Copii in parc

Sute de copii fug de acasă: Ce motive invocă aceștia

37
(reînnoit 17:12 25.05.2021)
Vor să fie independenți, se simt neglijați sau părinții le impun restricții prea dure. Acestea sunt motivele pentru care sute de copiii decid să fugă de acasă în fiecare an.

CHIȘINĂU, 25 mai – Sputnik. Oamenii legii susțin că fuga de acasă reprezintă doar o soluție imediată la problemele cu care se confruntă copiii, dar ei realizează mai târziu că se expun unor pericole majore. Doar pe parcursul anului 2020, poliția a înregistrat peste 835 de cazuri când minorii au părăsit casa, iar mai bine de jumătate dintre ei, după ce au fost găsiți, au revenit în stradă.

"379 de copii au fugit pentru prima dată de casă. Comisiile intervin ca să investigheze motivul pentru care fug aceștia de acasă. 629 de copii care au fugit îi au pe ambii părinți și doar 265 de minori vin din familii social-vulnerabile. Copilul care a fugit de acasă poate fi ușor manipulat și atras în acțiuni ilegale și astfel își prejudiciază viitoru. Când vedeți copii singuri, anunțați imediat poliția", a declarat Marin Maxian, șeful adjunct al IGP.

Oamenii legii au anunțat și motivele care stau la baza plecării minorilor din familie.

"Peste 500 dintre ei au anunțat că au dorința de a se afirma, de a obține libertate, de a decide singuri cum să trăiască, ce să-și procure, iar așa devin copiii străzii. 164 de copii au spus că sunt neglijați și nu sunt înțeleși de părinți, 51 de copiii au invocat conflictul în familie, abuz de alcool, violență în familie. Au mai fost copiii care au spus că părințiile le impun restricții dure, iar alții au zis că prin plecarea lor își șantajează părinții", a mai spus Marin Maxian.

În 562 de cazuri, copii au fost găsiți în 24 de ore din momentul în care a fost sesizată poliția despre dispariția lor. Circa 105 minori au fost identificați în 48 de ore, iar 102 după 48 de ore. Oamenii legii spun că sunt părinți care sună la 112 chiar și după trei săptămâni. Anul trecut, trei minori au fost găsiți morți. 

Din numărul total de copii dispăruți în Republica Moldova, 14% devin victime ale unei forme de abuz sau exploatare, 5,7% ajung pe mâna traficanților în scopul exploatării lor, 2% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilire a custodiei parentale, 4,3% dintre copiii fugari sunt implicați de către alte persoane în săvârșirea infracțiunilor, iar 1,4% sunt găsiți decedați.

Anual, în data de 25 mai este marcată Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți. Evenimentul are scopul de informa societatea despre tragedia copiilor răpiți, iar părinții sunt informați cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii.

Mai mult, evenimentul amintește de cazul băiatului de șase ani, Etan Kalil Patz, care a dispărut la 25 mai 1979, în Manhattan, New York. Etan Patz nu a fost găsit nici până azi, fiind declarat oficial decedat în 2001. Însă investigațiile legate de cazul lui sunt efectuate până în prezent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
versiunea poliției, poliție, Dispăruți, copii
Tematic
Situația epidemică din școli și grădinițe: Câți copii sunt infectați cu noul virus
Moldova: Luări de ostatici, copii în pericol de moarte și polițiști împușcați
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Uimitor: Câte cazuri noi de infectare cu COVID au fost anunțate astăzi

96
(reînnoit 17:39 13.06.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță pentru astăzi un număr și mai mic de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Alte 39 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, după efectuarea a 3 142 de teste.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 797 de persoane infectate de la începutul pandemiei

Niciun lucrător medical nu este printre cei infectați astăzi. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești rămân internate 168 de persoane. Dintre acestea, 46 sunt în stare extrem de gravă, iar pentru 12 pacienți a fost nevoie de conectarea la aparate de respirație asistată.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță și decesul a două persoane. Este vorba de un bărbat și o femeie, cu vârsta de 61 și 69 de ani, cu comorbidități cum ar fi hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, hepatită, obezitate, nefropatie mixtă.

Alte 77 de persoane au fost vindecate. În total, 248 671 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

96
Tagurile:
COVID-19


Загрузка...
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

26
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...