Открытие первой очереди многофункционального комплекса Москва

Prima parcare automatizată din țară: Când și unde va apărea

95
(reînnoit 13:03 31.05.2021)
Lucrările de construcție a unei parcări automatizate în centrul Chișinăului vor începe cel mai probabil astăzi. Parcarea ar putea fi deschisă chiar de ziua orașului.

CHIȘINĂU, 31 mai - Sputnik. O parcare automatizată, multietajată, cu patru nivele va apărea în centrul Chișinăului. Parcarea va fi construită pe terenul Universității Tehnice din Moldova, care a oferit spațiul în locațiune investitorului privat. Lucrările de construcție vor începe chiar astăzi, informează reprezentanții companiei de construcție. 

„Este o parcare automatizată, la nivel de un ascensor, cu ajutorul căruia persoana vine în parcare. Își alege locul disponibil, după care mașina este plasată pe o platformă care o ridică la nivelul ales. Este o abordare interesantă, în special pentru studenții facultății mașini electrice, instalații electrice sau de la automatizări, ca să-și încerce puterile. Să vadă cum funcționează un astfel de sistem, iar mai apoi să contribuie cu îmbunătățiri”, a declarat rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan. 

În cadrul evenimentului de lansare a lucrărilor de construcție a fost menționat că fiecare etaj va avea aproximativ 2 metri înălțime, astfel, parcarea va fi de aproximativ 10 metri și va avea 40 de locuri disponibile. 

„Sper că lucrările vor începe chiar astăzi. Planificăm ca lucrările să dureze aproximativ două luni, dar bănuiesc că va fi vorba de o perioadă mai lungă. La ziua orașului parcarea va fi deschisă”, a precizat directorul companiei de construcții, Valentin Darie.   

Acesta a mai spus că un preț pentru parcarea automobilelor încă nu a fost stabilit, dar cu siguranță acesta va fi unul accesibil pentru toți șoferii. Rectorul UTM a mai spus că această inițiativă, de a construi anume aici o parcare, este una binevenită, mai ales că problema parcărilor era una acută pentru blocul II al Universității, atât pentru studenți și profesori, cât și pentru vizitatorii instituției. 

„Ne-am bucurat de această inițiativă a Primăriei municipiului Chișinău, ținând cont de finanțarea precară a învățământului superior din țara noastră. Noi nu aveam de unde găsi resurse finaciare pentru un astfel de proiect. Este un concept inovativ pentru Republica Moldova, dar existent în marile capitale ale lumii”, a mai spus rectorul UTM. 

Proiectul a fost realizat în totalitate de agentul privat care se va ocupa de lucrările de construcție și a fost aprobat de toate instituțiile abilitate. Investiția se ridică la 350-500 de mii de euro. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

95
Tagurile:
loc de parcare, parcare cu plată, interdicții de parcare, Parcare supraetajată
Accident

Trei moldoveni au murit într-un teribil accident produs în județul Cluj

21
(reînnoit 20:25 23.06.2021)
În după-amiaza zilei de miercuri, trei cetățeni moldoveni și-au pierdut viața într-un grav accident rutier produs în județul Cluj, România. Ambasada Republicii Moldova la București se află în contact cu autoritățile române.

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. În teribilul accident care s-a produs astăzi în apropierea orașului Huedin, județul Cluj, și-au pierdut viața doi adulți și un minor din Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că este vorba de un bărbat în vârstă de 28 de ani, o femeie în vârstă de 29 de ani și un copil în vârstă de 6 ani.

În accident au fost implicate unui automobil și un camion. Totodată, o a patra persoană, cetățean moldovean, din automobilul implicat în accident a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Este vorba de un minor în vârstă de 10 ani, Băiatul este conștient, fiindu-i oferite îngrijiri medicale, precizează sursa.

Ambasada Republicii Moldova la București se află în contact cu autoritățile române pentru obținerea informațiilor privind circumstanțele producerii accidentului, precum și contactarea familiilor îndoliate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
România, Cluj, morți, moldoveni, accident
Tematic
Accident cu implicarea unei ambulanțe pe o stradă din Chișinău: Imagini de la fața locului
Grav accident rutier în Sângerei: Sunt victime - Video


Загрузка...
Мужчина оплачивает автомобильное топливо на одной из автозаправочных станций

Metodologia de calcul a prețurilor la carburanți, adoptată în regim de urgență detalii

35
Actul normativ aprobat în regim de urgență de către ANRE are caracter obligatoriu, îndeplinirea prevederilor poate fi impusă, în caz de necesitate, prin forța de constrângere a statului.

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. Agenția Națională de Reglementare în Energetică a explicat că Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE privind metodologia de calcul a prețurilor la produsele petroliere a fost adoptată în regim de urgență pornind de la termenele restrânse prevăzute de lege și pentru a asigura consumatorii cu prețuri stabilite.

”În temeiul prevederilor art. 14 alin. (2) din Legea 239/13.11.2008 privind transparența în procesul decizional, ANRE informează despre faptul că, Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021 privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere (prin care au fost aprobate valorile marjelor la comercializarea cu ridicata și la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021) a fost aprobată în regim de urgență reieșind din termenele restrânse impuse prin Art. II din Legea 54/09.04.2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 și asigurarea consumatorilor de produse petroliere din Republica Moldova cu prețuri stabilite în mod transparent, conform limitelor impuse de legislația în vigoare”, este precizat în comunicatul instituției.

ANRE precizează că actul normativ are caracter public, obligatoriu, general și impersonal. De asemenea, prevederile actului normativ sunt executorii, opozabile tuturor subiecților de drept și, în caz de necesitate, sunt impuse prin forța de constrângere a statului.

Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie.

Acestea trebuie să corespundă următoarelor principii: să contribuie la aprovizionarea fiabilă și eficientă a consumatorilor cu produse petroliere; să acopere costul produselor petroliere precum și cheltuielile necesare activității de comercializare a acestora; să asigure protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Produse petroliere, preț, calcul, metodologie, ANRE
Tematic
ANRE reacționează după ce agricultorii au amenințat cu proteste
ANRE: Majorările de prețuri la carburanți în ultimele două zile sunt ilegale


Загрузка...
Maia Sandu s-a întâlnit cu Ambasadorul Israelului

Maia Sandu s-a întâlnit cu Ambasadorul Israelului: Ce au discutat