Opt ambulanțe de tip C au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale

Au fost procurate opt ambulanțe noi: Unde au fost distribuite acestea

43
(reînnoit 16:04 27.05.2021)
Ministerul Sănătății anunță că au fost procurate opt ambulanțe de tip C, adică de terapie intensivă. Astfel, două dintre ele sunt pentru transportarea copiilor în stare gravă, iar șase sunt pentru adulți. 

CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Cele opt ambulanțe noi au fost distribuite serviciului AVIASAN din subordinea Institutului de Medicină Urgentă. Autosanitarele au fost achiziționate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19 în Republica Moldova”.

Potrivit Ministerului Sănătății, autospecialele sunt destinate pentru intervenții medicale de urgență și pentru transportarea unui pacient aflat în stare critică. Ambulanțele sunt dotate cu echipamente, dispozitive medicale și medicamente de terapie intensivă.

Totodată, autosanitarele neonatale sunt echipate cu dispozitive de respirație artificială/ventilator, incubator pentru nou-născut, iar cele pentru adulți: defribilator, electrocardiografe, pompe de perfuzie și infuzie, glucometre, umidificatoare, tonometre, aspiratoare, precum și butelii de oxigen pentru asigurarea cu oxigen a pacienților.

„Serviciul Aviasan este un serviciu de o importanță majoră pentru sistemul medical deoarece asigură asistența medicală consultativă de urgență, de diagnostic și tratament, inclusiv realizarea intervențiilor chirurgicale, în regim non-stop, pentru pacienții în stare critică, din toată țara. Suntem extrem de recunoscători pentru această achiziție, care ne va ajuta să salvăm câte mai multe vieți ”, a subliniat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu.

Conform datelor oficiale, anual, în jur de trei mii de pacienți în stare gravă sunt transportați către instituțiile spitalicești. Potrivit Ministerului Sănătății, cele opt ambulanțe au costat în jur de un milion de euro, bani împrumutați de la Banca Mondială.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
Ministerul Sănătăți, Banca Mondială, terapie intensivă, ambulanțe
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

16
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...
Poliția italiană

Doi copii și un bărbat au murit în urma focurilor de armă trase în apropiere de Roma