Familie

Ce evenimente vor avea loc în Capitală de Ziua Internațională a Familiei

78
(reînnoit 09:37 15.05.2021)
De Ziua Internațională a Familiei, în Chișinău sunt planificate mai multe evenimente atât pentru copii, cât și pentru părinții acestora.

CHIȘINĂU, 15 mai - Sputnik. Primăria Capitalei, dar și Ministerul Educației a pregătit un șir de activități cu ocazia marcării Zilei Internaționale a Familiei. Astfel, conform programului, în Chișinău se vor desfășura flashmob-uri și mai multe inaugurări. 

Pentru sâmbătă, ora 15:00, este planificată inaugurarea scuarului „Guguță” din sectorul Râșcani, de pe strada Kiev. Totodată, la ora 16:00, Primăria municipiului Chișinău organizează flashmob-uri în mai multe locații din Capitală în contextul Zilei Internaționale a Familiei:

  • La havuzul din scuarul Catedralei Mitropolitane va avea loc un recital muzical-literar, prezentat de Școala de Muzică „E. Doga”;
  • La havuzul din scuarul Complexului Memorial „Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire”, str. Miron Costin este planificat un program artistic, prezentat de Școala de Arte „Valeriu Poleakov”;
  • La havuzul muzical din Parcul „Valea Trandafirilor” se va desfășura un recital de muzică la acordeon. Vor prezenta elevii Școlii de Arte „A. Stârcea”;
  • La havuzul din Parcul „La Izvor” este preconizat un recital muzical prezentat de familia Soțchi, Școala de Muzică „Maria Bieșu”;
  • La havuzul din scuarul monumentului Doina și Ion Aldea Teodorovici, str. A. Mateevici va avea loc un program artistic. Vor prezenta elevii Școlii de Arte „A. Stârcea”;
  • La havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, oamenii sunt așteptați să vizioneze programul artistic prezentat de Școala de Arte „Valeriu Poleakov”.

De Ziua Internațională a Familiei se va inaugura, după reparație capitală, Grădina Publică „Alunelul” din sectorul Buiucani. Evenimentul va avea loc la ora 19:00.

Terapie pentru suflet: Un local a venit cu o inițiativă neobișnuită pentru clienți
© Sputnik / Evghenii Panasenco

Totodată, Ministerul Educației a pregătit o serie de evenimente ce s-au desfășurat online începând cu data de 6 mai. 

Tinerii din țară au participat la evenimentul „International Language Café” ce presupune o întrunire online cu vorbitorii nativi de limbi străine (engleză, franceză, germană, româna și rusă) din diferite țări. În cadrul acestei ediții, cei 48 de participanți au vorbit despre tradițiile din familie în diferite colțuri ale lumii, rolul femeii și a bărbatului, precum și despre specificul comunicării și a educației copiilor.

La fel, în contextul Zilei Internaționale a Familiei, în perioada 26 aprilie - 12 mai s-a desfășurat Concursul Național „Familia Sportivă”. Scopul concursului a fost promovarea și cultivarea unui mod sănătos de viață în familie și societate. La concurs au participat familiile cu copii cu vârsta de până la 15 ani. Echipele au trecut 2 probe:  filmulețul video „Gimnastica matinală în familie” și  filmulețul video „Dezvoltarea calităților fizice cu diferite obiecte”.

Vineri, 14 mai, a fost derulat filmul autohton „Nuntă în Basarabia” – comedia romantică, care redă cu mult umor momentul întemeierii unei familii.

Totodată, Ministerul Educației a precizat că seria de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Familiei se va încheia cu o sesiune online dedicată educației copiilor: „Influența inteligenței emoționale asupra dezvoltării copiilor”. La eveniment sunt invitați părinții care vor să afle mai multe despre importanța inteligenței emoționale și impactul acesteia asupra dezvoltării copilului. Evenimentul va avea loc la 20 mai 2021, ora 19:00.

