Educația online

Internet gratuit pentru școlile din țară

43
(reînnoit 11:47 03.06.2021)
Toate școlile din Republica Moldova vor fi conectate la internet de mare viteză, anunță Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. În școlile din Republica Moldova sistemul educațional digital incluziv și performant va fi susținut din ce în ce mai mult. În context se propune asigurarea insituțiilor de învățământ cu echipamente digitale, tehnologii și conectivitate la internet accesibil și de mare viteză.

Un memorandum de Înțelegere pentru susținerea conectivității la internet în școli și utilizarea tehnologiilor digitale în educație a fost semnat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Proiectul de Competitivitate din Moldova, Proiectul TEKWILL, dar și companiile de internet și de telefonie mobilă din țara noastră. Susținerea unui ecosistem educațional digital de înaltă calitate vine în contextul în care pandemia de COVID-19 a reconfirmat necesitatea digitalizării pentru facilitarea și îmbunătățirea procesului și calității studiilor.

Potrivit Memorandumului, semnatarii își propun să consolideze abilitățile digitale ale profesorilor și elevilor, care sunt cruciale pentru continuitatea educației adaptate provocărilor COVID-19, precum și pentru investițiile pe termen lung în resurse umane competitive.

La fel, se vrea integrarea tuturor în acest sistem, echitatea și incluziunea, folosind tehnologia ca egalizator pentru eliminarea diferențele dintre sexe, venituri și loc de trai.

Furnizorii vor conecta școlile la internet gratuit sau cu prețuri reduse și se vor axa atât pe instituțiile din orașe, cât și pe cele din sate, pentru a evita decalajul dintre acestea.

De asemenea, partenerii privați se vor implica și cu inițiative individuale ce țin de asigurarea echipamentelor și îmbunătățirea abilităților digitale pentru elevi și profesori.
Conform datelor prezentate în Sistemul Integrat de Management în Educație, 16 575 de elevi și 212 cadre didactice din țară au declarat că nu dețin acces la internet.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
dependneta de internet, internet, școli-internat, Școli de vară, Școli
Bancomat

Bancomatele și cardurile unei bănci din Moldova nu funcționează: Ce s-a întâmplat

0
Cetățenii Moldovei s-au confruntat cu probleme atunci când au vrut să foloseau cardurile de credit ale uneia dintre bănci. Reprezentanții acestei instituții remediază deja problema.

CHIȘINĂU, 17 iunie - Sputnik. Clienții Victoriabank s-au confruntat joi seara cu dificultăți la  achitarea cumpărăturilor cu cardul sau la extragerea banilor de la bancomat. În unele supermarketuri, cumpărătorii au fost nevoiți să caute numerar pentru a plăti la casă.

După cum i-au relatat utilizatorii acestei bănci reporterului Sputnik Moldova, apar probleme și la încercarea de a intra în cabinetul personal prin aplicație.

Banca a reacționat deja la această situație și a informat că rezolvă problema.

”Dragi prieteni, din cauza unei erori în funcționarea unui echipament, temporar funcționează cu deficiente aplicațiile VB24 Pay, VB24 Web, VB24 Mobile. La fel, ATM-le și POS-terminalele întâmpina deficiențe. Lucrăm pentru remedierea cât mai urgență a problemei”, este menționat în comunicatul postat pe pagina de Facebook a băncii.

Также на странице банка принесли клиентам извинения за причиненные неудобства. 

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Смотрите Video и слушайте Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
card, terminal, Victoriabank


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

28
Universitatea Liberă Internațională din Moldova a fost fondată în anul 1992, iar în prezent aici își fac studiile aproximativ 5 mii de studenți, atât din țară, cât și de peste hotare.
Studii la ULIM: Informații utile pentru viitorii studenți

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", prorectorul pentru Strategia Academică și Programe de Studii, doctorul în drept, conferențiarul universitar Alexandru Cauia a precizat că instituția de învățământ superior pregătește juriști, ingineri, economiști, jurnaliști și designeri. Universitatea are săli de studii moderne, laboratoare și echipamente performante pentru procesul didactic.

"Universitatea noastră este originală prin atitudinea pe care o avem față de fiecare student. Dezvoltăm la ei abilități nu doar profesionale, dar și calități care i-ar ajuta după absolvire. Suntem cu brațele deschise către toți candidații", a declarat pentru Sputnik Moldova Alexandru Cauia.

ULIM este un centru-model educațional, cultural de anvergură europeană, cu biblioteci ultramoderne, săli cu computere și aparataj performant. Oferă numeroase programe de studii, la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat) și formele de pregătire universitară.

"Avem 18 specialități autorizate la licență, și 22de  programe pentru ciclul de masterat. Circa 3200 de studenți își fac studiile la licență în prezent. Din totalul numărului de studenți, peste 1500 sunt de peste hotare", a subliniat conferențiarul universitar.

Taxele de studii în cadrul ULIM variază între 3500 și 10 mii de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
ULIM, studii, universitate
Tematic
Admitere 2021: Oferte educaționale la Academia "Ştefan cel Mare"


Загрузка...