Permis de conducere

Atenție șoferi: Cât costă preschimbarea permisului de conducere

146
(reînnoit 12:47 02.06.2021)
Agenția Servicii Publice anunță noi prețuri și termene pentru unele dintre serviciile pe care le prestează.

CHIȘINĂU, 2 iun - Sputnik. Tarifele la serviciile de urgență prestate de Agenția Servicii Publice s-au majorate. Totodată, a fost redus termenul de acordare al acestora. Potrivit Metodologiei unificate pentru toate grupurile de servicii prestate de ASP au fost modificate tarifele la serviciile de înmatriculare a transportului și calificare a conducătorilor auto.

În acest context unele tarife se mențin, altele se micșorarează, iar unele au crescut neesențial. De exemplu, pentru eliberarea permisului de conducere vom achita cu 20 de lei mai mult, dar îl vom ridica cu zece zile mai devreme decât era înainte. Astfel, pentru eliberarea permisului vom achita 340 de lei pentru un termen de eliberare de 20 de zile lucrătoare. Pentru eliberarea permisului de conducere provizoriu pe perioada confecționării permisului de conducere permanent, tariful s-a menținut de 80 lei. Pentru preschimbarea/restabilirea permisului de conducere, tariful și termenul s-au micșorat. Astfel, de la 400 de lei în 30 de zile calendaristice vom achita 340 de lei în 20 de zile lucrătoare.
S-a micșorat de la 400 de lei la 130 de lei și tariful pentru întocmirea și expedierea interpelărilor de solicitare a confirmării valabilității permisului de conducere eliberat de autoritățile străine.

O altă micșorare, de la 250 la 100 de lei ține de verificarea autenticității permisului de conducere nesupus evidenței în Registrul de stat al conducătorilor de vehicule în procesul preschimbării acestuia în permis de conducere al Republicii Moldova. Crește cu 10 lei și va costa 330 de lei serviciul de eliberare a certificatului de înmatriculare pentru vehicul. Cu 130 de lei a crescut tariful pentru eliberarea plăcilor de înmatriculare și costă 550 de lei. Tariful pentru identificarea vehiculului în cazul primei înmatriculări în Republica Moldova, a ajuns la 600 de lei, cu 200 de lei mai mult decât până acum. La fel, s-a majorat și prețul pentru identificarea vehiculului înmatriculat în Republica Moldova, de la 200 de lei la 280 de lei.

Persoanele cu dezabilități, veteranii de război,  persoanele care se află la întreținerea statului, dar și alte categorii de persoane vor beneficia de prestarea serviciilor de calificare a conducătorilor auto și înmatriculare a transportului în mod gratuit și cu înlesniri. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
tarife mici, Tarife vechi, tarife majorate, tarife medicale, permis de conducere international, permis de conducere
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Uimitor: Câte cazuri noi de infectare cu COVID au fost anunțate astăzi

51
(reînnoit 17:39 13.06.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță pentru astăzi un număr și mai mic de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Alte 39 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, după efectuarea a 3 142 de teste.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 797 de persoane infectate de la începutul pandemiei

Niciun lucrător medical nu este printre cei infectați astăzi. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești rămân internate 168 de persoane. Dintre acestea, 46 sunt în stare extrem de gravă, iar pentru 12 pacienți a fost nevoie de conectarea la aparate de respirație asistată.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță și decesul a două persoane. Este vorba de un bărbat și o femeie, cu vârsta de 61 și 69 de ani, cu comorbidități cum ar fi hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, hepatită, obezitate, nefropatie mixtă.

Alte 77 de persoane au fost vindecate. În total, 248 671 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
COVID-19


Загрузка...
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

24
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...