Vadim CEBAN

De ce Gazprom a acționat în judecată Moldovagaz: Explicația lui Vadim Ceban

123
(reînnoit 17:10 26.05.2021)
Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat litigiul cu gigantul rus Gazprom.

CHIȘINĂU, 26 mai – Sputnik. În februarie, concernul rus Gazprom a depus o cerere la Curtea Internațională de Arbitraj pe lângă Camera de Comerț și Industrie pentru a recupera de la Moldovagaz o datorie de 370,5 milioane de dolari pentru gazul furnizat țării noastre în 2018. Astăzi președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat subiectul în cadrul platformei de dialog de la Centrul de presă al Agenției Sputnik Moldova.

"Litigiul este unul comercial și vizează volumele de gaze furnizate în regiunea transnistreană de către compania noastră Tiraspol Transgaz. Noi, de pe partea dreaptă, nu avem datorii pentru 2018. Este un arbitraj internațional și arbitrii sunt aleși de către persoanele implicate în procesul de litigiu. Problema ține de datoriile din regiunea transnistreană și achitarea lor. Unele activități ne depășesc și necesită implicarea autorităților centrale de la Chișinău și Tiraspol. Ducem discuții, încercăm să găsim soluții, am discutat subiectul în comisiile mixte și de fiecare dată subiectul datoriilor se discută. Noi suntem în proces electoral acum și, după scrutin, una din priorități va viza discuțiile asupra unui acord cu privire la prolemele acumulate în sectorul de gaze", a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.

În același timp, șeful Moldovagaz susține că subiectul legat de datoriile acumulate în regiunea transnistreană trebuie rezolvate prin implicarea mai multor factori de decizie.

"Moldovagaz unește ambele maluri ale Nistrului. Noi lucrăm foarte bine cu colegii de la Tiraspol Transgaz. Ei se implică în toate procesele. Dar ce ține de reglementarea datoriilor este mai mult un aspect politic și fără implicarea Biroului de Reintegrare și a altor părți care gestionează formatul 5+2, noi nu vom putea singuri să gestionăm această situație legată de datorii", a spus Vadim Ceban.

Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz a reiterat că Republica Moldova are un dialog constructiv cu Gazprom, iar deocamdată concernul rus este singurul care poate oferi țării noastre o stabilitate din punct de vedere energetic.

Gazoduct
© Sputnik / Павел Паламарчук
"Avem contact permanent și înțelegere cu Gazprom. Este o companie care cunoaște situația din Republica Moldova și Moldovagaz. Acolo lucrează mulți specialiști și au posibilități să facă prognoze și să influențeze inclusiv prețul pe piață când au resurse. Să vorbim obiectiv, acum resurse are doar Gazprom, noi nu vedem deocamdată alte resurse, deși se discută de UE sau România, dar din punct de vedere a stabilității energetice noi vedem stabilitate doar cu Gazprom și considerăm că trebuie să avem colaborare eficientă, în interesul consumatorului", a precizat președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz.

Gazul către Moldova vine din Rusia în tranzit prin Ucraina. Concernul rus Gazprom este principalul furnizor de gaze în Moldova. Țara cumpără combustibil albastru de la Gazprom în baza acordului semnat în 2008. Acest acord este prelungit cu regularitate. Concernul rus Gazprom deține 50% din acțiunile SA „Moldovagaz”, Guvernul Republicii Moldova - 35,33%, administrația de la Tiraspol - 13,44%, iar alți acționari - 1,23% din acțiuni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

123
Tagurile:
MoldovaGaz, gaze, gaz
Tematic
Diferențele de tarife la electricitate și gaz, compensate: Pentru cine
Europa caută să stocheze gaz în această vară
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

132
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

109
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...