Cozi infernale la vaccinare: 4000 de persoane imunizate în 54 de ore

Cozi infernale la vaccinare: 4000 de persoane imunizate în 54 de ore

102
(reînnoit 14:56 24.05.2021)
Maratonul organizat de Universitatea de Medicină a luat sfârșit duminică, ora 21:00, iar timp de 54 de ore, cât a durat acesta, peste patru mii de persoane s-a imunizat împotriva noului coronavirus. 

CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a prezentat totalurile maratonului organizat în perioada 21 mai - 23 mai. Astfel, în 54 de ore, 4 068 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19. Datele USMF arată că 2 500 s-au imunizat cu Pfizer, 1 188 - cu AstraZeneca și 380 - cu Sinopharm.

Universitatea de Medicină a precizat că prin acest maraton, instituția și-a propus inițial să vaccineze cât mai mulți tineri și profesori, pentru a putea relua procesul didactic de la 1 septembrie, cu prezența fizică în clase și aule. Chiar și așa, la vaccinare au venit nu doar elevi de peste 18 ani, studenți și profesori, dar și cetățeni de rând care și-au dorit să primească serul.

„În aceste zile, oamenii au demonstrat deschidere pentru vaccinare, iar acest lucru este cel mai important. Este necesar să acționăm pentru a promova imunizarea în rândul populației, doar așa vom putea ieși din această criză de sănătate publică”, a declarat rectorul Universității de Medicină, Emil Ceban.

Totodată, rectorul USMF a exprimat recunoștință tuturor echipelor de lucru pentru efort și solidaritate, pentru contribuția la desfășurarea maratonului de imunizare care este o premieră pentru țara noastră. Astfel, la maraton au fost implicați 12 medici de familie și 24 de asistente medicale de la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”, 39 de medici-rezidenți de la specialitatea Anesteziologie și terapie intensivă și Medicină de familie, precum și 118 studenți-voluntari, inclusiv de la specialitatea Asistență medicală generală, care au asigurat logistica și înregistrarea și au participat nemijlocit la vaccinare.

Reprezentanții USMF au făcut sâmbătă fotografii cu persoanele care au format cozi la vaccinare. Astfel, în noaptea de duminică, ora 04:15, responsabilii de maraton au anunțat că stocul de Pfizer a fost epuizat, iar alte doze nu vor mai fi aduse. 

Precizăm că USMF „Nicolae Testemițanu” va asigura și rapelul în perioada 11-13 iunie – cu vaccinul Sinopharm și Pfizer și la 16-18 iulie – cu AstraZeneca.

Datele oficiale arată că din 2 martie, când a fost lansată campania de vaccinare împotriva COVID-19 în țara noastră, 298 553 de persoane s-au imunizat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
USMF, maraton, pandemie, COVID-19, vaccin, imunizare
Girofar

VIDEO șocant - Bătaie monstru la Otaci: Zeci de localnici și-au împărțit pumni și bâte

151
(reînnoit 00:09 25.06.2021)
O bătaie în masă, cum s-ar părea că poate avea loc doar în filme, s-a produs astăzi la Otaci, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Ofițerul de presă al poliției Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că tot conflictul a început de fapt câteva zile mai devreme, pe 21 iunie, când doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

„La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie”, a precizat ofițerul de presă.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Astăzi la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detațamentului „Fulger”, pentru a calma spiritile încinse la maxim.

„Acum e liniște. Nu sunt victime. Încă ieri o locuitoare din Otaci a îndemnat oamenii să iasă la întâlnire pentru a stabili cine a avut dreptate pe 21 iunie, când s-a produs bătaia dintre reprezentanții comunității rome și cei doi tineri. A fost deschis în rezultat un dosar penal, iar romii se află în libertate. La spital se află tânărul de 18 ani, care s-a ales cu multiple traumatisme, inclusiv cu traumatism cranio-cerebral. Celălalt - băiatul de 14 ani, tot s-a ales cu diferite traumatisme, dar nu este la spital”, a declarat Eugenia Molceanov pentru Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

151
Tagurile:
romi, Otaci, în masă, bătaie


Загрузка...
Penitenciar

Escrocherie de milioane, dirijată de după gratii: Cu ce se ocupa un deținut

94
(reînnoit 19:57 24.06.2021)
Un deținut, împreună cu un complice, ar fi pus la cale o schemă de escrocherie. Potrivit poliției, cei doi au creat un prejudiciu de peste un milion de lei. 

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Un bărbat de 27 de ani care își ispășește în prezent pedeapsa la o închisoare, împreună cu un tânăr de 19 ani, aflat la libertate, ar fi pus la cale o schemă frauduloasă.

Potrivit oamenilor legii, cei doi, prin intermediul unui site de anunțuri își propuneau serviciile de reparație a mașinilor, iar apoi prin înșelăciune și abuz de încredere furau automobilele. Poliția susține că prejudiciul se ridică la 1 282 352 de lei.

Ofițerii au investigat cazul timp de trei luni, ulterior au efectuat percheziții în municipiul Bălți și orașul Râșcani. În urma descinderilor, polițiștii au ridicat un laptop, plăci de înmatriculare, un pașaport tehnic al unui automobil, cartușe pentru pistol și o armă.

Astfel, a fost pornit un dosar penal, iar dacă cei doi vor fi găsiți vinovați, ei riscă până la 15 ani de pușcărie. Cel de-al doilea suspect a fost reținut și a fost plasat în izolatorul de detenție provizorie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
deținut, gratii, milioane, escrocherie


Загрузка...