Concursul “Liderii Rusiei”, foto de arhivă

Peste 11 mii de străini s-au înscris la concursul “Liderii Rusiei”

35
(reînnoit 19:06 03.06.2021)
Învingătorii concursului vor putea obține cetățenia rusească printr-o procedură simplificată și vor intra în posesia unui grant educațional în valoare de un milion de ruble.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Aproximativ 11 mii de cetățeni străini din 150 de țări au depus cereri de înscriere la concursul “Liderii Rusiei”, a anunțat prim-adjunctul șefului administrației președintelui Rusiei Serghei Kirienko. Cele mai multe cereri au fost depuse de către cetățenii Kazahstanului, Belarusului, Ucrainei, Kârgâzstanului, Uzbekistanului, Moldovei și Armeniei. Printre aceștia sunt savanți, pedagogi, șefi ai instituțiilor de presă și activiști civici.

Cine poate participa

Concursul “Liderii Rusiei” este destinat căutării și susținerii unor potențiali conducători. La competiție pot participa atât cetățeni ai Rusiei, cât și cetățeni ai altor state, cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Participanții la concurs vor trece prin câteva etape: testare online, finala regională și superfinala.

Pretendenții trebuie să dispună de o experiență în administrare de cel puțin doi ani. În același timp, străinii trebuie să fie dispuși să locuiască și să muncească în Rusia sau să activeze în cadrul reprezentanțelor instituțiilor de stat ale Rusiei peste hotare, precum și în filialele din străinătate ale organizațiilor comerciale și necomerciale rusești.

Recompense

Învingătorii concursului vor putea obține cetățenia rusească printr-o procedură simplificată, vor ajunge în superfinala concursului Liderii Rusiei și vor deveni posesorii unui grant pentru studii în valoare de un milion de ruble. Finaliștii concursului vor obține permis de ședere în Rusia.

Învingătorii superfinalei vor putea participa la programul de mentorat cu șefii structurilor de stat ale Rusiei și reprezentanții lumii de afaceri.

Cei mai buni participanți vor deveni parte a rezervei de cadre a Rusiei.

Rezultatele concursului “Internațional” urmează să fie evaluate în cadrul ediției a 22-a a Congresului Mondial al Presei Ruse, care se va desfășura în martie 2022.

Orientarea internațională în cadrul concursului “Liderii Rusiei” a apărut la inițiativa redactorului șef-adjunct al agenției Baltnews, Alina Gerlini. În cadrul unui eveniment cu participarea lui Vladimir Putin, ea s-a adresat șefului statului cu propunerea de a include în concurs o specializare separată pentru cetățenii străini, inclusiv pentru absolvenții universităților ruse, precum și de acordare printr-o procedură simplificată a cetățeniei ruse pentru compatrioții talentați. Președintele a susținut ideea.

Istoria concursului

Prima ediție a concursului „Liderii Rusiei” a avut loc în anii 2017-2018. Peste 200 de mii de persoane s-au înscris în competiție, iar 103 persoane au fost anunțate câștigătoare. Cel de-al doilea sezon s-a desfășurat în 2018-2019 și a devenit unul internațional. Peste 227 de mii de cereri de participare au sosit din 68 de state, fiind desemnați 104 învingători în concurs. Pentru cel de-al treilea sezon au fost depuse aproximativ 234 de mii de cereri, iar 106 persoane au învins în etapa finală.

Concursul reprezintă un proiect al platformei “Rusia – țara oportunităților”, lansat în cadrul Festivalului Internațional al Tinerilor și Studenților de la Soci, în octombrie 2017, la inițiativa președintelui Vladimir Putin. Platforma cuprinde proiecte educaționale, de angajare și sociale, care contribuie la autorealizarea cetățenilor și la promovarea unor inițiative civice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Rusia, Lideri, concurs
Tematic
Putin a spus cine reprezintă viitorul Rusiei
Aurelia Irodoi

S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

7
(reînnoit 20:07 14.06.2021)
De multe ori, situațiile stresante, emoțiile și gândurile negative impun cuplurile să ia decizii pripite în privința căsniciei lor. Din diverse motiveve unii aleg să se divorțeze, pentru ca ulterior să se căsătorească din nou cu același partener.
S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit un caz pe care l-a întâlnit în activitatea ei profesională. Este vorba despre un cuplu cu doi copii, care a hotărât să divorțeze. După câteva luni de la divorț, perechea s-a recăsătorit.

Deși pentru unele persoane acest lucru pare unul neobișnuit și irațional, mediatoarea susține că acest fenomen devine tot mai răspândit.

"Acest exemplu este dovada lipsei de dialog în cuplu. După toată procedura de desfacere a căsătoriei și după o perioadă în care au locuit separat, cuplul a înțeles că a comis o greșeală luând decizia de a se divorța. În mai puțin de jumătate de an ei s-au recăsătorit oficial și spun că este o decizie asumată pe care au cântărit-o foarte bine împreună", a relatat Aurelia Irodoi.

În acest context, mediatoarea  a remarcat că pe fundalul emoțiilor negative și situațiilor stresante multe familii obișnuiesc să ia decizii pripite. Situația însă poate fi evitată.

"De multe ori în relație încep să se implice toate rudele cu sfaturi și să-și împărtășească propria experiență. Dialogul trebuie să fie doar între două părți, să se discute și cu copiii dacă e cazul, lucrurile nu trebuie grăbite. Dacă este nevoie trebuie de consultat un psiholog. Doar după ce au fost întreprinse toate măsurile, poate fi luată și o decizie", a conchis mediatoarea.

În același timp, Aurelia Irodoi a menționat că cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț. Potrivit ei, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
Mediere, desfacerea căsătoriei, căsătorie, divorț
Tematic
Melania Trump “numără minutele” până la divorț


Загрузка...
Victor Parlicov

Parlicov: „Vor rămâne carburanți doar pentru poliție și ambulanță” - iată în ce condiții

495
(reînnoit 20:23 14.06.2021)
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova cum noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, aprobată azi de ANRE, ar putea genera un blocaj pe piața produselor petroliere.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. După ce astăzi Agenția Națională pentru Reglementare a aprobat o nouă metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, reprezentanții unor companii petroliere au anunțat că vor contesta decizia în instanța de judecată. Acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, consideră fostul director ANRE Victor Parlicov, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat fostul director ANRE în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova

Victor Parlicov consideră că noua metodologie de calculare a prețurilor nu va soluționa problemele din acest sector, ci, din contra, va duce la consolidarea monopolului, pentru că micii petroliști vor fi eliminați. 

„Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. (...) Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul. 

Când tu nu ai asigurată securitatea, când tu nu ai asigurate stocurile, puterea de decizie și de negocieri și de șantaj a celor mari, puțini care rămân va fi și mai mare. 

Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

495
Tagurile:
metodologie, ANRE, petrol, prețuri carburanți, carburanți, Victor Parlicov
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii


Загрузка...