Noaptea muzeelor

Ziua Internațională a Muzeelor: Ce putem vedea astăzi

28
(reînnoit 16:01 18.05.2021)
Muzeele din Republica Moldova organizează un șir de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Muzeelor.

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. De Ziua Internațională a Muzeelor, instituțiile își deschid larg ușile pentru vizitatori. Astfel, începând de astăzi, 18 mai, muzeele din Republica Moldova organizează o serie de evenimente la care sunt invitați toți doritorii.

Astfel, din această după amiază, Muzeul Național de Artă al Moldovei inaugurează expoziția de pictură și grafică realizată de artistul basarabean Pavel Șilingovski. Intrarea va fi gratuită pentru toate categoriile de vizitatori în toate expozițiile Muzeului.

Tot astăzi, Muzeul Național de Istorie a Moldovei așteaptă toți vizitatorii la atelierul „Magia vaselor cucuteniene”. Atelierul se desfășoară pe parcursul întregii zile, iar vizitele și activitățile în atelier sunt gratuite.

Mai multe evenimente sunt organizate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, încă din data de 13 mai. Astfel, până la sfârșitul lunii, vizitatorii au ocazia de a vedea originalele unor documente referitoare la întemeierea Mănăstirii Noului Neamț. Pe 22 și 23 mai, între orele 10:00 - 16:00, în curtea Muzeului se va desfășura Târgul Meșterilor Populari. Aici, publicul va descoperi arta meșteșugurilor tradiționale, dar și îi va cunoaște pe meșterii populari autohtoni.

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și filialele acestuia pot fi vizitate pe parcursul zilei de astăzi, la fel gratuit. Pe data de 21 mai, la ora 16:00, la sediul din strada Alexei Mateevici, nr. 79, va avea loc vernisarea expoziției stradale „Scriitori din cronica Unirii”.

În perioada 18-22 mai, expoziții tematice vor fi organizate și la filialele Muzeului Casa-muzeu „Alexandru Donici” din satul Donici, raionul Orhei, Casa-muzeu „Constantin Stamati” din satul Ocnița, raionul Ocnița și Casa-muzeu „Grigore Vieru” din satul Pererîta, raionul Briceni.

Pe data de 22 mai, la ora 10:00, la Casa-Muzeu „Alexandr Pușkin” va avea loc vernisarea expoziției „В нашей Бессарабии в впечатлениях недостатку нет”. Ulterior va fi organizat un program literar muzical și un recital de poezii. Intrarea la eveniment și la expozițiile Muzeului este liberă.

Amintim, în fiecare an la 18 mai comunitatea mondială celebrează Ziua Internațională a Muzeelor. În acest an Ziua Internațională a Muzeelor este marcată sub genericul „Viitorul Muzeelor: recuperează și reimaginează”, prin urmare toți actorii sociali sunt îndemnați să conștientizeze potențialul muzeelor ca promotor al recuperării și inovării în perioada post-COVID.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
casa-muzeu Pușkin, Muzeul de Etnografie, muzeu, Muzeul Satului, Muzeul Național
Președintele Vladimir Putin

Putin: Știința rusă și-a demonstrat forța prin crearea vaccinului ”Sputnik V”

3
(reînnoit 14:07 12.06.2021)
Președintele rus a subliniat că cercetătorii din Federația Rusă au obținut succes, creând în termene extrem de restrânse un vaccin sigur și eficient împotriva noului tip de infecție cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 12 iunie - Sputnik. Știința rusă s-a manifestat spectaculos în 2020, când oamenii de știință din țară au creat în mod triumfător vaccinul ”Sputnik V” împotriva coronavirusului. O declarație în acest sens a  făcut sâmbătă președintele Rusiei Vladimir Putin. În opinia lui, soluțiile găsite deschid calea pentru apariția vaccinurilor și împotriva altor boli virale periculoase, scrie RIA Novosti.

Premiul de stat în domeniul științei și tehnologiei pentru anul 2020 a fost acordat creatorilor ”Sputnik V”. Acesta i-a revenit lui Aleksandr Gințburg, directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei al Ministerului rus al Sănătății, lui Denis Logunov, șeful adjunct al Centrului pentru activitatea științifică și colonelului Serviciului Medical, Serghei Borisevici, șeful Institutului central de cercetări științifice 48 din cadrul trupelor de apărare NBC ale Forțelor Armate ruse.

"Forța științei ruse, a școlii științifice ruse s-a manifestat în mod clar anul trecut, când oamenii din întreaga lume așteptau salvarea de pandemia de coronavirus anume de la savanți. Și cercetătorii noștri au obținut succes, s-ar putea spune chiar triumf, au creat în cel mai scurt timp un vaccin sigur și eficient împotriva coronavirusului – ”Sputnik V ", - a subliniat Putin la ceremonia de înmânare a premiilor de stat la Kremlin.

La ce etapă este procesul de înregistrare a vaccinului „Sputnik V” în UE și OMS>>>

Acest lucru, a spus președintele, i-a permis Rusiei nu numai să asigure disponibilitatea vaccinului pentru cetățenii săi, ci și să ofere asistență de importanță vitală altor state. "Și aceasta este responsabilitatea țării noastre în calitate de putere științifică de frunte în fața întregii lumi", a spus Putin.

„Voi sublinia: acest rezultat a fost obținut datorită cunoștințelor unice acumulate, inclusiv în cursul creării altor vaccinuri, de exemplu împotriva Ebola. Soluțiile găsite de oamenii de știință ruși deschid calea pentru apariția vaccinurilor mult așteptate împotriva multor alte boli virale periculoase ", a adăugat președintele Federației Ruse.

Vaccinul rusesc ”Sputnik V” a fost deja aprobat în 67 de țări, cu o populație totală de peste 3,4 miliarde de oameni. ”Sputnik V” ocupă locul doi în lume în ceea ce privește numărul de aprobări primite de la autoritățile de reglementare guvernamentale. Eficacitatea vaccinului constituie 97,6%, în baza analizei datelor în privința a 3,8 milioane de cetățeni ruși vaccinați, ceea ce este mai mult decât arătau datele publicate anterior de revista medicală The Lancet (91,6%), a informat Fondul pentru Investiții Directe al Rusiei (RDIF) și Centru de cercetare Gamalei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
premii, Putin, Vaccinul Sputnik V
Tematic
Oficial: Cât costă vaccinul ”Sputnik V”
Ion Ceban spune când va ajunge în Moldova următorul lot de vaccin rusesc „Sputnik V”


Загрузка...
Ambulanță, SUA, foto de arhivă

Atac armat în SUA mai multe victime

42
(reînnoit 13:03 12.06.2021)
Poliția din Austin, SUA, a confirmat împușcăturile din centrul orașului, iar agenția locală EMS a anunțat pe Twitter că în urma atacului din Austin, există cel puțin o victimă care se află în stare critică.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Poliția din Austin, Texas, a sfătuit oamenii să stea departe de locul atacului care a avut loc astăzi, confirmând împușcăturile din centrul orașului care au dus la rănirea mai multor persoane.

Cel puțin o victimă se afla în stare critică, încă una a avut răni, iar situația a cel puțin alte șase victime rămâne necunoscută, a raportat EMS pe Twitter.

​Potrivit postărilor pe rețelele de socializare, 16 persoane ar fi avut de suverit în de pe urma împușcăturilor, dar poliția nu a specificat încă un număr precis de victime.

Locația atacului ar putea fi un restaurant din centrul orașului, dar autoritățile nu au confirmat acest lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Texas, SUA, atac
Tematic
VIDEO - Atac armat într-un liceu – mulți răniți și un mort!


Загрузка...