Vaccinare

A fost lansată platforma de programare online la vaccinare: Cum te poți programa

153
(reînnoit 12:37 13.05.2021)
Ministerul Sănătății a lansat joi, 13 mai, platforma de programare online la vaccinare împotriva COVID-19. Doritorii de a se imuniza pot accesa pagina și prin introducerea datelor persoane să-și facă programare.

CHIȘINĂU, 13 mai -Sputnik. În cadrul conferinței de presă de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Denis Cernelea a anunțat că începând de astăzi este lansată platforma de programare online la vaccinare. Astfel, doritorii pot accesa site-ul programare-vaccinare.gov.md și se pot programa pentru a primi serul.

Intrând pe platformă, persoana alege compartimentul „Programează-te la vaccinare”, unde introduce datele personale, codul personal, adresa, numărul de telefon și adresa de mail, unde va primi confirmarea pentru programare la vaccinare. Este necesar ca toate câmpurile oferite de platformă să fie completate cu informații corecte.

Totodată, confirmarea pentru programare poate fi descărcată în format PDF, iar programarea poate fi verifică la fel prin introducerea unor date personale. Dacă nu mai sunt locuri libere în centrele de vaccinare sau persoana încă nu este eligibilă pentru imunizare, ea se poate introduce în lista de așteptare, iar cum apar doze suplimentare de vaccin sau persoane devine eligibilă, aceasta este informată și este chemată la imunizare.

Cei care întâmpină dificultăți în procesul de programare sunt îndemnați să apeleze la Linia Fierbinte a ANSP, la numărul de telefon: 0 800 12 300.

Totuși, metoda tradițională de programare precum adresarea directă la medicul de familie rămâne a fi valabilă. 

Secretarul de stat a menționat că în prezent suntem asigurați cu vaccinuri pentru încă o lună și jumătate, iar în curând vor mai fi aduse doze de vaccin.

„Avem confirmare pentru data de 24 mai 2021 a recepționării a unui lot de vaccin de 45 600 de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul platformei COVAX. În acest context, pentru săptămâna viitoare neapărat vom întruni Comitetul de Coordonare a Imunizării împotriva COVID-19 pentru a propune deschiderea integrală a etapei trei de vaccinare”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Denis Cernelea. 

În cadrul conferinței s-a menționat că săptămâna trecută a scăzut numărul de infectări cu 35 la sută, comparativ cu datele de acum două săptămâni. Totodată, rata de contagiozitate este într-o ușoară creștere, iar relaxare unor măsuri este încă prematură, mai ales acum după sărbătorile pascale, a menționat secretarul de stat. 

Conform datelor oficiale, peste 202 mii de persoane s-au imunizat deja împotriva noului coronavirus, ceea ce constituie cinci la sută din populația țării. Totodată, responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății au menționat că în curând, în cele 319 centre de vaccinare deschise în țară vor avea în stoc în jur de 200 de mii de doze de vaccin. 

Datele mai arată că Republica Moldova a recepționat până în prezent 758 770 de doze de vaccin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

153
Tagurile:
programare online, programare, COVID-19, pandemie, vaccinare
Curtea Supremă de Justiție

CSJ a respins recursul CEC: Vor fi deschise mai multe secții de votare în diasporă

133
(reînnoit 22:28 22.06.2021)
Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins astăzi recursul Comisiei Electorale Centrale la decizia Curţii de Apel Chişinău privind numărul secţiilor de votare care vor fi deschise peste hotare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Curtea Supremă de Justiție a respins recursul Comisiei Electorale Centrale prin care a fost contestată decizia Curții de Apel Chișinău care prevedea că CEC trebuie să deschidă mai multe secții de votare în diasporă. 

CEC a fost obligată să majoreze numărul secţiilor de peste hotare până de la 146 la 191.

Pe 17 iunie, Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia Electorală Centrală să-și revizuiască decizia cu privire la numărul secțiilor de votare deschise peste hotare, decizia CEC prin care urmau să fie deschise 146 de secții de votare fiind anulată. Judecătorii au admis parțial contestațiile depuse de mai multe de partide în acest sens, care au cerut să fie organizate nu mai puțin de 190 de secții de votare.

Pe data de 8 iunie, CEC a decis majorarea numărului de secții de votare peste hotare de la 139 la 146. Ulterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a calificat decizia CEC ca fiind una formală și incompletă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
diaspora, peste hotare, Secții de votare, CEC, recurs, CSJ
Tematic
CEC a stabilit: Cum va arăta buletinul de vot pentru anticipate


Загрузка...
Ploile au făcut prăpăd în mai multe localități

Ce soluții propune Guvernul pentru cele 38 de localități afectate de ploile abundente

53
Guvernul s-a adunat astăzi într-o ședință unde s-a discutat despre consecințele ploilor abundente care au avut loc în țara noastră de la începutul anului.

CHIȘINĂU, 22  iunie - Sputnik. De la începutul anului, ploile puternice cu vânt și grindină au afectat 38 de localități în 17 raioane ale țării. Potrivit unui comunicat emis de Guvern, ploile abundente au distrus 12 km de drum și au smuls 820 m2 tablă de acoperiș.

"Totodată, au suportat pagube semănăturile agricole de pe o suprafață de peste 8 000 hectare, în mare parte de porumb, floarea soarelui, orz și alte culturi. Actualmente, pagubele materiale sunt în proces de estimare de către organele administrațiilor teritoriale atât la nivel de primării, cât și la cele ale comisiilor locale de situații excepționale și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.", se arată în comunicat.

La ședință au participat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, ministrul agriculturii, Ion Perju, ministrului apărării, Victor Gaiciuc și șeful IGSU, Mihail Harabagiu.

La ședință a fost menționat faptul că la moment nu există pericole de inundații atât în lunca râului Nistru, cât și în cea a râului Prut. În cazul ambelor fluvii debitul de apă se menține ridicat, dar fără a periclita siguranța localităților, existând o marjă de rezervă substanțială până la atingerea cotelor de risc al inundațiilor.

"În context, a fost subliniată necesitatea suplinirii stocurilor disponibile de rachete antigrindină, în acest an fiind deja utilizate circa 5 000 de rachete (dublu comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent), dar și desfășurarea a 18 noi stații antigrindină care ar extinde aria protecției asupra raioanelor Ștefan Vodă, Căușeni, Hâncești și Șoldănești", se arată în comunicatul emis de Guvern.

Premierul în exercițiu a dat indicații responsabililor să asigure inspectarea suplimentară a digurilor de protecție și întărirea acestora în funcție de necesitate, dar și estimarea completă a pagubelor în termini cât mai restrânși. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
Guvern, Consecințe, Ploi
Tematic
Dezastru în nordul țării: Livezi și culturi agricole, puse la pământ de ploaia cu grindină
Ploaia a făcut ravagii în 11 raioane din țară: Salvatorii au intervenit pentru a pompa apa
Ploaia a făcut prăpăd în mai multe raioane: Sute de hectare de culturi agricole, distruse
Dezastru în țară: Hectare de livezi și culturi agricole distruse de ploaia cu grindină


Загрузка...