Dunkineely, Irlanda

Cum călătorești în Irlanda dacă nu ai vaccin anti-COVID-19

81
(reînnoit 12:30 02.06.2021)
Irlanda introduce un nou mecanism al restricțiilor privind intrarea pe teritoriul acestui stat. Cum pot ajunge acolo moldovenii fără vaccinul împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 2 iun - Sputnik. Începând cu 19 iulie, moldovenii care vor să ajungă în Irlanda, vor putea merge fie cu dovada validă a vaccinării contra coronavirusului, fie va fi obligat să respecte mai multe reguli după ce intră pe teritoriul acestui stat. Guvernul irlandez anunță că va implementa mecanismul “frână de urgență”, coordonat la nivelul UE.

Fără carantină hotelieră pentru moldovenii care merg în Irlanda>>>

Mecanismul prevede recomandarea autorităților de a evita deplasările cetățenilor către o țară, în privința căreia au fost aplicate restricții "frână de urgență". Astfel, conform scenariului 1 al acestui mecanism, care presupune o călătorie care provine dintr-o țară, față de care UE nu a aplicat o „frână de urgență”, dacă pasagerul va deține dovada validă a vaccinării, atunci teste sau carantină legate de călătorie nu se vor aplica. Dacă pasagerul nu va deține dovada validă a vaccinării, atunci va fi obligat;

  • să prezinte dovezi ale unui test RT-PCR negativ sau „nedetectat”, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire în Irlanda
  • să se autoizoleze
  • să se supună testărilor post-sosire, care vor fi oferite prin intermediul HSE

Scenariul numărul doi al acestui mecanism prevede călătoria care provine dintr-o țară, față de care UE a aplicat o „frână de urgență”. În acezt caz, chiar dacă pasagerul va deține dovada validă a vaccinării, atunci va fi obligat;

  • să prezinte dovezi ale unui test RT-PCR negativ sau „nedetectat”, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire în Irlanda
  • să se autoizoleze
  • să se supună testărilor post-sosire, care vor fi oferite prin intermediul HSE

În cazul în care pasagerul nu va deține dovada validă a vaccinării, atunci va fi obligat să respecte acelaeași reguli plus va fi supus unei carantine hoteliere obligatorie. 

Alina Târceag
© Photo : Arhivă personală / Alina Târceag

În același timp este important de știut că statul irlandez nu va oferi testare gratuită înainte de a pleca în vacanță, iar testele de detecție a antigenelor nu vor fi acceptate de autoritățile irlandeze pentru cei care sosesc din străinătate. Accesul este permis doar cu teste RT-PCR. Persoanele care sunt complet vaccinate vor putea călători fără un test PCR în cadrul noului sistem UE.

Începând cu 19 iulie, sub rezerva situației predominante de sănătate publică, Irlanda va opera certificatul digital COVID (DCC) al UE pentru călătoriile originare din UE / SEE. Este important de știut, că certificatul COVID digital al UE nu este un document de călătorie.

Deținerea unui certificat COVID digital al UE nu va fi o condiție prealabilă pentru călătorie. Copiii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, care nu au fost vaccinați trebuie să aibă un test RT-PCR negativ, conform reglementărilor de călătorie propuse de Guvern, care urmează să intre în vigoare începând cu 19 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
restrictii de circulatie, restrictie anulata, restricţionat, Restricţii, Irlanda
Carina Țurcan

Instanța din Moscova: Sentința în privința Carinei Țurcan, acuzată de spionaj, este legală

21
Curtea de Apel de jurisdicție generală a lăsat neschimbată pedeapsa cu 15 ani de detenție în colonie, care i-a fost aplicată anterior originarei din Moldova.

CHIȘINĂU, 23 iunie - Sputnik. Prima instanță de apel de jurisdicție generală a recunoscut drept legală sentința în privința fostului membru al consiliului de administrație al ”Inter RAO” Carina Țurcan, originară din Moldova, care a primit o pedeapsă de 15 ani de detenție  pentru spionaj. Despre aceasta a informat RIA Novosti, cu referire la serviciul de presă al instanței.

Totodată, verdictul a fost modificat în ceea ce privește contabilizarea timpului în care Țurcan s-a aflat în arest, calculându-l în conformitate cu schema „zi pentru zi”.

Este menționat că ședința a avut loc în regim închis pentru public din cauza informațiilor secrete care se conțin în dosar.

Verdictul a fost atacat atât de apărare, care insistă asupra achitării, cât și de Procuratură, care nu a fost de acord cu procedura de calculare a zilelor petrecute de Turcan în detenție preventivă.

Pe 29 decembrie 2020, Judecătoria orașului Moscova a decis o pedeapsă de 15 ani de colonie cu regim general pentru moldoveanca Carina Țurcan.

"Instanța a decis să o recunoască pe Țurcan vinovată de săvârșirea infracțiunii incriminată de Articolul 276 al Codului Penal al Federației Ruse și să-i fie stabilită pedeapsă sub formă de lipsire de libertate pe un termen de 15 ani, într-o colonie cu regim general", au stabilit judecătorii în decizi lor.

Țurcan a fost plasată în arest în iunie 2018, după o altă prelungire a perioadei de arest, Curtea de Apel a modificat pe 16 ianuarie 2020 măsura restrictivă, interzicându-i doar comunicarea cu martorii din dosar. Cu toate acestea, ea nu a rămas liberă mult timp: la propunerea parchetului, instanța de casare a trimis-o înapoi la centrul de detenție preventivă, pe 7 februarie, în același timp reîntorcând cazul în Instanța de apel, care a lăsat-o apoi în izolator.

