Vaccin

Moldova vrea cumpere 700 de mii de doze de Pfizer: Ce a decis cabinetul de miniștri

67
(reînnoit 16:05 19.05.2021)
Republica Moldova intenționează să procure 700 de mii de doze de vaccin Pfizer. În prezent, țara noastră duce negocieri cu producătorul, iar cabinetul de miniștri a votat simplificarea procedurii de procurare. Astfel, contractele nu vor mai avea un model standard.

CHIȘINĂU, 19 mai - Sputnik. Miniștrii s-au întrunit miercuri într-o ședință pentru a lua mai multe hotărâri. Printre acestea se numără și decizia de a permite autorităților să procure vaccin după un contract în formular liber, propus de producător, ci nu după un model standard tipizat.

Acest lucru a fost cerut în contextul dorinței autorităților din sănătate de a procura 700 de mii de doze de vaccin Pfizer. Miniștrii interimari au votat unanim. 

„Venim cu hotărârea de Guvern prin care se permite procurarea vaccinului anti-COVID-19 cu exceptarea de la modelele formularelor documentației standard pentru realizarea achizițiilor publice, inclusiv modelul contractului, cât și formularul standard al documentului unic de achiziție european, cu acceptarea modelelor de formulare propuse de către producătorul de vaccin anti-COVID”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății.

Premierul interimar a menționat că această hotărâre este una importantă. 

„Noi acum luăm o decizie pentru asigurarea numărului de vaccinuri către finele anului curent, începând cu luna septembrie, octombrie sperăm că lotul corespunzător va ajunge în Republica Moldova. (...) Procesul de vaccinare trebuie să fie asigurat non-stop. Repet, după datele Organizației Mondiale a Sănătății, COVID-19 va pierde din intensitatea abia către luna martie 2023. Prin urmare, toată această perioadă trebuie să avem grijă ca să asigurăm Republica Moldova cu o cantitate necesară de vaccinuri, care oricum persoanele vaccinate or trebui peste vreo opt-zece luni vor trebui să repete vaccinul”, a menționat premierul interimar Aureliu Ciocoi. 

Amintim că în țară campania de imunizare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
vaccin, miniștri, ședință, Guvern
Ministerul rus de Externe

Putem și bombarda: Reacția MAE rus la incidentul cu distrugătorul britanic

43
(reînnoit 12:19 24.06.2021)
Anterior, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că distrugătorul britanic Defender a încălcat frontiera rusă și a intrat la trei kilometri distanță în apele rusești, în zona Capului Fiolent (Crimeea).

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Viceministrul rus de Externe Sergei Riabkov, comentând incidentul cu distrugătorul britanic Defender, a declarat că dacă colegii săi nu înțeleg ce înseamnă granițele Rusiei, atunci „putem și bombarda”.

Miercuri, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că distrugătorul britanic Defender a trecut frontiera rusă și a intrat în apele rusești, la trei kilometri distanță, în zona Capului Fiolent (Crimeea). După aceea, o navă de patrulare a frontierei ruse a tras focuri de avertizare, iar aeronava Su-24M a efectuat „bombardamente de avertizare” pe cursul de mișcare a distrugătorului, relatează RIA Novosti.

Riabkov i-a avertizat în legătură cu astfel de pași provocatori „pe toți cei care, sub sloganul libertății navigației, se dedau la încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse.

"Pentru că securitatea țării noastre este mai presus de orice", le-a declarat Riabkov jurnaliștilor

"Putem face apel la bunul simț, putem cere respectarea dreptului internațional, iar dacă acest lucru nu ajută - putem bombarda. Nu doar asupra cursului, ci și asupra țintei, dacă colegii nu înțeleg", a adăugat el, răspunzând la întrebarea ce se poate face în viitor pentru a evita incidente similare celui cu distrugătorul Defender, inclusiv pentru a nu admite acest lucru cu partenerii americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

43
Tagurile:
MAE rus, britanic, Distrugător, Marea Neagră, incident
Tematic
Este o provocare – senator rus, despre incidentul din Marea Neagră


Загрузка...
Incendiu la un bloc nou de locuit

Din ce cauză a izbucnit incendiul de pe strada Ciuflea: Ipotezele pompierilor

25
(reînnoit 12:14 24.06.2021)
Pompierii au prezentat cauzele preliminare ale declanșării incendiului izbucnit miercuri într-un bloc nou de locuit de pe strada Ciuflea.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență au identificat trei versiuni ale incendiului din blocul de apartamente din strada Ciuflea care s-a produs miercuri, 23 iunie. 

Asta după ce au fost efectuate cercetări în cadrul Laboratorului Experimental Antiincendiar. Prima ipoteză ar fi un scurtcircuit în echipamentul electric. Altă cauză ar fi defecțiunea aparatelor de aer condiționat, iar a treia ipoteză lansată de angajații IGSU este încălcarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare a metalului.

Specialiștii Laboratorului lucrează în continuare pentru a stabili cauza exactă a incendiului.

Amintim că un incendiu s-a produs miercuri într-un bloc nou de locuit de pe strada Ciuflea din Capitală. Focul a cuprins căptușeala țevii de ventilare de la etajul 2 până la etajul 10 al clădirii. Șase echipaje de pompieri au intervenit la fața locului pentru a stinge flăcările. Clădirea nu era dată în exploatare, așa că nu au fost raportate victime. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

25
Tagurile:
Versiuni, bloc de locuit, incendiu, pompieri
Tematic
Incendiu puternic la Soroca: Opt persoane, printre care cinci copii, evacuați
Incendiu într-un bloc nou de locuit din centrul Chișinăului: Șase echipaje la fața locului
Incendiu într-un sector de vile: O casă, un garaj și o mașină au ars


Загрузка...
Florida

Tragedie în SUA: Un bloc de 11 etaje de lângă Miami Beach s-a prăbușit - FOTO