imagine din arhivă

De ce prețul la carburanți afișat la pompă poate difere de cel maxim stabilit de ANRE

136
(reînnoit 11:21 20.05.2021)
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a organizat joi consultări publice pentru a analiza în ce mod poate fi elaborată metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere. Asta după ce a intrat în vigoare noua lege cu privire la carburanți.

CHIȘINĂU, 20 mai - Sputnik. La dezbaterile publice organizate de ANRE au participat reprezentanții mai multor companii petroliere. Unii și-au exprimat nedumerirea în legătură cu anumite prevederi din noua lege cu privire la carburanți. Aceasta stabilește că ANRE va reveni la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți.

Stație de alimentare, carburanți
© Sputnik / Владимир Астапкович
Petroliștii spun că ar putea întâlni obstacole la comercializarea combustibilului, având în vedere că prețurile se vor schimba frecvent.

„Pe unul și același lot de marfă se va modifica prețul de 2-4 ori. Marfa vine pe factură cu o sumă, între timp prețul cotațiilor scade, se schimbă prețul de comercializare. Trebuie să ne gândim și la problema asta. O bună parte din agenți locali care se vor întâlni cu problemele date. Odată ce ANRE stabilește marja de comercializare, aceasta trebuie divizată între importatori și agenții economici care procură de pe loc marfa”, a declarat Vadim Aftemi, reprezentant al unei companii petroliere. 

La rândul său, directorul Consiliului de Administrație al ANRE Eugen Carpov a explicat cum va acționa ANRE după modificarea legii cu privire la carburanți.

„Nu este vorba despre o plafonare de către ANRE a prețurilor. Prețurile se stabilesc de agenții economici. Agenții economici stabilesc prețurile care sunt maxime. Agenții economici pot vinde la alt preț, nedepășind limita maximă. Prețul maxim stabilit nu este neapărat afișat la pompă, prețul poate fi mai mic decât prețul maxim”, a declarat Eugen Carpov în cadrul consultărilor publice. 

Reprezentanții companiilor petroliere au venit cu propuneri pentru elaborarea noii metodologii de calcul. 

„Noi trebuie să introducem o altă evidență pentru a stabili prețurile la panou. Avem o solicitare suplimentară - să atrageți atenția la calculul marjei specifice care va fi stabilită semestrial de către Dumneavoastră. Ar fi trebuit să se ia în calcul și impactul micșorării comercializării cu amănuntului din cauza pandemiei COVID-19. Aflăm că prețurile cu ridicata tot vor fi reglementate. Sunt surprins cum să calculăm marja asta cu ridicata - nu știm cum vom introduce”, a declarat Ion Mura, reprezentant al unei companii petroliere.

„Nu cred că putem să ocolim această prevedere, va trebui să o implementăm așa cum scrie, doar să găsim modalități pentru a facilita această evidență, pentru că dacă am devia, asta ar însemna că venim cu metodologii care nu respectă buchia legii. Vom găsi forme funcționale de aplicare a legii”, a precizat directorul Consiliului de Administrație al ANRE Eugen Carpov.

Noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare pe 14 mai 2021, iar în decurs de o lună Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică trebuie să elaboreze și să aprobe metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la carburanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

136
Tagurile:
preț, calculare, metodologie, ANRE, carburanți
Tematic
Noua lege cu privire la carburanți a intrat în vigoare - iată ce se schimbă
Imagini din arhivă

Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu

12
Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu, iar în Capitală sunt organizate mai multe evenimente.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet și publicist național Mihai Eminescu. În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale.

La ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene.

După depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.

Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, România. A fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o broșură, Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști (Lăcrimioare... la mormântul prea-iubitului lor profesor), în care apare și poezia La mormântul lui Aron Pumnul semnată M. Eminoviciu, privatist.

La 25 februarie/9 martie debutează în revista Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-aș avea. Iosif Vulcan îl convinge să-și schimbe numele în Eminescu și mai târziu adoptat și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în „Familia” alte cinci poezii.

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în București. La moartea sa, George Călinescu a scris:

„Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

Iar Tudor Vianu a spus: „fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
moarte, evenimente, Mihai Eminescu


Загрузка...
Stație de alimentare cu combustibil

Expert: Micii petroliști vor fi eliminați - cum vor evolua prețurile la carburanți

27
(reînnoit 09:06 15.06.2021)
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova de ce noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată de ANRE, poate duce la consolidarea monopolului pe piața petrolieră.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a declarat în studioul Radio Sputnik Moldova că noua metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, aprobată luni de ANRE, nu va crea condiții pentru reducerea prețurilor la carburanți. Din contra, stabilirea unor prețuri plafon ar putea duce la eliminarea micilor petroliști de pe piață, și la consolidarea monopolului în acest sector. 

„Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul”, a declarat Victor Parlicov.

Mai mult, fostul director ANRE susține că dacă reprezentanții companiilor petroliere vor contesta noua metodologie de calculare a prețurilor în instanța de judecată, ne-am putea pomeni într-o zi cu stocurile de carburanți epuizate.

„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat fostul director ANRE în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova. 

Expertul susține că pe piața petrolieră trebuie să existe o concurență sănătoasă, pentru că asta va genera crearea unor prețuri competitive. 

„Nu poți rezolva o problemă de lipsă de concurență prin metode administrative, gen plafonări de prețuri. (...) Atunci când prețurile sunt artificial ținute prea jos începe deficitul. Au fost perioade în Ucraina și chiar și în Rusia când nu aveai cu ce alimenta mașinile de poliție și de ambulanță. Pentru că nu exista petrol. Pentru că nimeni nu producea și nu livra petrol pe piață din cauza prețurilor artificial mici. Pe de altă parte, dacă calculezi plafonul de preț prea sus, atunci el își pierde orice rost. Pentru ce el trebuie calculat, dacă toată lumea confortabil se încadrează în acest plafon. Nu există un plafon care să fie bun pentru această piață. Pentru că apriori pe această piață trebuie să fie concurență”, a mai spus Victor Parlicov. 

Benzinărie
© Sputnik / Алексей Сазонов

Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
benzină, preț, metodologie, ANRE, combustibil, carburanți
Tematic
Economist: Ce se va întâmpla cu prețurile la carburanți după schimbările operate de ANRE


Загрузка...