Alegeri

CEC a cerut o sumă de bani pentru alegeri, Guvernul a oferit - alta: Ce urmează

80
(reînnoit 19:42 14.05.2021)
Guvernul interimar a anunțat câți bani este gata să pună la dispoziția Comisiei Electorale Centrale pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Hotărârea Executivului a apărut azi și în Monitorul oficial.

CHIȘINĂU, 14 mai – Sputnik. Deși CEC a estimat ca fiind necesare 125 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, premierul interimar a anunțat că Guvernul ar putea oferi doar 105 milioane de lei.

Mai mult, banii vor fi alocați în tranșe, prima fiind de 70 milioane de lei, iar restul vor fi transferați în funcție de solicitările ulterioare. Asta pentru că, potrivit lui Ciocoi, Fondul de Rezervă al Executivului, din care se finanțează acest scrutin, nu poate fi lăsat fără bani. Decizia Guvernului a apărut astăzi și în Monitorul Oficial.

"Sunt conștient de situația în care suma alocată se va dovedi a fi insuficientă pentru cheltuielile suportate de CEC, vom discuta și vom căuta noi posibilități financiare pentru asigurarea desfășurării scrutinului parlamentar anticipat", a precizat prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi în data de 12 mai.

De cealaltă parte, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale susțin că banii oferiți de Executiv vor fi insuficienți pentru exercițiul electoral din 11 iulie. 

"Asta a fost decizia Guvernului. Noi am văzut hotărârea publicată în Monitorul Oficial. Specialiștii din Direcția Financiară a CEC-ului lucrează cu specialiștii de la Ministerul Finanțelor pentru a revizui cheltuielile. Trebuie să revedem activitățile planificate și să căutăm și alte surse care să ne acopere și celelalte necesități. Comisia Electorală Centrală examinează hotărârea Guvernului, o analizează și va veni cu propuneri către Executiv și partenerii de dezvoltare pentru că, cu siguranță, suma nu este suficientă", a precizat Rodica Sârbu, șefa serviciului de presă al CEC. 

Invitat recent la emisiunea ”Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova, fostul președinte al CEC Iurie Ciocan a declarat că Guvernul ar trebui să ofere cele 125 de milioane de lei, pentru că este o sumă calculată minuțios de CEC pentru toate necesitățile prevăzute. Asta pentru că dacă nu vor fi resurse financiare suficiente, atunci ar putea fi deschise mai puține secții de votare peste hotare sau nu vor ajunge bani pentru alte momente importante. Potrivit lui, întreținerea unei secții de votare în Moldova costă 35 de mii de lei, iar în străinătate - 75 de mii de lei.

"Ar fi o pistă greșită, în cazul în care nu se alocă bani, CEC va fi pus în situația să optimizeze cheltuielile. Eu cred în calculele făcute de colegii de la CEC pentru că ei se bazează pe o metodologie foarte clară, ei nu inventează articole de cheltuieli, prețuri și cheltuieli. Pe de altă parte, din practica de 16 ani la Comisie, știu că de fiecare dată există în alegeri economie, un lucru bun. Cred că și în acest an vom vedea după data de 11 iulie, în vreo 2-3 săptămâni, când CEC va prezenta primul raport, că resursele financiare folosite nu vor fi tocmai 125 de milioane, dar oricum acești bani trebuie identificați și pregătiți pentru orice necesitate", a subliniat Ciocan. 

Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit că în data de 11 iulie vor avea loc alegerile parlamentare anticipate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
alegeri, Membru CEC, cec
Tematic
Lacuna din Codul Electoral care ar putea scoate ”într-o veselie” partidele din alegeri
S-a dat startul la depunerea documentelor pentru înregistrarea candidaților la alegeri
Electricitate

Consumatorii din sectorul Botanica din Capitală, fără curent electric

89
Mai multe cartiere din sectorul Botanica al capitalei au rămas fără curent electric din cauza unei pene la rețea. Informația ne-a fost confirmată de consumatorii din acest sector, dar și de operatorii companiei de distribuție care operează în Chișinău Premier Energy.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Operatorii Premier Energy au comunicat pentru Sputnik Moldova că în sector a avut loc o pană de proporție la rețelele de distribuție care a făcut imposibilă alimentarea cu curent a mai multor cartiere, inclusiv pe artera principală a sectorului - bulevardul Dacia.

Ei ne-au mai spus că mai multe echipe au intervenit pentru a repara rețelele. Reprezentații distribuitorului de curent electric au spus că au speranța ca problema să fie rezolvată chiar în această seară, dar eu refuzat să ne dea alte detalii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
rețea, pană de curent, Botanica, curent electric


Загрузка...
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română

158
Un serial rus de excepție, „Godunov”, lansat în 2019, va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik, Mariu Holdean. Producția „Godunov”, regizată de Timur Alpatov şi Alexei Andrianov, a fost cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă și va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

Considerată una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodată, „Godunov” a fost filmată în locurile în care au avut loc evenimentele, cu decoruri şi costume autentice.

Rolul principal este interpretat de Serghei Bezrukov, fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alături de el, din distribuţie fac parte Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova şi Andrei Merzlikin.

Drama istorică îl are în centru pe ţarul rus Boris Fiodorovici Godunov şi are la bază romanul „Naufragiu pe insula speranţei” al lui Konstantin Badigin din 1978.

Acţiunea are loc în secolul al XVI-lea. Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

158
Tagurile:
România, rus, Serial


Загрузка...