Protestul agricultorilor din 22 decembrie

Gestul l-a costat scump: Ce a pățit agricultorul care a ”arat” gazonul - Video

137
(reînnoit 21:32 18.05.2021)
Agricultorul din raionul Hâncești care a arat gazonul din parcul Catedralei Mitropolitane "Nașterea Domnului" din Chișinău, la protestul din luna decembrie, s-a ales cu o amendă.

CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. La protestul din 22 decembrie, organizat de agricultori în Piața Marii Adunări Naționale, au participat mai mulți fermieri din țară, nemulțumiți de politica fiscală și vamală pentru anul 2021. Atunci, unul dintre agricultori a intrat cu plugul în parcul catedralei mitropolitane "Nașterea Domnului" și a tras o brazdă. El spunea că îl așteaptă astfel pe ministrul Agriculturii, Ion Perju, ca acela să vină și să aprecieze dacă este bună arătura.

Ofițerul de presă al Direcției de Poliție Chișinău, Natalia Stati, a precizat pentru Sputnik Moldova că oamenii legii au stabilit o amendă pentru agricultorul respectiv. 

"Pentru încălcările admise, conform legislației, bărbatul a fost sancționat în baza art.104 și 354 a Codului Contravențional și i s-a aplicat în total o amendă în mărime de 3 300 de lei", a declarat Stati.

De precizat că la protestele agricultorilor din decembrie, tehnica agricolă a staționat pe bulevardului Ștefan cel Mare, în fața forului legislativ suprem, pe trotuare și chiar pe gazon.

Traficul pe bulevardul principal al orașului a fost blocat pentru o anumită perioadă. Au fost mai multe ciocniri între protestatari și forțele de ordine. Oamenii legii au folosit gaze lacrimogene.

Totuși, în urma mitingurilor autoritățile au dat curs doar unor solicitări ale fermierilor. Astfel, a fost păstrat TVA-ul în agricultură la nivelul de 8%, așa cum a fost în anul 2020.

La sfârșitul lunii ianuarie, fermierii, au ieșit la un nou protest. De data aceasta în fața Ministrului de Interne, nemulțumiți că în urma manifestațiilor pe care le-au organizat în decembrie în centrul Capitalei, au fost amendați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

137
Tagurile:
iarba, Proteste agricultori, agricultori
Tematic
Jersey: Pescarii francezi, în apele insulare - protest față de regulile post-Brexit
Acțiune de protest în fața Curții Constituționale
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

165
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

122
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...