Studenți, foto de arhivă

Cazare, drum, bursă Rusia oferă granturi pentru studenți străini

37
Proiectul de hotărâre a fost dat publicității de Ministerul Educației și Științei din Rusia pe portalul oficial al actelor juridice și se află la etapa dezbaterilor publice.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik, Maria Naumenko. Din 2022, 500 de studenți străini din statele fostei URSS vor putea beneficia anual de granturi care vor acoperi o bună parte a cheltuielilor lor. Este vorba de cetățenii care au fost incluși în cota guvernului rus pentru studii gratuite în instituțiile de învățământ superior din Rusia.

Ce cheltuieli acoperă grantul

  • Călătoria anuală din țară de origina la locul de studii în cazul susținerii cu succes a examenelor intermediare. Studentul va trebui doar să-și prezinte biletul la avion, tren sau transportul terestru și documentul care confirmă traversarea frontierei.
  • Achitarea poliției de asigurare medicală
  • Acoperirea cheltuielilor pentru traiul în căminul universității
  • Bursă lunară suplimentară (pe lângă cea universitară). Plata va corespunde nivelului minim de trai pe teritoriul subiectului federal unde studentul își face studiile. Spre exemplu, la Moscova aceasta constituie 18 029 ruble, Voronej – 9689 ruble, Novosibirsk – 12 785 ruble.

Toate plățile vor depinde de rezultatele obținute de studentul străin. În cazul unor note negative la o disciplină sau la mai multe, studentul riscă să piardă anumite plăți.

Cine va beneficia de grant

Granturile vor fi acordate cetățenilor din statele CSI, Țările Baltice, Georgia, Abhazia și Oseția de Sud. Mijloacele bugetare vor fi alocate pentru licență, specializare și masterat.

Pretendentul trebuie să fie învingător sau premiant la olimpiadele pentru elevi și masteranzi (aprobați de instituțiile de profil din Rusia).

Un alt criteriu este cunoașterea la un nivel suficient a limbii ruse, pentru a începe imediat studiile, fără cursuri suplimentare.

Cota integrală a guvernului Rusiei pentru studiile în universităților rusești în acest an constituie 18 mii de persoane. În anul 2022 aceasta va fi extinsă până la 23 de mii, iar din 2023 va cuprinde 30 de mii de candidați.

Ideea instituirii unui sistem de granturi pentru studenții străini a fost propus anterior de conducătorul Rossotrudnicestvo, Evgheni Primakov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Rusia, studii, grant
Tematic
Cote, granturi și burse: Ce li se oferă studenților străini în Rusia
Vaccinul Pfizer

Vaccinul Pfizer poate provoca o afecțiune rară a sângelui - studiu

326
(reînnoit 22:38 23.06.2021)
Cercetătorii israelieni au arătat că vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer a fost legat de posibilitatea de a dezvolta o afecțiune rară a sângelui, numită medical „purpura trombotică trombocitopenică (TTP)”.

BRUXELLES, 24 iun – Sputnik, Daniela Porovăț. Un studiu din Israel publicat de Jerusalem Post arată că vaccinul Pfizer poate proomsvoca o boală rară de sânge, TTP, care este o afecțiune autoimună ce determină formarea cheagurilor de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din Israel, aceste cheaguri pot limita sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organe cheie precum creierul, rinichii și inima, rezultând probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de hematologie de la Shamir Medical Center au declarat că au fost alertați cu privire la această problemă după ce au văzut o creștere bruscă a TTP în țară - patru cazuri detectate într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Echipa medicală a declarat că a găsit o „legătură cronologică” între vaccinarea pacientului și debutul simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia sunt atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie.

În prezent, Ministerul Sănătății evaluează cercetarea și până la finalizarea evaluării, medicii au fost rugați să nu intervină. Un purtător de cuvânt al spitalului a subliniat că acest studiu, care a fost de mare amploare, nu ar trebui în niciun caz să descurajeze oamenii de la vaccinare și a încurajat pe oricine care nu a fost încă vaccinat să primească doza.

Ca rezultat al cercetărilor lor, echipa medicală, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa Laboratorului de hemato-oncologie translațională, a transmis printr-un comunicat că „medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: oboseală slăbită, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice”.

De asemenea, au solicitat „persoanelor sănătoase” care sunt vaccinate să fie vigilente și să solicite imediat asistență medicală dacă apar simptome.  Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au crescut rata de supraviețuire a pacienților cu TTP de la 10% în trecut la 80% astăzi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

326
Tagurile:
sânge, boală, Pfizer, vaccin
Tematic
„Sputnik V” protejează împotriva tulpinii sud-africane COVID mai bine decât Pfizer - sursă


Загрузка...
Iurie Ușurelu

Cum pot scăpa agricultorii de pagubele provocate de intemperii - Soluția expertului

41
(reînnoit 22:28 23.06.2021)
Expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a vorbit despre conceptul de asigurare în agricultură. El consideră că în perioada electorală politicienii vin cu diverse propuneri și ajutor pentru agricultori, însă în realitate acestea rămân doar la nivel de promisiuni.
Expert, despre situația din agricultură: Ce trebuie să îmbunătățim

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a declarat că companiile de asigurări și-au demonstrat capacitatea și dorința de a ajuta agricultorii, însă din cauza instabilității politice fermierii sunt puși adesea la grea încercare, fiind nevoiți să se descurce singuri.

"Orice business este un cadru economic. Dacă revedem cardinal viziunea asupra dezvoltării agriculturii cu oameni profesioniști, școliți, cu viziuni clare, cu piață de desfacere ghidată din partea autorităților, atunci lucrurile se vor schimba esențial în acest sector. Agricultura este un business, dar pentru a avea efect, trebuie să fie foarte bine dirijat. Subvențiile trebuie privite ca o investiție, și nu o acoperire a incapacității de producere", a precizat Iurie Ușurelu.

În 2020, când a fost un an secetos și destul de complicat pentru agricultorii moldoveni, expertul a declarat în studioul Sputnik Moldova că statul ar trebui să regândească  actualul mecanism de asigurări în agricultură, unde doar 4% dintre fermieri își asigură recolta, iar crearea unui fond mutual de asigurări în agricultură ar permite rezolvarea multor probleme atât pentru marile companii agricole, cât și pentru gospodăriile casnice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
subvenții în agricultură, agricultură asigurări, agricultură
Tematic
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură


Загрузка...