Stație de alimentare, carburanți

O nouă scumpire la carburanți: La ce prețuri am putea ajunge

4269
Ieri seara mai multe stații petroliere au afișat prețuri mai mari cu aproape un leu la produsele petroliere. Cum se explică această nouă scumpire.

CHIȘINĂU, 19 mai – Sputnik. Petroliștii au profitat de faptul că plafonarea prețurilor la carburanți nu intră în vigoare imediat după adoptarea Legii privind piața produselor petroliere și au afișat prețuri noi, adică majorate. Precizarea a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de expertul economic Roman Chircă. Potrivit acestuia, deocamdată prețuri majorate au fost anunțat doar de câteva stații de alimentare, iar restul urmează.

„Nu toate stațiile PECO au afișat în această dimineață prețuri mai mari la carburanți. Acum, strategia de schimbare a prețurilor s-a modificat. Mai întâi afișează una, după care toate în lanț. Una din definițiile acțiunilor concertate pe piață este atunci când actorii acționează într-un interval scurt. Și acum în premieră avem această introducere eșalonată, care a avut loc după ședința de ieri a ANRE”, a precizat economistul.

Trebuie precizat că în cadrul ședinței Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică a fot pus în discuție modul de aplicare a Metodologiei de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Ulterior, ANRE a anunțat că organizează pe 20 mai o ședință publică la care toate părțile interesate pot înainta propuneri referitor la noul act de reglementare. Potrivit lui Chircă, ANRE nu va purcede imediat la implementarea Legii privind piața produselor petroliere, care stabilește un nou mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere principale.

„În baza Legii adoptate, ANRE urmează să fie aprobat și dezvoltat un Regulament nou. Iar acest lucru ar putea dura poate și peste o lună. Noile scumpiri sunt o reacție a petroliștilor care au văzut că reglementarea pieței carburanților prin plafonarea prețurilor nu intră în vigoare imediat după adoptarea Legii”, a mai spus Roman Chircă.

Expertul precizează că și la nivel internațional situația piețelor petroliere este foarte diferită. Potrivit lui sunt piețe direct racordate la fluctuațiile bursiere, altele sunt reglementate după alte modele. Mai exact, nu există o singură formă de organizare a prețurilor carburanților.

„Dacă ne referim la Uniunea Europeană, în multe state are loc ajustarea zilnică. Prețurile pe piețele internaționale au crescut puțin ca rezultat al așa numitului atac cibernetic din SUA, care a dus la paralizarea cu carburanți a o treime din Statele Unite”, a specificat expertul.

Roman Chircă mai spune că există de fapt alt fenomen care duce la majorarea prețurilor la carburanți, într-un proces global de inflație, care s-a produs în rezultatul emisiei masive a principalelor valute convertibile.

„La noi este un fenomen puțin diferit și este local. Acesta se datorează și instabilității guvernamentale, perioadei electorale și multe altele”, a mai spus Roman Chircă.

De la începutul acestui an, în fiecare lună, dar în unele cazuri chiar și de două ori pe lună prețurile la carburanți au fost majorate. Roman Chircă este de părere că inițial, după luna ianuarie, existau anumite premise pentru majorarea prețurilor, în primul rând majorarea accizelor cu 40 de bani pentru un litru, scăderea bruscă a numărului de pasageri și mărfuri transportate.

„În cazul următoarelor valuri de scumpiri nu există nicio justificare. Principalul motiv al acestor scumpiri, cel mai probabil a fost majorarea profitului”, explică economistul.

Acesta este de părere că incertitudinea politică din următoarea perioadă ar fi motivul de bază din cauza căruia ANRE nu va purcede la implementarea imediată a mecanismului de plafonare. Roman Chircă mai spune că în cazul în care noua metodologie de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere nu va fi implementată am putea asista la noi tentative de majorare a prețurilor, astfel am putea ajunge la mărimea prețurilor europene pentru carburanți. Expertul a mai precizat că nu este exclus ca acestea să fie ultimele majorări înainte de introducerea practică a plafonării prețurilor la carburanți.

De precizat, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică organizează mâine, 20 mai, o ședință publică în cadrul procesului de elaborare a noii Metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

La ședință pot participa toate părțile interesate, care pot înainta propuneri referitor la noul act de reglementare. Scopul ședinței constă în audierea și dezbaterea tuturor propunerilor parvenite, astfel ca proiectul Metodologei să conțină soluții transparente și cu efect benefic atât pentru consumatori, cât și pentru toate părțile implicate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4269
Tagurile:
carburanți, ieftinire carburanți, prețuri carburanți
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor

73
(reînnoit 18:20 19.06.2021)
În ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care apelează pentru ajutor la Linia Verde pentru prevenirea suicidului. Specialiștii sunt îngrijorați că fenomenul a luat asemenea amploare și susțin că statisticile sunt mai mari decât cele prezentate oficial.
Stresul, panica și anxietatea: Cum să gestionăm stările emoționale

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinai Gribincea a remarcat că pandemia a afectat practic toate laturile vieții cotidiene. Anume în acest timp au ieșit la iveală mai multe stări cu care se confruntă oamenii. Specifice perioadei sunt tulburările emoționale – anxietatea, stresul, panica și stările depresive.

