Calea Ferată din Moldova

CFM este în căutarea unui nou director: Cine sunt pretendenții la acest fotoliu

192
(reînnoit 17:53 16.05.2021)
Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” este în căutarea unui nou director: șapte candidați au fost admiși la etapa a doua a concursului - interviul. 

CHIȘINĂU, 16 mai - Sputnik. Săptămâna trecută a avut loc etapa de preselecție a candidaților, iar șapte dintre pretendenți au fost admiși în cea de-a doua etapă a concursului pentru funcția vacantă. Consiliul de Administrație al Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” anunță că pentru fotoliu de administrator al CFM luptă următorii candidați:

  1. Nicolae Barbăscumpă, care din 2018 până în prezent deține funcția de șef adjunct al Direcției Strategii și Relații Internaționale.
  2. Grigore Condurache, care din 2015 până în 2020, a deținut funcția de vicedirector general responsabil de activitatea comercială.
  3. Andrei Damaschin din 2017 până în 2019 a fost director „Moldovatransgaz” SRL, din orașul Drochia.
  4. Oleg Tofilat, care ocupă funcția de consilier al prim-ministrului în domeniul transporturilor și infrastructurii.
  5. Raisa Oboroc, din 2020 până în prezent, deține funcția de șef al Serviciului Juridic al CFM.
  6. Vladislav Fateev, din 2015 -2018, a fost reprezentant al Căilor Ferate din Ucraina în Republica Moldova și România
  7. Emil Fiodorov din 2016 ocupă funcția de șef de secție consumuri de energie electrică, termică și de alte resurse din cadrul Întreprinderii de Stat „CFM”.

Amintim că fostul șef al CFM a fost demis după ce în data de 27 aprilie, membrii Consiliului Suprem de Securitate s-au convocat în ședință și au decis ca Guvernul să suspende contractele de muncă cu administrația CFM, în special cu directorul interimar Adrian Onceanu. 

Reprezentanții Comisiei parlamentare speciale privind analiza situației economico-financiare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” susțin că întreprinderea a ajuns într-o stare deplorabilă, iar de vină este managementul defectuos care a fost aplicat în ultimii ani.

Comisia a precizat că în decurs de zece ani din cadrul CFM au fost delapidate cel puțin 1,5 miliarde de lei, dar suma reală care a fost furată ar fi de fapt mult mai mare decât ceea ce au reușit să afle reprezentanții comisiei de anchetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

192
Tagurile:
interviu, concurs, director, ÎS „Calea Ferată din Moldova" (CFM)
Tematic
Lucrătorii nodului feroviar Ocnița organizează un nou protest
CFM a găsit bani pentru achitarea restanțelor salariale - Iată sursa
Правительство РМ

Moldova, la fel ca Finlanda de acum 50 de ani - expert

15
(reînnoit 14:31 13.06.2021)
Expertul economic a comparat Moldova de astăzi cu Finlanda de acum 50 de ani și a determinat principalele direcții pentru formarea unei noi agende a societății moldovenești.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Încă acum 50 de ani, consumul populației în Finlanda era foarte asemănător cu consumul actual al moldovenilor. Finlanda a cunoscut, de asemenea, o rată foarte înaltă a emigrării, au existat devieri mari în ceea ce privește diferența de consum și decalaj în grupurile sociale - erau și bogați, însă majoritatea erau săraci. În afară de aceasta, finlandezii s-au confruntat cu probleme legate de alcoolism și nivelul înalt al morbidității. Expertul economic Tatiana Lariușina a vorbit despre aceasta în studioul Sputnik Moldova.

”În Finlanda au venit la putere oameni care, în loc de interese individuale, au fost în stare să formuleze agenda și să înceapă implementarea reformelor sociale. Astăzi, Finlanda este țara cu cea mai mică incidență a bolilor cardiovasculare, în special în rândul bărbaților. Acesta este rezultatul unui program social: finlandezii au recunoscut că consumul excesiv de sare a devenit pentru ei o problemă, așa că au început să consume mai puțină sare. Întreaga populație a susținut această inițiativă. Finlandezii au dovedit că pot face asta", spune expertul.

Astfel, a spus specialistul, a început formarea unei noi agende în societatea finlandeză, iar la putere au început să vină oameni care propuneau cei mai rentabili pașii în această direcție.

Lariușina a menționat că sistemul educațional din Finlanda actuală este considerat „unul dintre cele mai bune, deoarece copiii acolo nu sunt chinuiți, nu sunt speriați și nu muncesc fără rost pentru note, ci pentru a fi solicitați în viață”.

Economistul a amintit de asemenea că finlandezii au fost cei vare au promovat cota pentru femei, însă nu atât de dragul egalității de gen în societate, ci pentru a le spori independența economică. În afară de aceasta, au existat multe alte inițiative de acest gen.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
agendă, reforme, Finlanda, Moldova
Tematic
Primul trimestru 2021: semne de revigorare a economiei, deși situația rămâne a fi proastă


Загрузка...
Diana Crudu

Un nou târg cu produse locale: Unde și când se va desfășura