Ion Ceban

Ion Ceban insistă: Vrea o Capitală Smart

44
(reînnoit 09:51 03.06.2021)
Reprezentanții municipiului Chișinău și ai orașului Kazan au semnat un acord ce prevede colaborarea în domeniile economic, sănătate, sport, turism și altele.

CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Între capitala Republicii Tatarstan, Kazan, și Chișinău ar putea fi stabilite relații de prietenie. Un protocol de intenție în acest sens a fost semnat ieri, 2 iunie, de viceprimarul municipiului Chișinău și șeful adjunct al formațiunii municipale din Kazan, Evghenia Lodvigova, în cadrul forumului internațional „Orașe sănătoase. Mâncare sănătoasă pentru copii”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul Chișinăului, Ion Ceban, precizează că documentul implică schimbul de experiență în sfera economiei, sănătății, sportului, turismului și în alte domenii. Potrivit acestuia vor fi de asemenea organizate lucrări comune în domeniile asistenței medicale și educației. Ceban mai spune că experiența orașelor dezvoltate în diverse domenii Smart, cum este Kazan, va fi utilă pentru Chișinău.

„Ne va da posibilitatea să preluăm cele mai bune practici, potențial care ar putea fi valorificat și implementat la noi”, scrie Ceban.

La fel, acesta anunță că  fost semnat pactul de la Milano - un acord internațional între orașe din întreaga lume. Acest acord presupune dezvoltarea sistemelor alimentare durabile, incluzive, rezistente, sigure și diverse, care să furnizeze alimente sănătoase și accesibile pentru toți oamenii într-un cadru bazat pe drepturile omului.

Mai mult, prin acest acord se încearcă reducerea la minim a deșeurilor, dar și conservarea biodiversității, în scopul atenuării impactului schimbărilor climaterice.

„Scopul său principal este de a sprijini orașele care doresc să dezvolte sisteme alimentare urbane mai durabile, prin încurajarea cooperării dintre oraș și a schimbului de bune practici. Alimentația sănătoasă pentru copii este o prioritate pentru municipalitate, iar semnarea acestui acord reprezintă un pas important în dezvoltarea procesului de alimentație în școli și grădinițe”, mai spune primarul.

Amintim, Ion Ceban participă la Forumul internațional din Sankt Petersburg. La eveniment participă dezvoltatori, lideri, reprezentanți ai businessului, reprezentanți ai autorităților din Rusia și din mai multe țări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

44
Tagurile:
Primar, Chișinău, oferta SMART ”Prietenia
Exercițiul „Fulger 2021”, desfășurat la Cahul

Au fost scoase blindatele cu mitraliere la Cahul: Ce s-a întâmplat

53
(reînnoit 20:14 18.06.2021)
La Cahul au avut loc trageri de luptă. Exercițiul „Fulger 2021” s-a desfășurat în prezența ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. 

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Ministerul Apărării anunță că la Centrul de instruire al Brigăzii de Infanterie Motorizată „Dacia” a avut loc exercițiul tactic cu trageri de luptă „Fulger 2021”.

150 de militari în termen și pe contract au participat la exercițiu și au executat trageri din armament și din blindate cu mitraliere. Totodată, au fost folosite sistemele antiaeriene și aruncătoarele de grenade.

Ministerul în exercițiu a apreciat modul în care au fost executate misiunile militarilor.

„Prin acțiunile voastre ați demonstrat că antrenamentele intensive și spiritul de echipă dau roade. Sunt convins că succesele pe care le-ați înregistrat în cadrul exercițiului se datorează nu doar ambiției și dedicației voastre, dar și eforturilor comandanților voștri, care dispun de experiență în domeniu și care au știut cum să vă îndrume pentru ca astăzi să vă faceți datoria la cel mai înalt nivel”, a spus Victor Gaiciuc.

În cadrul evenimentului, un grup de militari au primit distincții și diplome pentru prestația pe care au avut-o. 

Exercițiul tactic „Fulger 2021” face parte din planul pregătirii de luptă al unității pentru anul curent și are ca scop dezvoltarea abilităților de luptă a militarilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
arme, Fulger, exercitiu militar, Ministerul Apărării al RM


Загрузка...
Luminița Suveică

Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

39
(reînnoit 20:11 18.06.2021)
Deși e deja luna iunie, se constată o creștere bruscă a numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli. Medicii atenționează că în această perioadă este foarte important să consumăm cât mai multe fructe, legume, ceaiuri din ierburi și cât mai multă apă.
Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele săptămâni au fost înregistrate de patru ori mai multe solicitări medicale cu privire la numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli, decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Mai mulți specialiști asociază acest lucru cu o schimbare a vremii, nespecifică acestei perioade, care se menține ploioasă și răcoroasă.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că virozele sunt boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini de virus. Cele mai răspândite sunt virozele respiratorii.

"Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. Este de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să i-ai o viroză", a explicat interlocutoarea.

Potrivit ei, îndată, la apariția primelor simptome ale răcelii  trebuie neapărat să vă adresați medicului de familie, care vă va prescrie tratamentul necesar.

"Dacă de la început totul se tratează la timp, atunci puteți evita complicațiile. Situația este și mai gravă în cazul contractării gripei, care se manifestă prin temperatura 39-40, frisoane și dureri musculare. Dacă nici gripa nu este tratată, atunci apare pneumonia post gripală, care decurge destul de complicat și de multe ori provoacă chiar decesul persoanelor tinere și chiar a copiilor", a explicat doctorul în medicină.

Luminița Suveică susține că în această perioadă este important să consumăm alimente bogate în vitamine, în special cele bogate în vitamina C și zinc pentru a întări imunitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
vară, viroză


Загрузка...