Închisoare

Cazul Braguța: 13 polițiști au fost găsiți vinovați și condamnați la închisoare

125
(reînnoit 19:06 04.06.2021)
Treisprezece poliţiști au fost recunoscuți vinovați și condamnați pentru tratament inuman aplicat în privința lui Andrei Braguța.

CHIȘINĂU, 4 iun – Sputnik Treisprezece polițiști ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău au fost recunoscuți vinovați și condamnați astăzi pentru tratament inuman aplicat în privința lui Andrei Braguța. 

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, unul dintre inculpați a fost condamnat la patru ani închisoare. Alți patru polițiști au fost condamnați la câte trei ani și șase luni de închisoare, unul - trei ani și șase ani cu suspendare, iar alți șapte la câte trei ani de pușcărie, cu suspendare.

Toți treisprezece au fost privați de dreptul de a deține funcții publice timp de cinci ani.

Amintim că în vara anului 2019 alți doi foști inspectori ai izolatorului de detenție provizorie al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău și patru deținuți care s-au aflat în aceeași celulă cu Andrei Braguța, au fost condamnați, pe când unul dintre polițiști a fost achitat.

În prezent, pe rolul instanței de judecată se află și dosarul de învinuire a doi medici, acuzați de încălcarea din neglijenţă a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, următoarea ședință pe acest caz fiind fixată pentru 30 iunie la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Amintim că Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017, pentru comiterea unor acte de violenţă, care însă nu au pus în pericol viaţa şi sănătatea poliţiştilor. Pe 26 august 2017, acesta a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul".

Procurorii au comunicat anterior că Andrei Braguță a fost bătut crunt în izolatorul poliției de către alți patru deținuți din celula în care acesta fusese plasat. Mai mult, acțiunile violente comise față de Braguța au avut loc cu acordul expres și tacit al unor lucrători din poliție.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
inchisoare, polițiști, Brăguța
Правительство РМ

Moldova, la fel ca Finlanda de acum 50 de ani - expert

18
(reînnoit 14:31 13.06.2021)
Expertul economic a comparat Moldova de astăzi cu Finlanda de acum 50 de ani și a determinat principalele direcții pentru formarea unei noi agende a societății moldovenești.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Încă acum 50 de ani, consumul populației în Finlanda era foarte asemănător cu consumul actual al moldovenilor. Finlanda a cunoscut, de asemenea, o rată foarte înaltă a emigrării, au existat devieri mari în ceea ce privește diferența de consum și decalaj în grupurile sociale - erau și bogați, însă majoritatea erau săraci. În afară de aceasta, finlandezii s-au confruntat cu probleme legate de alcoolism și nivelul înalt al morbidității. Expertul economic Tatiana Lariușina a vorbit despre aceasta în studioul Sputnik Moldova.

”În Finlanda au venit la putere oameni care, în loc de interese individuale, au fost în stare să formuleze agenda și să înceapă implementarea reformelor sociale. Astăzi, Finlanda este țara cu cea mai mică incidență a bolilor cardiovasculare, în special în rândul bărbaților. Acesta este rezultatul unui program social: finlandezii au recunoscut că consumul excesiv de sare a devenit pentru ei o problemă, așa că au început să consume mai puțină sare. Întreaga populație a susținut această inițiativă. Finlandezii au dovedit că pot face asta", spune expertul.

Astfel, a spus specialistul, a început formarea unei noi agende în societatea finlandeză, iar la putere au început să vină oameni care propuneau cei mai rentabili pașii în această direcție.

Lariușina a menționat că sistemul educațional din Finlanda actuală este considerat „unul dintre cele mai bune, deoarece copiii acolo nu sunt chinuiți, nu sunt speriați și nu muncesc fără rost pentru note, ci pentru a fi solicitați în viață”.

Economistul a amintit de asemenea că finlandezii au fost cei vare au promovat cota pentru femei, însă nu atât de dragul egalității de gen în societate, ci pentru a le spori independența economică. În afară de aceasta, au existat multe alte inițiative de acest gen.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

18
Tagurile:
agendă, reforme, Finlanda, Moldova
Tematic
Primul trimestru 2021: semne de revigorare a economiei, deși situația rămâne a fi proastă


Загрузка...
Diana Crudu

Un nou târg cu produse locale: Unde și când se va desfășura