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 20 septembrie 1993, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. În fiecare an, secretarul general al ONU alege un motto special pentru eveniment. Astfel, în acest an, motto-ul este „Familii și noi tehnologii”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

78
Tagurile:
Capitală, evenimente, Ziua Familiei, familie
Georgiana Arsene

Ce a câștigat Rusia după întrevederea Biden-Putin

5
(reînnoit 18:39 21.06.2021)
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, jurnalista Georgiana Arsene a vorbit despre întrevederea istorică dintre Vladimir Putin și Joe Biden de la Geneva.
Ce a câștigat Rusia după întrevederea Biden-Putin?

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", jurnalista Georgiana Arsene a menționat că la Geneva s-au făcut primii pași spre soluționarea crizei diplomatice, după ce Vladimir Putin și Joe Biden au ajuns la un acord cu privire la întoarcerea reciprocă a ambasadorilor la misiunile diplomatice. Este vorba despre Anatoli Antonov și John Sullivan.

De asemenea, potrivit lui Vladimir Putin, în timpul Summit-ului, părțile și-au exprimat dorința de a-și apropia pozițiile, iar dialogul a fost unul constructiv.

"În ceea ce privește siguranța cibernetică, și aici putem spune, parafrazându-l pe directorul general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale, Andrei Kortunov, dacă ambele țări vor crea un grup de lucru privind siguranța cibernetică, asta ar fi o realizare pentru Moscova. Fiindcă, precizează Kortunov, acesta este un lucru pentru care Rusia luptă încă de la prima întâlnire dintre Vladimir Putin și Donald Trump, de la Hamburg, din anul 2017", a declarat jurnalista.

Un alt punct extrem de important pus pe tapet la Geneva a fost cel referitor la impunerea de către SUA a sancțiunilor economice împotriva Rusiei, a subliniat interlocutoarea. Președintele rus a subliniat că, din această situație, atât Rusia, cât și SUA au avut de pierdut. De asemenea, în privința Ucrainei, cei doi președinți au fost de acord că trebuie respectate acordurile de la Minsk.

Cel mai important lucru care s-a întâmplat este faptul că dialogul liderilor totuși a avut loc. Astfel, președinții au avut ocazia să își transmită reciproc că pozițiile lor de bază sunt justificate și nimeni nu le va refuza, că există domenii în care se poate lucra.

"Spre exemplu, un rezultat bun al acestui summit a fost acordul privind întoarcerea ambasadorilor la misiunile lor diplomatice. Acest lucru reprezintă un semn al revenirii la viața diplomatică normală și a dialogului normal. De asemenea, pe lângă problemele diplomatice, participanții la discuție au identificat alte câteva domenii în care sunt necesare negocieri și dialog de experți. Vorbim desigur despre stabilitatea strategică și securitatea cibernetică", a conchis Georgiana Arsene.

Amintim că întâlnirea între președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden a avut loc la Geneva, în data de 16 iunie curent.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
Rusia, Vladimir Putin, Joe Biden
Tematic
Început promițător: Cum se va schimba politica mondială după întâlnirea Putin-Biden


Загрузка...
centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo

Trei persoane, răpuse de COVID-19: Câte cazuri noi s-au confirmat

49
(reînnoit 18:36 21.06.2021)
Ministerul Sănătății anunță că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 47 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar alte trei persoane au murit.

CHIȘINĂU, 21 iunie - Sputnik. Alte 47 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în țara noastră. Din numărul total de cazuri, patru sunt de import și toate persoanele au venit din Rusia.

În total, în spitalele din țară sunt internați 135 de pacienți, dintre care 45 sunt în stare extrem de gravă, iar 11 sunt intubați. Acasă se tratează 651 de persoane.

Alte 39 de oameni s-au vindecat în ultimele 24 de ore, iar în total de la începutul pandemiei s-au lecuit peste 249 de mii de persoane.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 256 187.

Totodată, alte trei persoane au murit după ce au pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba de doi bărbați și o femeie cu vârstele cuprinse între 67 și 69 de ani. Bilanțul deceselor în țara noastră a ajuns la 6 173.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
cazuri, decese, COVID-19
Tematic
Tot mai puține cazuri noi de COVID-19: Datele anunțate de Ministerul Sănătății
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta
COVID-19 în Moldova: Câte cazuri noi s-au confirmat astăzi


Загрузка...