Tren Chișinău

Mai multe curse de tren au fost suspendate angajații CFM își cer salariile

55
Nodul de cale ferată Bălți și-a oprit activitatea, iar circulația trenurilor a fost sistată pentru o perioadă nedeterminată.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Circulația curselor de tren Ungheni – Bălți și Bălţi – Ocnița a fost suspendată de luni. Angajații Căilor Ferate din Moldova protestează pentru că nu și-au luat salariile de mai multe luni. Restanțele salariale se ridică la aproximativ 164 de milioane de lei.

Angajații CFM spun că nu vor relua munca decât după achitarea cel puțin parțială a salariilor.

Acum câteva zile, administrația nodului feroviar Bălți a anunțat conducerea Căii Ferate din Moldova că circulația tuturor trenurilor prin respectivul nod feroviar va fi oprită pentru o perioadă nedeterminată, deoarece în condițiile protestului angajaților nu poate fi garantată siguranța traficului.

Amintim că după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 27 aprilie, președintele Maia Sadu a dat indicații Guvernului să suspende contractele de muncă cu administrația CFM. S-a dispus ca Guvernul să identifice în regim de urgență surse pentru plata salariilor angajaților.

Totodată, Agenția Proprietății Publice urma să prezinte în termen de 10 zileun plan operativ pentru remedierea situației la întreprindere, care să prevadă inclusiv acțiuni de reeșalonare a datoriilor și plata prioritară a salariilor.

Centrul Național Anticorupție a primit indicația să se autosesizeze și să întreprindă măsurile necesare pentru investigarea activității fostei și actualei conduceri a CFM sub aspect de corupție, iar Procuratura Generală să accelereze urmărirea penală în cadrul dosarelor deschise pe aceste fraude.

Anterior, reprezentanții Comisiei parlamentare speciale privind analiza situației economico-financiare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” au afirmat că întreprinderea a ajuns într-o stare deplorabilă, iar de vină este managementul defectuos care a fost aplicat în ultimii ani. Legislatorul a precizat că în decurs de zece ani din cadrul CFM au fost delapidate cel puțin 1,5 miliarde de lei, dar suma reală care a fost furată ar fi de fapt mult mai mare decât ceea ce au reușit să afle reprezentanții comisiei de anchetă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

55
Tagurile:
protest, salarii, grevă, suspendat, tren, Calea Ferată a Moldovei
Tematic
Decizii după ședința CSS: Ce se va întâmpla cu „Calea Ferată din Moldova”
Vladimir Chiriță

Petrece vacanța altfel: Unde se pot odihni copiii din Moldova

11
(reînnoit 15:10 13.06.2021)
Vacanța de vară trebuie să fie una distractivă, interesantă, dar și interactivă. În acest sens, părinții și copiii pot alege dintr-o gamă largă de activități care le vor asigura o odihnă de neuitat - relaxantă, dar și utilă.
Activități sportive și educative pentru copii în vacanța de vară

În acest sens, părinții își pot înscrie copiii la școlile sportive care vor activa până în luna iulie. Pe timp de vară, sunt planificate mai multe activități sportive pentru copii, inclusiv competiții și turnee.

"Planificăm un turneu republican la fotbal în luna iunie, competiții de taekwondo și un turneu republican la tenis de câmp. Avem multe planuri pentru această perioadă", a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Școlii Sportive ”Valentin Sîtnic” din comuna Stăuceni, Vladimir Chiriță.

În același timp, Vladimir Chiriță îndeamnă părinții să participe alături de copiii lor la diverse activități fizice și să dedice sportului cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Mariana Harjevschi
© Sputnik / Miroslav Rotari
Mariana Harjevschi

Și Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat o nouă ediție a Programului estival „Provocarea verii”, cu genericul ”Citește și descoperă Chișinăul!”, consacrat celor 585 de ani de la prima atestare a orașului. În cele 27 de filiale vor fi organizate diverse activități pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar și pentru părinții acestora.

"În acest an, ne propunem să prezentăm un concept de învățare, lectură și explorare a orașului Chișinău. Organizăm acest eveniment pentru a îndemna cât mai mulți copii să pășească pragul bibliotecilor, dar și să nu piardă legătura cu școala. Bibliotecarii vor vorbi despre istoria, arhitectura orașului, vor prezenta colecții de carte și albume. De asemenea, vor fi teste interactive și în mediul online pentru a răspunde la întrebări și a afla curiozități despre Capitală", a relatat pentru Sputnik Moldova directoarea instituției Mariana Harjevschi.

Cea de-a treia ediție a evenimentului din acest an va avea loc în perioada 7 iunie-31 iulie, iar activitățile sunt gratuite pentru toți doritorii.

De asemenea, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Activitățile din cadrul acestui program sunt destinate tinerilor liceeni.

De menționat că în municipiul Chișinău, în perioada estivală, vor activa și taberele de odihnă pentru copii. Acestea vor fi cu sejur de zi și vor activa ținând cont și de evoluția pandemiei de COVID-19, pentru a evita apariția focarelor de infecție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
tabără, vacanță
Tematic
Vacanța peste hotare: Reguli la trecerea frontierei cu copiii minori


Загрузка...
Poliția italiană

Focuri de armă în Italia, sunt victime

74
(reînnoit 14:51 13.06.2021)
Potrivit informațiilor preliminare oferite de oamenii legii, cel care a tras focurile de armă a fugit de la fața locului.

CHIȘINĂU, 13 iunie - Sputnik. O persoană necunoscută a deschis duminică focul pe o stradă din orașul Ardea de lângă Roma, trei persoane au fost rănite - un bărbat în vârstă și doi copii. Despre aceasta a comunicat postul TV RaiNews24.

Ambulanță, SUA, foto de arhivă
© Sputnik / Dmitry Parshin

Potrivit informațiilor prealabile oferite de forțele de forțele de ordine, persoana care a efectuat împușcăturile a fugit de la fața locului. Acum polițiștii din Ardea și din orașele învecinate, Pomezia și Anzio, îl caută pe ifractor.

În contextul celor întâmplate, polițiștii și carabinierii au primit numeroase apeluri telefonice de la locuitorii îngrijorați din Ardea. Se presupune că incidentul a avut loc ca urmare a unei altercații. Potrivit mai multor portaluri locale, un bărbat în vârstă ar fi fost ucis, iar doi nepoții ai săi au fost răniți. Potrivit acestei ipoteze, tatăl acestor copii ar fi fost cel care a deschis focul, scrie RaiNews24..

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
victime, focuri de armă, Italia


Загрузка...