Tractor

A început distribuirea motorinei donate de România: Cum este împărțită

120
(reînnoit 20:22 01.06.2021)
Autoritățile au început să împartă motorina care a fost donată agricultorilor moldovenilor de către România.

CHIȘINĂU, 1 iun – Sputnik. Agenția Rezerve Materiale anunță că, din data de 31 mai, a început procesul de livrare a motorinei donate de România pentru agricultorii din Republica Moldova. Chiar în prima zi, combustibilul a ajuns la 17 fermieri din Dondușeni, Drochia, Florești, Orhei, Criuleni, Ștefan Vodă și comuna Tohatin, municipiul Chișinău.

De asemenea, astăzi, combustibilul a fost livrat la 14 antreprenorilor din Cantemir, Leova, Florești, Căușeni, Ștefan Vodă și Drochia. În total, săptămâna aceasta 46 de agricultori afectați de seceta de anul trecut ar urma să beneficieze de motorină. 

De precizat că agricultorilor care trebuie să primească mai mult de 2 500 de kg de motorină, combustibilul le va fi livrat de autorități direct în gospodărie, iar cei care vor ridica o cantitate mai mică, vor merge singuri la una dintre cele 27 de stații de alimentare anunțate de autorități.

Combustibilul este distribuit conform unui grafic special, elaborat săptămânal de Agenție în comun cu beneficiarii finali. În aceste condiții, agricultorii sunt îndemnați să informeze autoritățile despre cantitatea de motorină pe care urmează să o primească, adresa și căile de acces către rezervoare, astfel încât condițiile climaterice nefavorabile să nu fie un impediment pentru transportarea combustibilului.

Cele șase mii de tone de motorină oferită agricultorilor moldoveni de către România va fi livrată în cinci tranșe. Primele trei tranșe au fost deja realizate în 17, 24 și 31 mai, iar celelalte urmează să ajungă în țara noastră în zilele de 7 și 14 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
agricultorii moldoveni, agricultori, Combustibil, Motorină
Tematic
Care agricultori vor beneficia de motorina oferită de România
Agricultori: Eliberați strada - lăsați locuitorii Chișinăului să ajungă acasă
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

37
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

87
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...