Adesea, atunci când omul nu-și mai poate controla emoțiile apar diverse gânduri negative. Cele mai vulnerabili sunt persoanele predispuse la stări depresive și cei care nu se pot adapta ușor situațiilor.

"Chiar și cazurile de suicid despre care tot mai frecvent se discută în ultima perioadă sunt cauzate de diverși factori precum expunerea constantă la stres, anxietatea, depresia, panica ș.a. Atunci când apare o situație neprevăzută este important să privim momentul cu distănțare și să analizăm la rece și cu mult calm evenimentele prin care trecem", a declarat Zinaida Gribincea.

Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem. 

"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat psihologul.
Liuba Ceban
© Sputnik / Osmatesco
Liuba Ceban

Fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, susține că numărul real al celor care s-au sinucis anul trecut în țara noastră este semnificativ mai mare decât cel prezentat oficial. Deși au fost raportate peste 300 de cazuri de suicid, de fapt și-ar fi pus capăt zilelor de cinci ori mai multe persoane.

"Când este vorba de tentativă de suicid, OMS recomandă să înmulțim cifra oficială cu 25. Ceea ce înseamnă că la noi în țară anual avem 10 mii de tentative de suicid. Eu am împărțit cifra asta pe fiecare zi și iese că aproximativ 30 de cazuri pe zi, câte unul în fiecare raion. Adevărata fața a numărului de suicid nu o cunoaște nimeni", a precizat fondatoarea Liniei Verzi.

Specialista susține că rareori oamenii sunt determinați de alte persoane sau de mass-media să-și pună capăt zilelor. Singurul lucru pe care îl pot prelua este metoda, adică felul în care să recurgă la suicid.

"Oamenii pot să fie influențați cu privire la modul prin care alții încercă să-și pună capăt zilelor. Oamenii se uită la știri, la filme sau citesc și așa pot să copie o metodă de suicid. În acest sens există pericolul de a copia comportamentul, dar nu vorbim de faptul că e la modă, dar de faptul că omul deja e vulnerabil. Nu poate fi că la om e totul bine și a apărut doar o mică problemă și el recurge la acest gest. Oamenii trec prin durere sufletească enormă care a fost adunată și alimentată cu mai multe traume pe parcursul vieții", a menționat Ceban.

Psihologii afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.

De asemenea, în situațiile mai complicate este importantă susținerea celor apropiați, iar în cazul în care oamenii nu reușesc să facă față stărilor distructive, să apeleze la ajutorul specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

73
Tagurile:
suicid, psiholog
Tematic
Psiholog, despre utilizarea în exces a gadgeturilor: Urmează o catastrofă socială


Загрузка...
Liuba Ceban

De ce ajung unii oameni până la suicid: Cum pot fi prevenite situațiile

56
(reînnoit 16:36 19.06.2021)
În ultima perioadă tot mai des suntem martorii unor situații neplăcute. Potrivit unei medii statistice, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ATITUDINI.
Când apar gândurile suicidare: Semne că persoana are nevoie de ajutor

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, a vorbit despre acea perioadă din viața oamenilor care poate crea premise pentru apariția gândurilor suicidare.

Potrivit specialistului, adesea aceste gânduri negative apar atunci când persoana a trecut prin mai multe momente complicate și dureroase, o criză de lungă durată sau atunci când se acumulează mai multe probleme, iar ieșire din situație se pare că nu mai există. Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză mai frecventă a decesului persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare și altele.

"Adolescenții pot lua decizii impulsive. În această perioadă este importantă comunicarea cu părinții, profesorii, psihologul școlar. Orice schimbare de comportament pe care o observă adulții trebuie analizată, discutată și să fie luate măsuri cât mai urgent posibil", a adăugat interlocutoarea.

Liuba Ceban a mai precizat că printre indiciile ce ar demonstra că persoana ar putea avea gânduri suicidare sunt mesajele: mă simt singur, nu vreau să fiu povara nimănui, nu mai vreau să trăiesc ș.a. Aceste cuvinte demonstrează că omul are nevoie de susținere emoțională și este un indicator că trebuie neapărat ajutat, fie de cei apropiați, fie de un specialist.

La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor?

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Din numărul total de cazuri de suicid, șapte au fost în rândul minorilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

56
Tagurile:
suicid
Tematic
Psiholog: Dacă nu doriți să vă îmbolnăviți, nu vă panicați


Загрузка...