centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo

Consilierul Maiei Sandu: Vom avea o creștere a numărului de infectări cu COVID

143
(reînnoit 12:30 20.05.2021)
Consilierul prezidențial în domeniul Sănătății Ala Nemerenco susține că numărul infectărilor cu COVID-19 va crește din nou în perioada următoare.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik. Ala Nemerenco spune că relaxarea restricțiilor va duce la un nou val de infectări cu COVID-19, dar nu va fi o explozie. 

"Nu cred că va fi o explozie, dar vom vedea o creștere a numărului de infectări din cauza scăderii restricțiilor și intrării într-un sezon mai cald, când oamenii mai puțin simt pericolul acestui virus, ei merg la natură, se plimbă, se relaxează, merg în localuri și vom strânge roadele", a declarat Ala Nemerenco. 

Ala Nemerenco este de părere că în Republica Moldova lucrurile decurg foarte prost la capitolul organizarea procesului de imunizare. Din acest motiv, până acum, un număr mic de cetățeni s-au imunizat împotriva COVID-19, deși vaccin este suficient.

"Lucrurile merg foarte prost la capitolul organizare, nu la capitolul refuzului populației de a se vaccina, dar la capacitatea Ministerului de a aduce acest vaccin cât mai aproape de oameni, atât cât este posibil la moment. Nu înțeleg de ce autoritățile nu folosesc toate pârghiile pentru acest proces", a spus Ala Nemerenco. 

Consilierul prezidențial este de părere că în alte țări campaniile de informare cu privire la vaccinarea populației sunt mult mai bine organizate, iar Republica Moldova este restanțieră la acest capitol.

"Ca și în toate, noi mereu întârziem, mereu suntem în ultimul vagon al oricăror altor evenimente care se întâmplă în regiune și asta vine, într-o oarecare măsură, cu efectele sale. Această platformă de programare la vaccinare de pe gov.md ar fi trebuit să fie inițiată mult mai devreme, chiar de când s-a început campania de vaccinare. Acum statul ar trebuie să meargă la persoanele care doresc să se vaccineze și să le explice clar toate detaliile, căci avem oameni care nici nu știu unde să meargă pentru a se imuniza", mai spune Nemerenco.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, până acum 228 911 de cetățeni s-au imunizat cu prima doză de vaccin, iar 35 469 cu cea de-a doua.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

143
Tagurile:
coronavirus, COVID-19
Tematic
Rudele medicilor decedați din cauza COVID-19 vor primi indemnizații unice
COVID-19: Mai multe cazuri confirmate în comparație cu ziua de marți
Luminița Suveică

Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

13
(reînnoit 20:11 18.06.2021)
Deși e deja luna iunie, se constată o creștere bruscă a numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli. Medicii atenționează că în această perioadă este foarte important să consumăm cât mai multe fructe, legume, ceaiuri din ierburi și cât mai multă apă.
Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele săptămâni au fost înregistrate de patru ori mai multe solicitări medicale cu privire la numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli, decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Mai mulți specialiști asociază acest lucru cu o schimbare a vremii, nespecifică acestei perioade, care se menține ploioasă și răcoroasă.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că virozele sunt boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini de virus. Cele mai răspândite sunt virozele respiratorii.

"Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. Este de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să i-ai o viroză", a explicat interlocutoarea.

Potrivit ei, îndată, la apariția primelor simptome ale răcelii  trebuie neapărat să vă adresați medicului de familie, care vă va prescrie tratamentul necesar.

"Dacă de la început totul se tratează la timp, atunci puteți evita complicațiile. Situația este și mai gravă în cazul contractării gripei, care se manifestă prin temperatura 39-40, frisoane și dureri musculare. Dacă nici gripa nu este tratată, atunci apare pneumonia post gripală, care decurge destul de complicat și de multe ori provoacă chiar decesul persoanelor tinere și chiar a copiilor", a explicat doctorul în medicină.

Luminița Suveică susține că în această perioadă este important să consumăm alimente bogate în vitamine, în special cele bogate în vitamina C și zinc pentru a întări imunitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
vară, viroză


Загрузка...
imagini din arhivă

Admiterea 2021: De ce alegeți Academia Militară a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun"

19
(reînnoit 16:00 18.06.2021)
Academia Militară a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun" este singura instituţie de învăţământ militar superior, care asigură Forţele Armate ale Republicii Moldova cu specialişti calificaţi în domeniul militar.

Academia Militară a Forţelor Armate "Alexandru cel Bun" este o instituție de învățământ superior cu profil militar, fondată în anul 1993 prin reorganizarea Liceului Militar în Colegiul Militar "Alexandru cel Bun".

În prezent, instituția instruieşte tineri la specialităţile: infanterie, artilerie, transmisiuni. Academia Militară desfăşoară activităţile de instruire prin intermediul programelor de studii universitare de licenţă, de masterat, precum şi altor forme de pregătire, perfecţionare şi specializare a militarilor. Procesul de studii este realizat conform standardelor europene, cu accentul pe direcţiile teoriei artei militare, pedagogiei şi psihologiei militare.

Instituția are săli dotate cu utilaj necesar, laboratoare, ateliere, săli de sport, săli de calculatoare şi bibliotecă. Studiile se realizează în limba română, cu frecvență la zi, timp de 4 ani. Instruirea este gratuită, iar studenții beneficiază de cazare, echipament și masă. Absolvenţilor Academiei Militare li se acordă gradul primar al corpului de ofiţeri „locotenent”,  permis de conducere categoria „B” și „C”, dar și loc de serviciu garantat în una din unităţile militare ale Armatei Naţionale.

Admiterea 2021: Specialitate militară

  • Facultatea de Infanterie
  • Facultatea de Artilerie
  • Facultatea Transmisiuni

Academia se află în Chișinău, pe strada Haltei, 23. Pentru mai multe informații cu privire la procedura de admitere, puteți apela la numerele de telefon: 022 822 700; 079 709 581; 079 771 853. La fel, puteți expedia întrebări la adresa de E-mail: secţie.cadre@ academy.army.md. În perioada 01 iulie – 31 iulie 2020, Academia Militară a Forţelor Armate anunţă concurs de admitere la studii superioare de licenţă.

La fel, continuă admiterea la studii ciclul II, studii superioare de master, cu taxă de studii, atât pentru personalul militar, cât și personalul civil. Programul de studii superioare de master în domeniul „Securitate şi apărare” va începe la 01 septembrie, iar perioada de studii constituie 18 luni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
2021
Tematic
”Logica Puterii” - Invitat: Alexei Ceban. Câte doze de vaccin Sputnik V vor ajunge în țară
Ultima oră! Un nou lot de vaccin „Sputnik V” ajunge în Moldova
Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova


Загрузка...