Potrivit hotărârii de punere sub acuzare, postată anterior pe rețelele de socializare de Pavlov, Țurcan ”aflându-se într-un loc neidentificat, acționând în mod deliberat împotriva securității Federației Ruse pentru a îndeplini sarcinile stabilite de serviciul special moldovenesc, din motive mercantile, conștientizând că informațiile primite privind volumul livrărilor și capacitatea de putere a energiei furnizate din Federația Rusă în Ucraina într-o anumită perioadă constituie secret de stat, nu mai târziu de 29 septembrie 2015, prin intermediul unui canal de comunicare închis”, le-a transmis serviciului special moldovenesc.

Ancheta consideră că diseminarea prematură a acestor date ar putea complica relațiile Rusiei cu state străine și organizații internaționale sau ar fi putut fi folosite împotriva securității Federației Ruse și, de asemenea, că Țurcan a primit sume mari de bani pentru transmiterea lor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
Moscova, instanță, sentință, Carina Țurcan
Tematic
Judecătorii au anulat decizia de eliberare: Carina Țurcan a fost dusă înapoi în izolator


Загрузка...
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID

Vom putea sau nu călători în baza noilor certificate de vaccinare: Ce spun autoritățile

109
(reînnoit 07:57 24.06.2021)
Pentru comoditatea cetățenilor, autoritățile au decis să emită certificatele digitale de vaccinare, dar deocamdată nu se știe de când anume vor fi folosite. Cert e că majoritatea statelor le acceptă și moldovenii vaccinați vor putea călători doar în baza lor.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Autoritățile din Sănătate au anunțat că în prezent se lucrează la elaborarea unui model de certificat digital de vaccinare. Deocamdată nu este clar de când anume vor putea fi folosite de către persoanele imunizate, dar specialiștii din domeniu dau asigurări că ele vor fi recunoscute de alte state, pentru a putea circula liber prin lume. Pentru acest lucru, responsabilii de la noi poartă negocieri cu autoritățile din alte țări.

Specialistul din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Alexei Ceban a declarat pentru Sputnik Moldova că certificate noastre digitale au un QR cod și alte elemente de securitate după care poate fi identificată veridicitatea acestuia.

„În prezent lucrăm la perfecționarea certificatului, astfel ca el să fie aliniat maxim posibil la toate cerințele internaționale. Acest certificat deține toate variabilele necesare cu date personale, date despre vaccinare, inclusiv dozele administrate, seria, producătorul, locul administrării. Deci, toate acestea sunt deja în certificat. A rămas puțin de perfectat QR codul și deja menținem strânsa legătură cu Uniunea Europeană și cu alți parteneri pentru a obține această aprobare”, a menționat specialistul ANSP Alexei Ceban.

Ceban susține că certificate moldovenești de vaccinare sunt deja recunoscute de multe state, iar moldovenii imunizați deja cu cea de-a doua doză pot călători liber în mai multe țări.

Totuși, specialistul îndeamnă oamenii să se informeze de la ambasade înainte de a porni la drum, deoarece există unele state UE care nu recunosc vaccinurile neautorizate de OMS sau EMA și nu le permit persoanelor vaccinate cu acest ser să treacă frontieră fără vreun test la noul coronavirus. Ceban a precizat că practic toate vaccinurile administrate în Moldova sunt recunoscute, cu excepția vaccinului rusesc ”Sputnik V”, care este în așteptarea autorizării de către OMS.

„Majoritatea statelor deja acceptă certificatul nostru. Desigur că suntem incluși în diverse discuții. (...) Pot să vă spun cu certitudine că în țările vecine se poate de circulat cu certificatul nostru de vaccinare, deoarece certificatul de vaccinare se emite în trei limbi: română, rusă și engleză. Deci, fără probleme putem trece hotarul cu Ucraina, spre exemplu. Avem discuții cu norvegienii. Am înțeles că și în Turcia este posibil de mers cu certificatul de vaccinare și mai multe state din Uniunea Europeană. Persoana doar trebuie să se informeze la ambasadă dacă este recunoscut certificatul de vaccinare, dar în majoritatea cazurilor este recunoscut”, a menționat Ceban.

Epidemiologul din cadrul ANSP a precizat că certificatul digital de vaccinare vine doar să ușureze viața oamenilor, deoarece acesta va putea fi accesat online sau descărcat în telefon, iar persoana nu va fi nevoită să poarte permanent certificatul pe suportul de hârtie, care se poate pierde eventual, spune Ceban.

Mai mult, după ce vor fi puse la punct toate etapele privind certificatul digital, atunci va fi creată o căsuță specială în cadrul platformei vaccinare.gov.md, unde fiecare persoană imunizată va putea introduce codul său personal și își va putea descărca certificatul digital. Chiar și așa, certificatele pe suport de hârtie vor rămâne valabile pentru că sunt persoane care nu dispun de tehnologii și nu vor putea avea acces la certificatul digital. 

„Dacă testul PCR este unul costisitor și este destul de incomod să-l faci, opri de câte ori trebuie să te programezi, când pleci, când vii, atunci când ești vaccinat și prezinți certificatul de vaccinare desigur că prezinți un element de siguranță pentru cei din jur”, a conchis specialistul. 

Amintim că în țara noastră campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. Conform datelor oficiale, până acum s-au imunizat 642 482 de persoane, dintre care 237 716 de persoane au primit deja și cea de-a doua doză de ser. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
călătorie, pandemie, certificat, vaccinare


Загрузка...

Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă.