Ziua Copilului

Vom avea sau nu liber pe 1 iunie în acest an? Cum va fi marcată Ziua Copilului

319
(reînnoit 10:06 29.05.2021)
În acest an, 1 iunie, când este marcată Ziua Internațională a Copilului, va fi lucrătoare. Această zi nu a fost inclusă în lista sărbătorilor legale pentru anul 2021. 

CHIȘINĂU, 29 mai - Sputnik. Ziua Internațională a Copilului nu va fi liberă în anul 2021, pentru că ea nu este prevăzută în Codul Muncii drept zi nelucrătoare. 

În anii precedenți, 1 iunie era declarată zi liberă prin hotărâre de Guvern, însă anul acesta nu s-a întâmplat acest lucru. 

Autoritățile municipale din Chișinău au anunțat că în data de 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, vor fi organizate mai multe activități pentru cei mici. 

Marți, 1 iunie, în scuarul „Mihai Eminescu” vor fi desfășurate mai multe activități distractive începând cu ora 11:00. Va avea loc un program artistic, distractiv, cultural-educativ și va fi susținut un concert festiv, unde sunt așteptați copiii. 

Totodată, municipalitatea precizează că evenimente similare vor avea loc în toate sectoarele din Capitală. Astfel, conform programului, sunt planificate următoarele evenimente: 

  • Sectorul Botanica – havuzul muzical, începutul va fi la ora 11:30;
  • Sectorul Buiucani – parcul „Alunelu”, începutul va fi la ora 13:00;
  • Sectorul Centru – scuarul M. Dolgan, începutul va fi la ora 11:00;
  • Sectorul Ciocana – scuarul Preturii sect. Ciocana, începutul va fi la ora 12:00;
  • Sectorul Râșcani – scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”, începutul va fi la ora 12:30.

Ziua Copilului a fost menționată prima dată la Geneva, în cadrul Conferinței Mondiale pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor, în august 1925. În cadrul evenimentului, 54 de reprezentanți din diferite țări au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”. Data zilei copilului variază foarte mult între țări, iar data de 1 iunie a fost preluată de aproape 30 de state.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

319
Tagurile:
Moldova, 2021, ziua copilului
Tematic
Din iunie se schimbă meniul în grădinițele din Capitală! Ce vor mânca copiii
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

163
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

122
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...