Centrul Multifuncţional Chişinău

Agenția Servicii Publice a explicat creșterea tarifelor: Cât costă acum actele

175
(reînnoit 20:47 02.06.2021)
Prețul la serviciile pentru întocmirea unor acte a crescut, iar în cazul altor documente a scăzut. Vestea bună este însă că perioada de emitere a acestora este acum mai mică.

CHIȘINĂU, 2 iun – Sputnik. Agenția Servicii Publice a venit cu explicații în privința modificărilor care au fost făcute la prețul serviciilor prestate. Mai exact, ASP precizează că majorările au fost aprobate de Guvern în decembrie 2020, iar apoi documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Decizia Executivului prevede ajustarea tarifelor, utilizând o metodologie unificată pentru toate grupurile de servicii prestate de Agenție. Mai exact, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, dar a fost micșorat timpul de acordare a acestora.

Totuși, prețurile la serviciile cu termenul obișnuit s-au păstrat. Astfel, solicitantul are posibilitate să aleagă termenul.

”Constatăm faptul, că s-au majorat tarifele la unele servicii, dar un factor important al Nomenclatorului actualizat este menținerea intactă a tarifelor la serviciile de bază a ASP, în pofida faptului că aceste tarife nu reprezintă cheltuielile reale ale Agenției și sunt sub cost (de exemplu, eliberarea actelor de identitate). În general, majorarea tarifelor se atestă la serviciile de urgență, fiind micșorat timpul de acordare al acestora”, explică Agenția într-un comunicat.

Iată cum s-a modificat prețul și termenul:

  • Eliberarea permisului de conducere: 320 lei (în termen de 30 de zile calendaristice) - 340 lei (20 de zile lucrătoare).
  • Eliberarea permisului de conducere provizoriu pe perioada confecționării permisului de conducere permanent: tariful s-a menținut de 80 lei.
  • Preschimbarea/restabilirea permisului de conducere: tariful și termenul s-au micșorat  - 400 lei (30 de zile calendaristice) - 340 lei (20 de zile lucrătoare).
  • Întocmirea și expedierea interpelărilor de solicitare a confirmării valabilității permisului de conducere eliberat de autoritățile străine: tariful s-a micșorat 400 lei - 130 lei.
  • Verificarea autenticității permisului de conducere nesupus evidenței în Registrul de stat al conducătorilor de vehicule în procesul preschimbării acestuia în permis de conducere al Republicii Moldova: tariful s-a micșorat 250 lei - 100 lei.
  • Eliberarea certificatului de înmatriculare pentru vehicul: 320 lei - 330 lei.
  • Eliberarea plăcilor de înmatriculare (un set din două plăci (automobile)): 480 lei - 550 lei.
  • Identificarea vehiculului în cazul primei înmatriculări în Republica Moldova: 400 lei - 600 lei.
  • Identificarea vehiculului înmatriculat în Republica Moldova: 200 lei - 280 lei.

Agenția precizează că serviciile sociale de bază, cum ar fi înregistrarea nașterii, decesului, eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, determinarea apartenenței persoanei la cetățenia țării noastre, se efectuează, în continuare, cu titlu gratuit. Gratuit își perfectează diferite acte și persoanele cu dezabilități, copiii rămași fără ocrotire părintească, veteranii de război, victimele traficului de ființe umane, persoanele care se află la întreținerea statului, dar și donatorii voluntari de sânge.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

175
Tagurile:
declarație, anunț, Agenția Servicii Publice
Tematic
De la servicii, la generarea de produse: Schimbări pe piața TIC din Moldova
Video: Un angajat al Agenției Servicii Publice vindea droguri chiar la serviciu
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

24
(reînnoit 12:27 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...
Petru Jardan la ședința plenară din 22 martie 2021

Un deputat, pe banca acuzaților - Procurorii spun câte milioane ar fi delapidat

83
(reînnoit 12:47 21.06.2021)
Procuratura Generală anunță că doi foști factori de decizie din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, dintre care unul actual deputat, au fost trimiși în judecată în dosarul concesionării întreprinderii de stat.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Deputatul Petru Jardan, ex-director general interimar al Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, împreună cu fostul director al departamentului financiar-administrativ al aceleiași instituții vor compărea pe banca acuzaților, anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

Procuratura Anticorupție a anunțat finalizarea urmăririi penale și trimiterea în judecată a cauzei penale în care cei doi sunt învinuiți de ”abuz de serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Mai exact, cei doi sunt acuzați că, începând cu 24 decembrie 2013, ar fi acționat de comun și cu intenție în vederea tăinuirii și nerespectării de către întreprindere a primelor de asigurare achitate unei companii de asigurări, prin neluarea la evidență contabilă a acordul adițional la contractul de bază, prejudiciind întreprinderea de stat cu aproximativ 3,7 milioane de lei.

Ambii inculpați pledează nevinovați și sunt cercetați în libertate.

Procurorii amintesc că acum trei luni, la cererea procurorului general, Legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară deputatului, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 2,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan, Jardan, deputat


Загрузка...