Один день ученика в пандемии

O moldoveancă, elevă în România, a luat locul 1 la Olimpiada Internațională de Limbă Rusă

232
(reînnoit 12:13 28.05.2021)
Pandemia de coronavirus a făcut ca Olimpiada de Limbă Rusă să se desfășoare online în acest an, iar între laureați s-au numărat și două eleve de la licee din Iași, originare din Republica Moldova.

BUCUREȘTI, 28 mai – Sputnik, Georgiana Arsene. Olimpiada de Limbă Rusă, organizată de Institutul Pușkin din Moscova, s-a desfășurat, în 2021, în regim online, din cauza pandemiei de coronavirus. 

Între laureați s-au numărat și două eleve de la licee din municipiul Iași. Fetele sunt originare din Republica Moldova.

Polina Gherman, aflată în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, a reprezentat România şi a obţinut Premiul I, în timp ce Elena Safronii, elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Al.I.Cuza”, a reprezentat Republica Moldova şi obţinut Premiul al doilea, informează ziarulevenimentul.ro.
Proba eliminatorie a avut 40 de întrebări de lexic și gramatică, plus un text citit cu zece întrebări elaborate pe baza lui.

În finală s-a prezentat un proiect pe o temă dată și comunicată video.

Cele două laureate sunt pregătite de mai mulți ani de profesorul Petru Istrate, sub îndrumarea căruia adolescentele au avut și alte succese la disciplina limbă rusă.

Polina Gherman va beneficia, în urma acestui concurs internațional, de o bursă și de dreptul de a urma patru ani cursuri filologice gratuite la Institutul ”A. S. Pușkin” din Moscova.

La această olimpiadă au luat parte aproape 200 de elevi din 32 de ţări ale lumii.

”Un premiu I pentru România și un premiu II pentru Republica Moldova, obținute de elevii coordonați de mine în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Limba Rusă, organizate de Institutul Pușkin din Moscova”, a scris profesorul Petru Istrate pe pagina sa de Facebook.

Acesta spune că Polina Gherman a triumfat și la alte competiții internaționale, în frunte cu cele organizate de Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

Profesorul a transmis și un gând de felicitare Elenei Safroni, cea care a terminat competiția pe un onorant loc doi.

Directorul Colegiului Național ”Costache Negruzzi” din Iași, Camelia Gavrilă, a scris, la rândul său, câteva gânduri frumoase pentru eleva școlii care a ocupat locul întâi la Olimpiada Internațională de Limbă Rusă.

”Reușitele Polinei Gherman, eleva in clasa a XI - a la Colegiul Negruzzi, premiul I obținut la Olimpiada Internațională de Limba Rusă, susținerea ei, pregătirea cu un profesor de nivelul științific și didactic al domnului Petru Istrate, continuitatea unor împliniri în acest domeniu ilustrează deja o poveste de succes, o întâlnire minunată între un dascăl competent, pasionat și o elevă inteligentă, studioasă, talentată”, a scris Camelia Gavrilă.

Aceasta a subliniat că reușita elevei reprezintă o pagină importantă în palmaresul Colegiului Negruzzi, în domeniul culturii, al limbilor moderne, al comunicării, ”sub semnul excelenței”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

232
Sculptura Veronicăi Micle

Scandalul din jurul sculpturii Veronicăi Micle: Ce spune artistul care a creat lucrarea

126
(reînnoit 19:30 24.06.2021)
Artistul Veaceslav Jiglițchi, autorul sculpturii Veronicăi Micle instalată recent în Scuarul Mihai Eminescu din Chișinău, este stupefiat de criticile care i-au fost aduse lucrării sale și de dorința unora de a o demonta.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Veaceslav Jiglițchi este nedumerit de reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la instalarea sculpturii Veronica Micle în Scuarul Mihai Eminescu.

Instituția a precizat că aceasta a fost edificată fără hotărârea Guvernului și avizul unei comisii de profil. Așa că nu dispune de statut de monument de for public și nu va beneficia de protecția statului.

„Dacă am începe acum să verificăm toate sculpturile urbane, am constata că nicio lucrare nu ar avea avizul ministerului. Pentru că acea comisie ministerială are statut de recomandare. Ea recomandă guvernului să ia sau să nu ia un monument sub protecția statului”, a declarat sculptorul în emisie la Radio Sputnik Moldova

Artistul este nedumerit de valul de critici care a urmat după instalarea sculpturii și de dorința unora de a demonta lucrarea. 

„Lucrarea noastră este o sculptură urbană, retrasă, sub copaci, pe fundalul Sălii cu Orgă, care e în stilul acelor vremuri în care au trăit și s-au iubit Veronica Micle și Mihai Eminescu. Să-i despărțim iarăși? Nu știu... Dar e bine că există această polemică. E bine că nu sunt oameni indiferenți. Este un mare plus. Legat de faptul dacă ar trebui să o demontăm sau să o lăsăm - e ușor să distrugi, dar încercați să creați ceva”, a mai spus Jiglițchi. 

