Ploaie de vară

Vara se amână: Iată ce temperaturi vom avea astăzi

188
(reînnoit 07:37 20.05.2021)
După câteva zile cu ploi, prognozele meteorologilor nu se schimbă semnificativ. Astfel, temperatura aerului va scădea sub 15 grade Celsius.

CHIȘINĂU, 20 - Sputnik. Temperaturi scăzute sub norma acestei perioade a anului prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeo de Stat. Astfel, după câteva zile în care s-au înregistrat chiar și 26 de grade Celsius în unele zone ale țării, astăzi, 20 mai, temperatura aerului ziua va oscila între +13..+18°С.

Cel mai rece va fi în raioanele de nord ale țării. Acolo, mercurul din termometre nu va urca mai sus de 16 grade Celsius. În centrul țării va fi puțin mai cald, iar termometrele vor indica între +14..+17°C. Temperaturi între +15..+18°C vor fi în raioanele de sud ale țării. Meteorologii nu bat însă alarma, or astfel de fenomene s-au mai înregistrat pe teritoriul țării.

Astfel, din 1886, de când au început a a fi monitorizate temperaturile în municipiul Chișinău, cea mai rece zi de 20 mai a fost în 1952. În acel an, minima termică era de doar +2.1°C. Totodată, cea mai călduroasă zi de 20 mai de-a lungul anilor a fost în 1996, când în Chișinău s-au înregistrat +34.4°C. 

Prognoza meteo pentru 20 mai - 26 mai 2021
Prognoza meteo pentru 20 mai - 26 mai 2021

Astăzi vom avea parte de cer predominant noros, ziua ploi de scurtă durată, izolat puternice și însoțite de descărcări electrice. Vântul va bate din Nord Vest, slab la moderat. Pe 20 mai vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scazută. Factorii meteorologici vor contribui la dispersia poluanţilor din aer. Pe 21 mai, la fel vor cădea ploi de scurtă durată cu descărcări electrice. În noaptea de 21 mai temperatura aerului va fi între +7..+12°C. Meteorologii anunță vreme instabilă cel puțin până pe data de 21 mai. De sâmbătă, vremea va fi frumoasă, iar temperaturile vor crește semnificativ. Duminică, în mare parte a țării vor fi înregistrate 28 de grade Celsius. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

188
Tagurile:
meteorolog, meteoriți, gismeteo, Meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi (396)
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

74
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

90
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...