Activitatea SAMU Botanica

Și-au dorit medicii plece din sistem în pandemie? Ce spune Ministerul Sănătății

89
(reînnoit 18:21 12.05.2021)
În ultima perioadă se atestă o stabilitate în ceea ce privește plecarea medicilor în alte state. Cel puțin asta susțin responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății.

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc a declarat pentru Sputnik Moldova că lucrătorii medicali din țară au fost și sunt preocupați în prezent de combaterea pandemiei de COVID-19, iar fenomenul emigrării specialiștilor nu s-a acutizat.

„În această perioadă, am avut o anumită stabilitate în migrația medicilor, deoarece în această perioadă practic sistemul de sănătate s-a concentrat asupra activității în combaterea pandemiei COVID. Evident că la adresa ministerului vin solicitări de perfectare a actelor medicale pentru echivalarea diplomelor, dar nu avem în această perioadă un anumit flux sporit de migrație a lucrătorilor medicali în exterior. Adică, se păstrează aceeași intensitate de solicitare a actelor medicale, fără anumit exces comparativ cu alte perioade”, a menționat Tatiana Zatîc. 

În cadrul emisiunii „Atitudini” de la Radio Sputnik Moldova, Tatiana Zatîc a vorbit și despre faptul că tratamentul împotriva COVID-19 a devenit mult mai accesibil, datorită faptului că multe medicamente sunt compensate. Totodată, secretarul de stat a menționat că Ministerul Sănătății a elaborat și un ordin prin care persoanele cu forme ușoare ale COVID-19, care beneficiază de tratament la domiciliu, să poată primi medicamentele direct acasă, fără a merge la farmacii. 

„Ne dorim foarte mult ca pacientul rămas în tratament la domiciliu să fie într-adevăr izolat și să nu circule prin comunitate, astfel acest mecanism prevede livrarea la domiciliu, conform rețetei prescrise de medic, a medicamentelor, prin intermediul asistentelor medicale sau asistentului social, chiar și a rudelor, a vecinilor. Adică, este stabilită această modalitate, ordinul respectiv este adus la cunoștința tuturor lucrătorilor medicali și această posibilitate este utilizată de către instituțiile medicale pentru acei pacienți care nu au anumite persoane care să le acorde suportul necesar”, a mai precizat Zatîc. 

Precizăm că de la începutul pandemiei, în țara noastră s-au înregistrat peste 252 de mii de cazuri de COVID-19. Totodată, boala nemiloasă a reușit să ia viața a peste 5 900 de pacienți. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
pandemie, spitale, Ministerul Sănătății, medici
Tematic
Cazurile de COVID-19, într-o ușoară creștere: Datele oficiale ale Ministerului Sănătății
Ambulanță, SUA, foto de arhivă

Atac armat în SUA mai multe victime

40
(reînnoit 13:03 12.06.2021)
Poliția din Austin, SUA, a confirmat împușcăturile din centrul orașului, iar agenția locală EMS a anunțat pe Twitter că în urma atacului din Austin, există cel puțin o victimă care se află în stare critică.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Poliția din Austin, Texas, a sfătuit oamenii să stea departe de locul atacului care a avut loc astăzi, confirmând împușcăturile din centrul orașului care au dus la rănirea mai multor persoane.

Cel puțin o victimă se afla în stare critică, încă una a avut răni, iar situația a cel puțin alte șase victime rămâne necunoscută, a raportat EMS pe Twitter.

​Potrivit postărilor pe rețelele de socializare, 16 persoane ar fi avut de suverit în de pe urma împușcăturilor, dar poliția nu a specificat încă un număr precis de victime.

Locația atacului ar putea fi un restaurant din centrul orașului, dar autoritățile nu au confirmat acest lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
Texas, SUA, atac
Tematic
VIDEO - Atac armat într-un liceu – mulți răniți și un mort!


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

24
(reînnoit 12:23 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
zi națională, Rusia
Tematic
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...