de transplantare a rinichilor de la donatori vii", anunță Ministerul Sănătății în comunicatul de presă.  

Potrivit informațiilor de care dispune instituția, "toți donatorii sunt oamenii tineri din Ucraina și Moldova", iar beneficiarii organelor transplantate sunt cetățeni din Oman, Israel și alte state.

Ministerul bulgar al Sănătății mai notează că potrivit legislației locale (bulgărești n.n.), pentru ca să se efectueze o operație de transplant de organe de la un donator viu trebuie ca acesta să fie rudă cu pacientul. Aceeași instituție precizează că toată informația pe acest caz a fost transmisă Ministerului de Interne al Bulgariei pentru a fi verificată și pentru a se decide încadrarea cazului.

Mai mult, în respectivul spital au fost depistate și alte nereguli. În consecință, ministerul Sănătății din Sofia, Stoicio Kațarov, a decis demiterea în componență deplină a consiliului de directori al instituției medicale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

221
Tagurile:
Donatori, moldoveni, organe, transplant
imagini din arhivă

Accident terifiant cu 17 victime în România: Printre răniți - și un moldovean

71
(reînnoit 09:33 14.06.2021)
Accident terifiant pe o autostradă din județul Arad din România. Printre victime se află și un cetățean al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. O persoană a murit și alte 16 au fost rănite într-un accident produs în această noapte pe autostrada Deva-Nădlac din județul Arad, România. Un microbuz cu 17 persoane a intrat într-un TIR parcat pe banda de urgență.

Potrivit presei de peste Prut, printre victime se află și un moldovean. Alte 16 persoane erau din Ucraina, printre care și un copil de opt ani.

Conform ISU Arad, în cazul acestui accident produs la ora 03:40 dimineață a fost activat Planuș Roșu de intervenție al județului Arad.

Toate persoanele au fost duse la spital. 

Potrivit IPJ Arad, microbuzul a intrat într-un TIR parcat pe banda de urgență, pe autostrada A1, la ieșire spre Ungaria. Autoritățile au activat planul roșu de intervenție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
moldovean, Romania, accident


Загрузка...
Au fost lansate punctele mobile de vaccinare

Unde se află astăzi troleibuzul și autobuzul în care te poți vaccina

20
(reînnoit 08:56 14.06.2021)
Campania de vaccinare mobilă continuă și în această săptămână la Chișinău. Află unde vor staționa astăzi autobuzul și troleibuzul care au fost transformate în puncte mobile de imunizare.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Cele două vehicule staționează, conform unui grafic, în locuri prestabilite în Chișinău și în suburbii. Astfel, pe parcursul zilei de astăzi, troleibuzul transformat în centru mobil de imunizare se află în sectorul Râșcani, pe strada Mihai Viteazul, lângă Centrul Multifuncțional Chișinău 1 - ASP.

Autobuzul amenajat în centru mobil de vaccinare se află în comuna Budești, pe strada Chișinăului 1/J, lângă marketul ”Linella”. 

La punctele mobile de vaccinare poate să se imunizeze oricine, indiferent de viza de reședință și locul de trai. Vaccinarea se poate face doar în baza actului de identitate. 

După imunizare, fiecare persoană primește certificatul care confirmă ca i-a fost administrată prima doză și este informată despre data pentru cea de-a doua doză.

Punctele mobile includ zona de triaj, zona de vaccinare și zona de monitorizare. La fel, a fost amenajat un spațiu special pentru eventualele cazuri de complicații post-vaccinare.

Scopul acestei campanii este de a facilita accesul populației la vaccinarea anti-COVID-19, în special, imunizarea tuturor doritorilor în imediata apropiere a locului de trai sau de muncă.

Până în prezent în Republica Moldova s-au vaccinat împotriva coronavirusului peste 512 mii de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
COVID-19, VACCIN, Autobuz, Troleibuz
Tematic
Vaccinarea în troleibuz și autobuz: Unde staționează sâmbătă și duminică - Video
Vaccinarea împotriva COVID-19 în Moldova: Care sunt cele mai frecvente reacții adverse


Загрузка...
Центральная избирательная комиссия

CEC urmează acrediteze la alegeri observcatori electorali din partea Ambasadei Rusiei

0
(reînnoit 09:25 14.06.2021)
CEC va acredita astăzi mai multți observatori internaționali pentru alegerile parlamentare antiicpate din 22 iulie, inclsiv și din partea mabaadei Federației Ruse în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Comisia Electoroală Centrală se întrunelte astăzi în ședință pentru a acredita mai mult observatori naționali și internaționali la alegerile parlamntare anticipate din 11 iulie. Ședința CEC începe la ora 16:00.

Membrii Comisiei urmează să acrediteze la alrgerile parlamtnare antiicpate observatorilor internaționali, în vederea monitorizării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, din partea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, din partea Comisiei Electorale  Centrale a Georgiei, din partea Consiliului Electoral Suprem al Republicii Turcia și din partea Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO).

Membrii CEC vor acredita și observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” în vederea monitorizării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 în secțiile de votare constituite în străinătate, dar și secțiile de votre din interiorul Republicii Moldova.

Totodată CEC urmează să examineze demersul de înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea a două partide politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, Observatori, Comisia Electorală Centrală


Загрузка...