Comisia Electorală Centrală

Alegeri parlamentare anticipate: Cine s-a grăbit depună actele în prima zi

167
(reînnoit 20:53 14.05.2021)
Astăzi a început perioada în care pot fi depuse actele necesare pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În total, șase partide și blocuri au făcut acest lucru.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Primii care au depus astăzi actele la CEC au fost reprezentanții Partidului Acasă Construim Europa. Ei au spus că vor depune tot efortul pentru a obține rezultate bune la scrutinul din 11 iulie. 

"Suntem primii aici și suntem foarte bine pregătiți. Suntem încrezători și sperăm la o competiție corectă. Venim cu gânduri bune", au spus reprezentanții PACE. 

După cei de la PACE, au depus actele reprezentanții blocului electoral "PSRM-PCRM". Primii zece candidați sunt Vladimir Voronin, Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Vlad Batrîncea, Oleg Reidman, Bogdan Țîrdea, Alla Dolință, Alla Pilipețcaia, Elena Bodnarenco și Alexandru Suhadolschi 

"Avem o echipă puternică, inclusiv de juriști. Am depus astăzi actele pentru 101 candidați+ 2 de rezervă", a anunțat Vlad Batrîncea. 

Următorii care au venit la Comisia Electorală Centrală au fost reprezentanții blocului electoral „Renato Usatîi”, format din două formațiuni politice – Partidul „Nostru” și „Patria”, care au anunțat că pe listă au 24 de juriști, 16 economiști, 12 ingineri, mai mulți pedagogi și primari. 

"Ne-am străduit să avem specialiști din diferite domenii, dar am pus accentul pe juriști pentru că avem nevoie de multe legi pentru a reseta țara. Mergem cu oameni integri care nu au fost ținta unor atacuri, nu au fost eroii unor investigații jurnalistice", a declarat Renato Usatîi.

Al patrule partid care s-a înregistrat a fost PAS. În capul listei candidaților se află președintele formațiunii Igor Grosu, care a fost anterior înaintat pentru funcția de premier, dar nu a primit votul de încredere al Parlamentului. Pe locul doi este fostul ministru al Finanțelor Natalia Gavrilița, care tot a fost înaintată de Maia Sandu la șefia Guvernului, dar nu a fost votată în această funcție. În listă se regăsește și fosta prezentatoare TV Nata Albot.

"Suntem convinși că din 11 iulie vor veni timpuri noi, vremuri mai bune, în care noi toți, cei din țară, cei din diaspora, vom putea trăi acasă, alături de cei dragi", zice Igor Grosu.

Și membrii Partidului "Șor" s-au grăbit să depună actele la Comisia Electorală Centrală în prima zi. 

"Am venit în prima zi, fiindcă vrem să avem mai mult timp pentru discuții cu cetățenii noștri. Partidul nostru este așteptat în fiecare colțișor al țării. Știu că echipa noastră este compusă din profesioniști și oameni care deja au făcut lucruri frumoase și bune pentru țară. Știm că vom câștiga aceste alegri și vom continua modernizarea Republicii Moldova", a declarat Marina Tauber. 

Reprezentanții Partidului Acțiunii Comune Congresul Civic, condus de fostul comunist Mark Tkaciuc, au venit și ei la CEC în prima zi. Primele zece persoane de pe lista PACC sunt Iurie Munteanu, Alla Rebeja, Mark Tkaciuk, Zurab Todua, Mihail Poleanschi, Anastasii Pavlov, Galina Șelari, Angela Russu, Raisa Spinovschi și Eduard Zlatovcen.

"Avem o listă reprezentativă, calitativă și echilibrată. Sperăm și chiar suntem siguri că această listă va provoca reacția corespunzătoare a cetățenilor. Avem de la reprezentanți ai științei până la oameni ai muncii. Jumătate sunt femei, iar 60% sunt reprezentanți din raioane. Suntem gata de luptă", au declarat Iurie Munteanu. 

