Vadim Ceban

Ceban: Cum vor afecta alegerile anticipate prețurile la gazele naturale

103
Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a explicat ce se va întâmpla cu costul gazului în contextul alegerilor parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 29 mai - Sputnik. Alegerile parlamentare nu vor afecta politica tarifară, deoarece Moldovagaz elaborează calculele prețurilor de consum pe baza legii gazelor naturale, precum și a metodologiei dezvoltate și aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

"Situația de anul trecut cu siguranță nu se va mai repeta", a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz în emisie la Radio Sputnik Moldova.

După cum a spus interlocutorul, anul trecut bursele au tranzacționat gaze la un preț de 70 dolari pentru o mie de metri cubi. Vara, la acest preț au fost oferite volume foarte mari de combustibil albastru. Scăderea record a prețului în 2020 s-a produs pentru prima dată de la crearea centralelor de schimb și a gazelor. Anul acesta nu sunt atât de multe oferte în Europa.

Potrivit lui Ceban, o serie de factori au influențat scăderea prețurilor la gaz în 2020: iarna călduroasă, rezervele mari în depozitele subterane de gaz din Moldova și acordul de tranzit încheiat între Gazprom și Naftogaz, principalul operator ucrainean de pe piață.

În plus, în Europa au apărut oferte de la producătorii americani și qatarieni de gaze naturale lichefiate. De asemenea, pandemia determinat scăderea prețului la petrolul.

"Anul acesta în Moldova, dacă nu a fost o iarnă rece, apoi primăvara a fost rece. În martie - aprilie am avut temperaturi atipice pentru sezon. În aprilie, chiar și cu capacități limitate pe care ni le-ar putea furniza furnizorii, inclusiv din Ucraina, consumul de gaz a crescut cu aproximativ 30%. Nu vreau să fac prognoze, dar nu vom mai trăi într-o perioadă de prețuri mici pentru gazele naturale", a spus Ceban.

Vorbind despre creșterea prețurilor, el a menționat că, deocamdată Moldovagaz are o anumită rezervă achiziționată în primul trimestru la cel mai competitiv preț din regiune. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
alegeri, gaze, preț, Vadim Ceban
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (204)
Tematic
De ce Gazprom a acționat în judecată Moldovagaz: Explicația lui Vadim Ceban
Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

O nouă vizită a Maiei Sandu în afara țării: Iată unde pleacă și cu cine se va întâlni

23
(reînnoit 14:19 19.06.2021)
Președintele Republicii Moldova va mai efectua o vizită oficială imediat ce se întoarce din Italia. De această dată, șeful statului va merge în Polonia. 

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Președinția informează că Maia Sandu urmează să mai efectueze o vizită oficială după ce revine din Italia. Luni, 21 iunie, șeful statului merge în Polonia, la invitația omologului său polonez.

„La Varșovia, Președinta Maia Sandu va avea o întrevedere cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, după care vor avea loc discuții plenare ale delegațiilor celor două state. La finalul întrevederii, cei doi șefi de stat vor face declarații de presă”, se menționează în comunicatul de presă al Președinției. 

În comunicatul de presă se mai precizează că tot luni, 21 iunie, Maia Sandu se va întâlni cu Mareșalul Seimului polon, Elżbieta Witek, și cu Mareșalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Șeful statului întreprinde o vizită oficială la Roma, în zilele de 18-20 iunie, la invitația omologului său italian. Aceasta este a șasea vizită, efectuată de Maia Sandu în străinătate, de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
vizită oficială, Polonia, Maia Sandu, președinte
Tematic
Maia Sandu s-a întâlnit cu președintele Senatului Italiei


Загрузка...
Sculptura Veronicăi Micle

Căutați-vă de treabă: Reacția lui Ion Ceban după declarația Ministerului Educației - Video

86
Primarul Capitalei a venit cu o replică dură în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, după ce acesta a criticat sculptura Veronicăi Micle din scuarul Mihai Eminescu și faptul că instalarea acesteia nu a fost coordonată cu ministerul.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Ion Ceban s-a arătat indignat de reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind sculptura Veronicăi Micle, care a fost inaugurată joi în scuarul Mihai Eminescu. După ce MECC a menționat într-un comunicat de presă că instalarea sculpturii s-a făcut cu încălcarea normelor legale, primarul Capitalei a decis să vină și el cu o reacție pe pagina sa de Facebook.

Într-un live de-al său el a menționat că sculptura a fost instalată ca element urban ca și băncile, ghiveciurile cu flori, dar și alte obiecte din scuar, menite să înfrumusețeze zona și să creeze o atmosferă plăcută pentru cetățeni, a spun edilul-șef. 

„Ministerul Culturii de fapt ar trebui să se ocupe de protecția monumentelor de stat. Eu am multe obiecții la multe activități ale ministerului Culturii în acest sens, pentru că stau în paragină monumentele noastre de arhitectură, iar unele dintre ele au fost chiar distruse. De asta, dragi domni, ca și fraierii de la Ministerul Economiei care până astăzi nu au rezolvat problema asfaltului, cătați-vă de treabă vă rog și vă rugăm foarte mult să contribuiți măcar cu ceva la educație, la cercetare, la cultură și să faceți acest lucru bine”, a spus Ion Ceban. 

Precizăm că după ce joi, 17 iunie, în scuarul Mihai Eminescu din centrul Chișinăului a fost instalată o sculptură din bronz a Veronicăi Micle, a doua zi Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a emis un comunicat de presă în care menționează că acest lucru s-a făcut cu încălcarea normelor legale.

„Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își exprimă dezacordul privind edificarea și inaugurarea sculpturii „Veronica Micle”, amplasată în scuarul Mihai Eminescu din capitală, acțiune întreprinsă cu încălcarea normelor legale, (...) fiind edificată fără hotărârea Guvernului, respectiv sculptura inaugurată nu dispune de Statut de monument de for public, precum prevede Legea monumentelor de for public nr.192/2011, art.4 și astfel, nu va beneficia de protecția statului”, menționează Ministerul Educației.

Instituția a mai precizat că amplasarea sculpturii în zona de protecție a monumentului de for public „Mihai Eminescu”, înscris în Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat tot nu a fost coordonată prin intermediul Consiliului Național al Monumentelor, așa cum se cuvine conform legii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
reacție, Ministerul Educaței, primar, Ion Ceban
Тема:
Viața în Chișinău
Tematic
Va fi sau nu micșorat impozitul pe imobil în Chișinău - Ce spune primarul Ion Ceban


Загрузка...