Alegeri, foto de arhivă

De unde vor fi luați bani pentru alegeri și cât de corecte sunt calculele CEC expert

167
(reînnoit 21:48 11.05.2021)
Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan susține că are încredere în calculele făcute de colegii săi de la CEC, care au anunțat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Invitat la emisiunea ”Logica Puterii” de la Radio Spuntik Moldova, fostul președinte al CEC Iurie Ciocan a declarat că Guvernul ar trebui să identifice cât mai curând sursele financiare necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, însă nu este un termen exact stabilit de lege pentru această procedură. 

"Fără o siguranță din partea Guvernului este greu să muncești la procesele de organizare a alegerilor. De asta sunt negocieri, discuții zilnice între CEC și Guvern. Sunt convins că soluții există și vor fi identificate", a declarat Iurie Ciocan, fostul președinte CEC. 

Ciocan a comentat declarațiile contradictorii ale lui Aureliu Ciocoi și Dorin Cimil. În timp ce premierul interimar a declarat că pentru organizarea și desfășurarea scrutinului este nevoie de 80 de milioane de lei, CEC a decis că de fapt acest exercițiu electoral necesită 125 de milioane de lei. 

"Eu cred în calculele făcute de colegii de la CEC pentru că ei se bazează pe o metodologie foarte clară, ei nu inventează articole de cheltuieli, prețuri și cheltuieli. Respectiv, eu am încredere în cifra propusă de CEC. Pe de altă parte, din practica de 16 ani la Comisie, știu că de fiecare dată există în alegeri economie, un lucru bun. Cred că și în acest an vom vedea după data de 11 iulie, în vreo 2-3 săptămâni, când CEC va prezenta primul raport, că resursele financiare folosite nu vor fi tocmai 125 de milioane, dar oricum acești bani trebuie identificați și pregătiți pentru orice necesitate. 80% din cheltuieli sunt salariile, taxe, impozite, respectiv, acești bani sunt necesari. Nu putem să ne eschivăm și să nu achităm oamenilor bani pentru munca prestată în campanie și în ziua alegerilor", susține Iurie Ciocan. 

Iurie Ciocan mai spune că niciodată Comisia Electorală Centrală nu a cheltuit toată suma anunțată ca fiind necesară pentru organizarea unui scrutin. Dar în cazul în care nu ajung bani pentru alegeri, CEC nu va putea fi tratat de observatorii internaționali ca un organ liber, ci va fi unul dependent de voința celor care dau bani. 

"Acest lucru nu trebuie admis. Sunt componente în cadrul devizului de cheltuieli aprobat de CEC și care pot fi acoperite de către Guvern din sursele existente. De exemplu, măsurile de răspândire a virusului COVID-19 în ziua alegerilor. Noi știm că scrutinul trebuie să aibă loc într-un mediu sigur pentru oameni, de asta la prezidențiale s-au oferit măști, mănuși și dezinfectant. Din câte am văzut, CEC a bugetat pentru asta 12-13 milioane, dar la Ministerul Sănătății există pe stoc măști, mănuși și dezinfectanți. Ele pot fi oferite în contul acestor bani. Iată așa pot fi căutate soluții pentru a găsi bani", mai spune Iurie Ciocan. 

Mai mult, Iurie Ciocan susține dacă nu vor fi resurse financiare suficiente, atunci ar putea fi deschise mai puține secții de votare peste hotare. Potrivit lui, întreținerea unei secții de votare în Moldova costă 35 de mii de lei, iar în străinătate - 75 de mii de lei. "Ar fi o pistă greșită, în cazul în care nu se alocă bani, CEC va fi pus în situația să optimizeze cheltuielile", a subliniat Ciocan.

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale a mai declarat că, după prezentarea rezultatelor unui scrutin, mulți politicieni din Moldova nu au maturitatea necesară pentru a recunoaște că au pierdut.

"Mulți nu-și asumă rezultatul și nu pot spune: Da, eu și partidul meu nu am fost suficient de buni în această campanie. De fiecare dată, se caută responsabil în altă parte și la CEC. Totuși, chiar și observatorii străini au spus că în Moldova CEC respectă standardele internaționale, iar alegerile se desfășoară în conformitate cu legea", afirmă Iurie Ciocan.
Iurie Ciocan
© Sputnik / Mihai Caraus
Iurie Ciocan

Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit că în data de 11 iulie vor avea loc alegerile parlamentare anticipate. La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea scrutinului. În acest sens, au fost estimate ca fiind necesare 125 046,7 mii de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

167
Tagurile:
Iurie Ciocan, cec.md, cec
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (56)
Tematic
Emisiunea „Contrapunct”. Invitat: Iurie Ciocan, consultant internațional
Emisiunea Contrapunct. Invitat: Iurie Ciocan, fostul președinte CEC
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

41
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

89
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...