La sfârșitul zilei, membrii Comisiei Electorale Centrală au tras la sorți pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenților electorali în buletinul de vot. Astfel, primul în buletinul de vot va fi Partidul Acasă Construim Europa (PACE), urmat de Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic (condus de Mark Tkaciuk). Locul trei în buletin va fi ocupat de blocul „Renato Usatîi”, urmat de Partidul „Șor”. Pe poziția a cincea se regăsește Partidul Acțiune și Solidaritate, iar cu numărul șase va fi blocul electoral PSRM-PCRM.

Candidații la alegeri pot depune actele la sediul CEC până în data de 11 iunie 2021. Perioada electorală pentru alegerile parlamentare anticipate a început pe data de 5 mai. Săptămâna trecută, Comisia Electorală Centrală a aprobat lista partidelor politice, formată din 53 de formațiuni, care pot participa la scrutinul electoral din 11 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

167
Tagurile:
partide politice, partide, alegeri
Tematic
Blocul electoral PCRM și PSRM a fost înregistrat de CEC
CEC: Câți bani vor primi partidele de la Buget în 2021
Serviciul fiscal de stat

Anunț important de la FISC! Au mai rămas șase zile pentru a face asta

45
Au mai rămas 6 zile până la expirarea termenului limită de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare și impozitului funciar. Serviciul Fiscal de Stat anunță că cei care încă nu au plătit impozitele ar trebui să se grăbească.

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat informează că pe 30 iunie expiră termenul de achitare a impozitului pentru bunurile imobiliare și a impozitului funciar. Acest impozit trebuie să fie plătit de toți cetățenii care dețin bunuri imobiliare și terenuri, care au fost obținute până la data de 31 martie.

imagini din arhivă
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Suma impozitului se calculează anual de către serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor.

Astfel, autoritățile locale stabilesc anual cotele concrete ale acestor impozite. 

Cei care încă nu au reușit să plătească impozitul pentru bunuri imobiliare și impozitul funciar ar trebui să se grăbească, deoarece după data de 30 iunie se adună penalități pentru fiecare zi de întârziere.

Dacă persoanele vor să achite impozitele în numerar, atunci se pot apropia la ghișeele băncilor și oficiilor Poșta Moldovei, având avizul de plată expediat de către autoritățile locale. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

45
Tagurile:
bani, FISC, impozit
Tematic
Anunț important de la FISC: Este ultima zi în care mai poți face asta
Anunț important de la Fisc! Mai aveți 12 zile în care puteți face asta
Premii de mii de lei de la fisc - Verifică dacă ești printre câștigători


Загрузка...
Ministerul rus de Externe

Putem și bombarda: Reacția MAE rus la incidentul cu distrugătorul britanic

67
(reînnoit 12:19 24.06.2021)
Anterior, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că distrugătorul britanic Defender a încălcat frontiera rusă și a intrat la trei kilometri distanță în apele rusești, în zona Capului Fiolent (Crimeea).

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Viceministrul rus de Externe Sergei Riabkov, comentând incidentul cu distrugătorul britanic Defender, a declarat că dacă colegii săi nu înțeleg ce înseamnă granițele Rusiei, atunci „putem și bombarda”.

Miercuri, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că distrugătorul britanic Defender a trecut frontiera rusă și a intrat în apele rusești, la trei kilometri distanță, în zona Capului Fiolent (Crimeea). După aceea, o navă de patrulare a frontierei ruse a tras focuri de avertizare, iar aeronava Su-24M a efectuat „bombardamente de avertizare” pe cursul de mișcare a distrugătorului, relatează RIA Novosti.

Riabkov i-a avertizat în legătură cu astfel de pași provocatori „pe toți cei care, sub sloganul libertății navigației, se dedau la încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse.

"Pentru că securitatea țării noastre este mai presus de orice", le-a declarat Riabkov jurnaliștilor

"Putem face apel la bunul simț, putem cere respectarea dreptului internațional, iar dacă acest lucru nu ajută - putem bombarda. Nu doar asupra cursului, ci și asupra țintei, dacă colegii nu înțeleg", a adăugat el, răspunzând la întrebarea ce se poate face în viitor pentru a evita incidente similare celui cu distrugătorul Defender, inclusiv pentru a nu admite acest lucru cu partenerii americani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
MAE rus, britanic, Distrugător, Marea Neagră, incident
Tematic
Este o provocare – senator rus, despre incidentul din Marea Neagră


Загрузка...