Maia Sandu

Maia Sandu este astăzi omagiată: Câți ani a împlinit președintele Moldovei

1898
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu își sărbătorește astăzi aniversarea. Șeful statului a împlinit vârsta de 49 de ani.

CHIȘINĂU, 24 mai - Sputnik. Președintele Maia Sandu este astăzi omagiată. Pe 24 mai, ea a împlinit vârsta de 49 de ani. 

Șeful statului s-a născut în satul Risipeni din raionul Fălești, în familia lui Grigore si Emilia Sandu. 

Părinţii săi au activat în localitate, tatăl fiind director al complexului de porcine, iar mama – profesoară. În perioada 1989-1994, Maia Sandu a făcut studii de licența la Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice a Moldovei. În 1998 a obținut titlul de master în relații internaționale, după ce timp de trei ani a făcut studii la Academia de Administrare Publica de pe lângă Președintele Republicii Moldova. Din 2007 până 2009 a îndeplinit funcţia de consultant în reforma administraţiei publice centrale în cadrul Guvernului. 

Tot în 2007 a fost coordonator al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Sandu a obținut al doilea titlu de master la Harvard Kennedy School of Government, SUA, unde a studiat între anii 2009-2010. În următorii doi ani, Maia Sandu a fost consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale. După ce a câștigat câte 10 mii de dolari lunar la Washington, Maia Sandu s-a întors la Chișinău. Aceasta cunoaște limbile engleză, rusă și spaniolă.

Atunci când a revenit în Republica Moldova, Maia Sandu a fost desemnată ministrul al Educației, după ce Mihail Şleahtiţchi a prezentat cererea de demisie. 

În iulie 2015, Maia Sandu a fost propusă pentru funcția de prim-ministru de către Partidul Liberal Democrat din Moldova, însă nu a fost acceptată de toți membrii alianței de guvernare. Câteva luni mai târziu, în decembrie, a decis să-și lanseze propria platformă, intitulată „În /pas/ cu Maia Sandu”, care urma să devină ulterior partidul PAS. 

Maia Sandu este prima femeie președinte din Republica Moldova. Pentru ea și-au dat votul la alegerile din anul trecut 57,72% dintre cetățenii care au venit la urne, iar în diasporă pentru ea a votat o majoritate covârșitoare - 92,94%. Cine este de fapt Maia Sandu - citiți în materialul Sputnik.

Maia Sandu a mai candidat la prezidențiale în 2016

La 31 august 2016, Maia Sandu a fost desemnată oficial candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova de către Consiliul Politic Național. În aceeași zi a fost constituit grupul de inițiativă de colectare a semnăturilor, ce număra 99 de persoane, fiind condus de către Igor Grosu, iar pe data de 2 septembrie Comisia Electorală Centrală a înregistrat grupul de inițiativă. Atunci a învins în alegeri candidatul Partidului Socialiștilor Igor Dodon – în turul doi el a acumulat 52,18% din voturile alegătorilor.

Maia Sandu, premier în 2019

La alegerile parlamentare din februarie 2019, PAS-ul condus de Maia Sandu, împreună cu aliatul său PPDA condus de Andrei Năstase au format Blocul Electoral ACUM și au obținut 26 dintre cele 101 locuri din Parlament.

La 21 februarie, Sandu și candidații blocului electoral ACUM, atât din circumscripția națională, cât și din cele uninominale, au semnat angajamentul public conform căruia, după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, nu vor face nicio coaliție cu Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Partidul „ȘOR”. Ei au promis că, dacă acest angajament va fi încălcat, vor renunța la mandatele de parlamentar.

Sandu a încălcat însă acest angajament, după ce a fost de acord să formeze un guvern de coaliție împreună cu Partidul Socialiștilor la începutul lunii iunie 2019. Atunci, la 8 iunie a fost aleasă prim-ministru al Moldovei într-un Guvern de coaliție cu PSRM. În aceeași zi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională învestirea ei în această funcție, precum și a întregului Guvern. 

Totuși, câteva zile mai târziu, la 15 iunie 2019, Înalta Curte și-a revizuit deciziile anterioare și a stabilit că Guvernul a fost creat în mod constituțional. Maia Sandu a fost demisă din funcția de prim-ministru la 12 noiembrie 2019, în urma unui vot de neîncredere. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1898
Tagurile:
aniversare, Omagiat, Maia Sandu
Tematic
Foto: Cu cine a luat micul dejun Maia Sandu în Germania
Dunkineely, Irlanda

Libera circulație: Când ar putea fi ridicat regimul de vize cu Irlanda

3
(reînnoit 15:17 12.06.2021)
Discuțiile privind facilitarea regimului de vize cu Irlanda au fost inițiate de președintele țării cu ambasadorul acestui stat în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 12 iun - Sputnik. Ridicarea regimului de vize cu Irlanda este un vis mai vechi al moldovenilor. Discuții privind lansarea negocierilor ce țin de facilitarea regimului de vize au avut loc între președintele țării, Maia Sandu și ambasadorul Irlandei în țara noastră, Excelența Sa Paul McGarry. Cei doi au vorbit și despre extinderea serviciilor companiilor avia low-cost inrlandeze în Republica Moldova.  

© Sputnik / Алексей Витвицкий

„Am discutat, în acest context, despre necesitatea de a extinde serviciile companiilor avia low-cost irlandeze în Republica Moldova, precum și despre importanța de a lansa negocierile privind facilitarea regimului de vize. Sunt acțiuni care pot veni în ajutorul cetățenilor noștri și, totodată, pot contribui la intensificarea schimburilor comerciale și la atragerea mai multor investitori irlandezi în economia națională”, este precizat în comunicatul Președinției.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat posibilitatea de a relua discuțiile pe câteva proiecte de acorduri, cum ar fi promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, colaborarea în domeniul turismului, asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, cooperarea culturală si recunoașterea și conversiunea permiselor de conducere.

Mai Sandu a precizat că Moldova și Irlanda au legături strânse atât la nivel atât bilateral și european, cât și interuman, și asta datorită comunității impunătoare de cetățeni moldoveni care locuiesc în Irlanda.

Regimul liberalizat de vize a fost aplicat de către toate statele membre ale UE, cu excepţia Irlandei și a Regatului Unit al Marii Britanii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
regim fără vize, vize Schengen, regim vize, Vize


Загрузка...

China: Operațiune de salvare în mina Shanxi - 13 persoane au rămas blocate

8
(reînnoit 15:16 12.06.2021)
Operațiunea de salvare în mina Shanxi din China unde, în urma inundațiilor, au rămas blocate 13 persoane.

O operațiune de salvare este în desfășurare în regiunea Daixian la o mină de fier în nordul Provinciei Shanxi din China.

Se crede că 13 persoane au fost blocate în interiorul minei din cauza inundațiilor care s-au produs în zonă. La fața locului au ajuns mai multe mașini de intervenție pentru a sprijini operațiunile de salvare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
mineri, salvare, mină, China


Загрузка...