Havuz

Când vor fi pornite havuzurile din Capitală: Anunțul Primăriei

32
(reînnoit 21:30 11.05.2021)
Municipalitatea planifică să conecteze toate fântânile arteziene din Capitală sâmbătă, 15 mai, atunci când va fi marcată Ziua familiei.

CHIȘINĂU, 12 mai - Sputnik. Responsabilii de la Primăria Chișinău anunță că sunt pregătite havuzurile pentru a fi pornite. În cadrul ședinței de marți a Primăriei, primarul Capitalei le-a solicitat responsabililor să pregătească infrastructura necesară, pentru ca pe 15 mai, de Ziua familiei, chișinăuienii să se bucure de frumusețea fântânilor arteziene. 

Primăria a precizat că, în prezent, în Chișinău sunt funcționale 13 fântâni arteziene: 

 • Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt" - 1
 • Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu" - 2;
 • Grădina Catedralei Mitropolitane - 2;
 • Scuarul din Aleea Gării - 1;
 • Scuarul din str. Miron Costin (Complexul Memorial „Feciorilor Patriei - Sfântă Amintire") - 2;
 • Parcul „Valea Morilor" - Scara Cascadelor - 1;
 •  Parcul „Valea Trandafirilor" - 1;
 • Parcul „La Izvor" - 1;
 • Parcul „Alunelul" - 2.

Într-un comunicat de presă al Primăriei este menționat că au fost testate deja toate mecanismele de funcționare a havuzurilor. Acestea vor activa până la Hramul orașului Chișinău, iar apoi vor fi conservate pentru perioada rece a anului. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
parcuri, Capitală, havuz
Stație de alimentare, carburanți

Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi

1
ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Astfel, s-a revenit la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. ANRE a aprobat astăzi noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Documentul reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte  și nu pot depăși prețurile maximale determinate în conformitate cu prevederile respectivei Metodologii.

Acestea trebuie să corespundă următoarelor principii: să contribuie la aprovizionarea fiabilă și eficientă a consumatorilor cu produse petroliere; să acopere costul produselor petroliere precum și cheltuielile necesare activității de comercializare a acestora; să asigure protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere stabilește:

 • modul de calculare a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere;
 • metoda determinării prețurilor maxime de comercializare cu ridicata a produselor petroliere;
 • metoda de stabilire de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a marjei la comercializarea produselor petroliere;
 • modalitatea de aplicare de către titularii de licențe a prețurilor de comercializare cu amănuntul și cu ridicata a produselor petroliere.

De asemenea, Metodologia prevede obligativitatea asigurării evidenței de către agenții economici a tuturor partidelor de produse petroliere importate, iar în cazul procurărilor locale, evidența partidelor procurate de la importatori. Prețul fiecărei partide comercializate se stabilește la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru fiecare partidă nouă se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acesteia, în ordine cronologică.

La modul practic, Metodologia aprobată în ședința de azi presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

În rezultatul implementării Metodologiei va fi asigurată o corelare exactă a prețurilor finale pentru fiecare tonă/litru de produs petrolier la cotațiile bursiere internaționale.

Pentru o transparență și mai mare a procesului, Agenția va publica în fiecare zi lucrătoare cotațiile bursiere relevante pentru benzină, motorină și gaz lichefiat.

Reieșind din necesitatea acordării companiilor petroliere a unei perioade minime de organizare atât a procesului de evidență a produselor petroliere pe fiecare partidă, cât și a procesului de calculare a prețurilor maximale pentru acestea, Hotărârea privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere urmează să intre în vigoare începând cu data de 01.07.2021.

Totodată, prețurile actuale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere nu pot fi majorate de către vânzători până la intrarea în vigoare a Metodologiei respective.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere este obligatorie pentru toți agenții economici care desfășoară activitatea licențiată de comercializare cu ridicata și/sau cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat pe teritoriul Republicii Moldova.

Amintim că la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic de a schimba metodologia de reglementare a prețurilor la combustibil.

După aproape o lună de deliberări, legea a fost aprobată de președintele Maia Sandu. Ea a menționat apoi că documentul este brut și neterminat, dar ar trebui să devină „un semnal pentru companiile de combustibil”.

Conform documentului aprobat, prețul pentru un litru de combustibil este stabilit în baza cotațiilor Platts, iar marjele companiilor de combustibil ar trebui să fie limitate de ANRE. O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1
Tagurile:
Metodologie, carburanți, anre
Tematic
ANRE reacționează după ce agricultorii au amenințat cu proteste
Ce spune ANRE despre informația privind noua majorare a prețurilor la carburanți
De ce prețul la carburanți afișat la pompă poate să difere de cel maxim stabilit de ANRE


Загрузка...
Spiridon Vangheli

La mulţi ani, Spiridon Vangheli! Tatăl lui Guguţă își sărbătorelte ziua de naștere

24
(reînnoit 11:34 14.06.2021)
Scriitorul, prozatorul, poetul, traducătorul și editorul, Spiridon Vangheli, își sărbătorește astăzi cea de-a 89-a aniversare.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Scriitorul Spiridon Vangheli își sărbătorește ziua de naștere. Tatăl lui Guguţă împlinește astăzi 89 de ani.

Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani.

Creațiile sale au fost traduse în zeci de limbi, printre care cehă, japoneză, finlandeză sau hindi.

Spiridon Vangheli se remarcă printr-un mod original de interpretare, copilăria fiind văzută printr-o prismă universală. Eroul său, Guguţă, este îndrăgit atât de micul cititor, cât şi de cel matur.

Printre operele sale renumite se regăsește și: „Copii în cătușele Siberiei”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Băiețelul din coliba albastră” și altele.

Spiridon Vangheli a fost distins, în 1974, cu Premiul Internațional Diploma de Onoare „Hans Cristian Andersen” pentru cartea „Ministrul bunelului”.

De-a lungul carierii sale, scriitorul a fot distins cu Premiul de Stat al RSSM în 1980, Premiul Ministerului învăţământului în 1982, Maestru Emerit al Artei din RSSM - 1982, Premiul de Stat al URSS - 1988, Scriitor al Poporului în 1992 și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române în 1996.

Tot în 1996 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2002 cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
zi de naştere, Spiridon Vangheli


Загрузка...