Sculptorul consideră că deși există deosebiri de stiluri între monumentul lui Mihai Eminescu și sculptura Veronicăi Micle, nu există o discordanță deranjantă. 

„Mai ales că ea (sculptura Veronicăi Micle) este foarte modestă, stă la umbra copacilor. Nu a umbrit monumentul lui Mihai Eminescu. Totuși, în acele vremuri ea se afla în umbra acelui poet, pentru că ea era la fel ca soțiile noastre, ca muzele noastre care ne inspiră, iar nouă ne cresc aripi datorită acestor femei. 

În plus, artistul consideră că lucrarea nu a avut nevoie de avizul comisiei de profil, pentru că nu poate fi numită monument. 

„Este o sculptură urbană. Te poți așeza lângă ea, te poți fotografia. Monumentele sunt cele de pe postamente, cu plăci cu inscripții și au o cu totul altă menire”, a spus Jiglițchi. 

Anterior, primarul Ion Ceban s-a arătat indignat de reacția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind sculptura Veronicăi Micle.

Într-un live de-al său el a menționat că sculptura a fost instalată ca element urban ca și băncile, ghiveciurile cu flori, dar și alte obiecte din scuar, menite să înfrumusețeze zona și să creeze o atmosferă plăcută pentru cetățeni.

„Cătați-vă de treabă vă rog și vă rugăm foarte mult să contribuiți măcar cu ceva la educație, la cercetare, la cultură și să faceți acest lucru bine”, a spus Ion Ceban. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

126
Tagurile:
Chișinău, scandal, Veronica Micle, monument


Загрузка...
Ciuperci

Atenție la ce mâncați: Cum evitați intoxicația cu ciuperci

17
(reînnoit 21:31 24.06.2021)
Consumul de ciuperci procurate din locuri neautorizate sau culese de prin pădure la întâmplare, pot duce la consecințe grave pentru sănătate.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Intoxicația cu ciuperci poate deveni fatală dacă nu se acționează prompt. Potrivit specialiștilor din cadrul ANSP, cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă.

„În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore – pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă pierderi de conștiință, halucinații, complicații severe hepatice și insuficiență renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate”, susțin specialiștii. 

Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină pe care îl conține.

Conform datelor statistice, anul trecut au fost înregistrate 302 cazuri de intoxicație cu ciuperci, iar în urma acestora, 370 de persoane au avut de suferit. Intoxicație cu ciuperci au avut și 80 de copii, iar patru adulți au murit. 

Datele mai arată că în prima jumătate a acestui an, au fost înregistrate 40 de cazuri de intoxicație cu ciuperci.

Specialiștii dau și niște sfaturi despre cum se acordă primul ajutor în caz de intoxicație cu ciuperci. 

  • Se apelează la Serviciul 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
  • Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
  • Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbția toxinelor în sânge).

Pentru a evita intoxicația cu ciuperci, se recomandă consumul ciupercilor procurate doar în locuri autorizate, evitați să consumați ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiului.

Specialiștii îndeamnă oamenii să evite să culeagă și să consume ciupercile vechi, crescute, cu larve și cele necunoscute; să procure ciupercile de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseelor; să evite prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe după colectare și să nu păstreze ciupercile la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci


Загрузка...

Emisiunea „Sputnik Matinal” cu Andrei Porubin și Dumitru Chitoroagă

0
(reînnoit 08:39 25.06.2021)
Invitații emisiunii matinale de astăzi sunt: Sergiu Manea, președintele Asociației Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova, psihologul și astrologul Ala Andon și Alexandra Barbăneagră, rectorul Universității Pedagogice de Stat "I.Creangă".

Pentru prima data în istoria turismului Național - Șapte întreprinderi de turism din Republica Moldova s-au alăturat Turismului practic pe piața europeană la evenimentul inedit la China European Marketplace. Atelierul online B2B a fost organizat de Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova cu suportul Agenției de Investiții din Republica Moldova și  Asociația Europeană a operatorilor de Turism (ETOA) cu participarea a aproximativ 70 de operatori și cumpărători de turism din Republica Populară Chineză. Atelierul a implicat o serie de programări  individuale, care au făcut legătura între companiile din Moldova și profesioniștii în turism din China. Detalii ne oferă Sergiu Manea, președintele Asociației Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova. Ce trebuie să știe părinții despre nașterea copilului său, cum să-i ajute în descoperirea unor talente și dezvoltarea abilităților în concordanță cu data nașterii ne spune psihologul și astrologul Ala Andon.  ADMITEREA 2021. Ce oportunităţi oferă tinerilor care își doresc să facă studii de calitate la  Universitatea Pedagogică de Stat "I.Creangă" ne spune rectorul Universității, Alexandra Barbăneagră.

0


Загрузка...